<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

10 doživljaja u Madridu

Ljeto 2011. godine zamislili smo u Španjolskoj. Plan nam je bio letjeti iz Milana u Madrid, ostati tamo 2 noći i nakon toga krenuti u Barcelonu. Svi letovi su već bili rezervirani i onda smo se na Kikijevu sreću, odlučili za brzi vlak.

Inače kada odlazimo na putovanja, ja sam netko tko prije toga svaki slobodan trenutak koristi na istraživanje destinacije i  svih divnih mjesta, kafića, parkova, muzeja i građevina...Inače imam i  neka zamišljena očekivanja o  mjestu u koje putujemo. Tako je bilo i kada sam zamišljala Barcelonu, ali Madrid je s druge strane bio potpuna nepoznanica. Tada oko nas nije bilo puno ljudi koji su već posjetili  Madrid pa je samim time i informacija i feed novosti bilo manje. A onda kada smo prvi put zakoračili u Park Retiro zaljubila sam se odmah u Madrid  i nisam mogla vjerovati kako to da nismo i prije vdijeli koliko je Madrid divan. 
Slatki maleni hotelić Sterling bio nam je dom dvije noći u Madridu, a izabrali smo ga jer je bio smješten odmah do Gran Vie. S obzirom da smo imali dva dana u Madridu to nam je olakšalo razgledavanje jer smo zbog lokacije hotela sve mogli obići pješke. Naravno da smo i tamo koristili hop on - hop off busić i još jednom nam je to pomoglo u mobilnosti i maksimalnom korištenju vremena, a za što više uživanja. Ako ste i vi zamišljali Madrid ili ako ga tek želite zamisliti onda vam naših 10 uspomena iz Madrida mogu pomoći.

1. Parque del Retiro (Parque del Buen Retiro) i  PALACIO DE CIBELES
Kao što sam rekla, u ovaj park sam se zaljubila odmah. A 50% parka još nisam ni vidjela. Park Retiro je najljepši park u kojem smo do sada bili i to mi je prva pomisao kada kažem Madrid. U bilo koje doba dana i za vrijeme  bilo kojeg godišnjeg doba uživati ćete u parku i nećete moći vjerovati da ste okruženi divnom prirodom, a u samom centru grada. Dok se neki odluče na vožnju u barčici, drugi odmaraju na travici ili imaju piknik. Uvijek mi je to divan prizor u svim parkovima i uvijek sam tada pomišljala: Ajme zamisli da u Rijeci, u parku na Delti raširimo dekicu i organiziramo piknik hahha. Ajme koliko divno. Nakon uživanja u parku, nastavili smo  šetnju do   PALACIO DE CIBELES, predivne,  mramorne  neo klasične palače. Možete se odlučiti na uživanje u pogledu izvana ili možete otići na vrh i  uživati u panoramskom pogledu na Madrid.

 

plaza5.jpg

2. MERCADO SAN MIGUEL - PAELLA i  SANGRIA

Bili smo obožavatelji španjolske kuhinje i prije nego smo posjetili Španjolsku, tako da nam je jedna od madridskih želja bio i posjet tržnici San Miguel. Preidvna tržnica na kojoj možete pronaći jako puno malih štandića na kojima možete izabrati sve i svašta i uživati u svježe pripremljenim tapasima, a pogotovo u okusu i mirisu  suhomesnatih proizvoda. Paella i sangria su za nas savršena kombinacija i tih dana smo imali gira de paella po Španjolskoj. Sjećam se da sam čim smo se vratili u Rijeku odmah krenula u potragu za šafranom koji daje taj poseban okus i izgled paelli, pa i kod kuće možemo uživati u tom finom jelu. 

3. KRALJEVSKA PALAČA MADRID 
Službena je  rezidencija kraljevske obitelji, ali danas se služi samo za protokol i kao turistička destinacija. Najveća je kraljevska palača u Europi i okružuju ga divni zeleni parkovi. Mi nismo ulazili unutra. već smo uživali izvan i ovo nam je  jedan  od najljepših dijelova Madrida. Oko Kraljevske palače nalaze se i divni  Plaza de la Armería, Plaza de Oriente i Campo del Moro...A meni je već i samo izgovaranje ovih mjesta sa španjolskim naglaskom predivno.  

4. STADION SANTIAGO BERNABEU  i  VICENTE CALDERON 
Koliko ja obožavam modu, toliko Kiki obožava nogomet. To drugim riječima znači i da se na svakom putovanju usklađujemo sa željama. Ako i vi putujete sa nekim tko voli sport i voli odlazak na stadione, onda u Madridu kao i mi možete posjetiti dva nogometna stadiona. Na stadionu Real Madrida išli smo na organiziranu turu i posebno mi se sviđao muzej u kojem je opisana povijest kluba i svi postignuti uspjesi. Također, pogled sa vrha je nestvaran i tek tada sam shvatila koliko je stadion velik i divan. Iako smo samo  grijali klupu, imali smo priliku na kraju dotaknuti i  travicu, a zanimljivo je primjetiti kako se od tada, 2011. godine  povećao broj nogmetaša iz Hrvatske koji je i zaigrao na toj  travici. Ako planirate odlazak i na stadion Atletico Madrida onda vam sajetujem da  provjerite i  koje je radno vrijeme stadiona, kako ne biste poput nas poljubili vrata i kako vam to ne bi bila prva asocijacija na klub...Iako, to pješačenje do stadiona na kraju je naravno  bilo smješno  i ostalo nam je u lijepom sjećanju. 

5. PRADO and REINA SOFIA MUSEUM  

Volim umjetnost, ali nisam jedan od onih posjetioca muzeja koji tamo mogu provesti cijeli dan ili im ni taj jedan dan nije dovoljan. Za čudo, nije ni Kiki hahha. Nama je običaj jedno poslijepodne provesti u muzeju grada koji smo došli posjetiti. Nekada to bude i više sati ili i  više dana, sve ovisno o mjestu i ovisno o vidu umjetnosti. Najdraži dio posjeta u muzeje svakako mi je Kiki i njegov audio vodič. Slušanje njegovih komnetara o tome za koju sliku misli da je zaslužila biti izložena i prikazana u muzeju uvijek je show kao i njegovo objašnjenje slika. Svakako, najdivnije mi je čuti kada on za neko umjetničko djelo kaže da mu je lijepo. Tada znaš da gledaš u nešto spektakularno.  I zbog tih trenutaka volim naše odlaske u muzeje. U Madridu smo  posjetili Prado, španjolski nacionalni muzej u kojem su izložena djela europskih umjetnika od 12. do 20. stoljeća, kao i Reina Sofia muzej, španjolski nacionalni muzej u kojem su izložena djela 20. stoljeća i u kojem smo oboje bili iznenađeni koliko je Piccasova Guernicca velika. Također, neke od naših najsmješnih priča nastale  su u muzejskim prostorima, pa tako nikad neću zaboraviti kada sam Kikiju htjela pokazati jednu od meni najzanimljivih slika crne točke na bijelom platnu koju sam tražila pogledima po cijelom muzeju. U jednom trenutku u daljini mi se učinilo da sam je napokon i ugledala, uhvatila sam ga za ruku i krenula gotovo,pa rekla bih  trčati prema tom hodniku. Kao i  uvijek euforična. Već dok smo se približavali, mogla sam uvidjeti kako to ne izgleda kao ta slika, ali za povratak je već bilo kasno i Kiki ja pojavili smo se ispred razvodne kutije. Ne mogu sada opisati ni svoju, a ni njgeovu facu kada smo to vidjeli, a ne moram ni objašnjavati kako je od tada moje znanje o umjetnosti u Kikijevim očima potpuno palo  i sljedećih nekoliko minuta proveli smo plakajući od smjeha ispred razvodne kutije. I da, naravno da sam se  pokušala izvući prikazujući mu sliku koja je bila odmah pokraj, ali čim smo se pogledali sve mu je bilo jasno. Od tada u svakom muzeju posebnu pažnju pridajemo i razvodnim kutijama i postavljenim klima uređajima, pa ukoliko želite takvu turu, slobodno me kontaktirajte, otvorena sam za suradnju. 

 

 

6. GRAN VIA 
Ako se bolje osjećate u šopingu nego u muzejima (kao ja, očito haha) onda je ova ulica savršena za vas. Španjolci inače za ovu ulicu kažu da je španjolski Broadway, iako sam čitala da je s vremenom sve više i više kazališta pretvoreno u dućane i trgoačke centre. Iako sam veliki obožavatelj šopingu,  takav način prenamjene ne mogu podržati  i nadam se  da će se i u tome naći balans. El Corte Ingles jedan je od većih trgovačkih centara u kojem ćete naći razne modne brendove, a sa vrha se pruža i divan pogled na Madrid koji je savršen za kratki predah od šopinga. Također, u toj ulici nalazi se i meni jedna od najplješih zgrada ikada - Metroplitan, koja neodoljivo podsjeća na Flatrion zgradu u New Yorku, zar ne? 
 

7. Šetnja  PLAZA MAYOR - PUERTA DE SOL - PLAZA DE ESPANA

Plaza Mayor okružena je trokatnim stambenim zgradama s ukupno  237 balkona okrenutih prema trgu. Imala sam osjećaj kao da se nalazim na Sv. Marka u Veneciji. Ovaj divan trg nalazi se samo nekoliko blokova od drugog poznatog trga, Puerta del Sol gdje se nalazi i presladak kip medvjeda i  stabla jagoda, skulpture iz druge polovice 20. stoljeć koja je prikazana i na  grbu grada. Od tamo možete šetati  sve do Plaza de Espana. To je trg odakle možete uživati ​​u prekrasnom pogledu: zgrada  Torre de Madrid bit će vam  na lijevoj strani, spomenik Cervantes u centru trga, a Edificio España, jedna od najljepših građevina grada, biti će vam  s desne strane.
 

8. TEMPLO DE DEBOD 
jedno je od rijetkih djela drevne egipatske arhitekture koja se može vidjeti izvan Egipta i jedini takav spomenik u Španjolskoj. S obzirom da je Kikiju Egipat na bucket listi, u Madridu smo išli pogledati i ovo egipatsko čudo. Kao znak zahvalnosti za pomoć koju je Španjolska pružila  u spašavanju hrama Abu Simbel, egipatska država 1968. donirala je Debodski hram Španjolskuoj  pa su tada kamen po kamen spomenik sagradili u centru Madrida. Kamen po kamen. Ako tamoodlučite otići kasno popodne moći ćete uživati i ​​u prekrasnom zalasku sunca dok se zrake sunca polako spuštaju ispod horizonta hrama. Preidvan prizor i odlično mjesto za opuštanje. 

9. Plaza Monumental de Toros de las Ventas
jedan  je od najvećih stadiona za koridu  na svijetu (uz La Maestranza u Sevilli i  najveći na svijetu - Plaza de Toros u Meksiku). Borbe za bikove nisu nešto što odobravamo, ali u Španjolskoj  je to dugo bila tradicija. Dakle, tamo nismo otišli na  borbu s bikovima,nego da nam vodič ispriča o povjesti tih borbi i obiteljskim tradicijma. Također, išli  smo vdijeti tu divnu zgradu koja na zidovima ima šarene mozaične pločice, a i unutar stadiona našla sam preslatkog malog bika.

10. Nakon tri divna dana  krenuli smo prema najvećoj  željezničkoj stanici u Madridu -  Estacion de Atocha. Postaja je preidvna jer je kombinacija čelične  i staklene konstrukcije, a  u sredini je predivan, skoro pa tropski park tako da zbog toga uopće nemaš osjećaj da se nalaziš na željezničkom kolovoru, nego imaš osjećaj da si u prirodi. Na trenutak ću ovdje zastati i zamisliti kako bi se na taj način mogao urediti i Riječki željeznički kolodvor. 
Na Kikijevo oduševljenje, s obzirom da više nije bilo slobodnih aviosnkih letova između Madrida i Barcelone, odlučili smo se na putovanje  brzim vlakom i tamo je   službeno poočelo naš putovanje u Barcelonu. Ne sjećam se kada sam se prije toga vozila sa vlakom tako da je to bila super prilika. Također, put od cca 600 km prešli smo u 3 i pol sata što je stvarno nevjerojatno. Dok smo se vozili, nisam mogla zaspati tako lako, pa sam gledala Kraljev govor sa španjolskom sinkronizacijom, a Kiki je za to vrijeme naravno nunio, kao i svaki put kada putujemo, a on nije vozač.Čovjek potpuno uživa dok ga voze. 
Tako smo 3 i pol sata i 600 km kasnije  stigli na ​ prekrasnu obalu Barcelone o kojoj ćete  moći čitati ovdje. 

!Gracias Madrid! bilo nam je predivno. 

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja za Madrid ili naša druga putovanja, a mislite da vam mogu pomoći,
pitanja mi možete postaviti na info@hadoka.hr. 
Hvala na čitanju. 

last from madrid.jpg

Za sljedeće putovanje u Španjolsku odabrali smo: 

1.Sevilla je  glavni grad  pokrajine  Andaluzije. Andaluzija je na našoj listi i jedva  čekamo uživanje u flamenco showu, šetnju  u lijepom Real Alcazaru i zadivljujućoj Plaza de Espana, polukružnoj zgradi koja uključuje kanal, fontanu i keramičke pločice koje predstavljaju pokrajine Španjolske. Kao da sam je ja kreirala. Također, očekuje se i turneja na stadionu u Sevilli.

2. Toledo je  UNESCO 1986. godine proglasio svjetskom kulturnom baštinom zbog svoje opsežne kulturne baštine i povijesnog suživota kršćanskih, muslimanskih i židovskih kultura. A tek koliko pogled iz Miradora del Valle

3. Cordoba 

Prekrasna katedrala Mezquita de Cordobaposebna je po  arkadnoj  dvorani s 856 stupova od jaspisa, oniksa, mramora i granita. Također, ima toliko lijepih cvjetnih posuda i šarenih cvjetova na bijelim zidovima po cijelom gradu da jedva čekam to istražiti uživo.

4. Gibraltar i Tangier 

Britanski prekomorski teritorij u kojem je Rock of Gibraltar, prepunih flore i faune  i najsretniji Barbary majmunčića. I kako je nevjerojatno od tamo posjetiti Afriku? Trajektom od Gibraltara nakon  3 sata vožnje nalazi se Tangier i Maroko i dodir sa majkom Zemlje.

5. Malaga Ronda Marbella

Uživati ​​na plažama od Malaga do Marbelle jedan je od doživljaja s naše bucket liste, kao i izlet do  prekrasne Ronde, malenog gradića  sat vremena udaljenog  od Malage, poznatog po tri mota od kojih je najviši, Puente Nuevo, visoki 120 metara iznad kanjona i koji grad  dijeli na  stari i novi dio. Nevjerojatan pogled za kraj i  idealan za #hadokasheart. 

 

Instagram