<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

10 uspomena iz Lisabona

Nakon Porta i Peniche-a 2010. godine krenuli smo prema Lisabonu. Imali smo dva dvana i puno želja, ali uvijek postoji i drugi put, zar ne? Ovo je naših najdražih 10 uspomena.

2010. godine nakon Porta i Penicha, krenuli smo prema Lisabonu.  Rezervirali smo stan u Lisabonu i to je bio prvi put da na putovanju ne spavamo u hostelu ili hotelu. Osim što smo imali avanture sa pronalaskom koda za otključavanje ulaznih vrata i sa traženjem ključeva od stana, to je bila odlična ideja jer smo na taj način mogli kuhati doma i praviti se kao da živimo u Lisabonu.

2010. još uvijek nije postojala Airbnb mogućnost, tako da ako se danas odlučite na tu opciju, puno je lakši pronalazak i puno je više mogućnosti i dvinih stanova. 

Danas kada pomislim na Lisabon prvo pomislim na pjesmu  Lisboa menina e moca, na fado i pasteis de belem, ali  Lisbon je sve i puno više od toga, tako da u nastavku možete pročitati i pogledati sve naše favorite.

1.  FADO

Fado je tradicionalna portugalska narodna glazba, melankonična po prirodi, a osim divnog glasa pjevača uključuje i instrumente poput gitare i mandoline. Fadiste pjevaju poetske tekstove vezane za ljubav, obično o onom tužnom dijelu nesretnih ljubavi, ali muzika je zaista predivna.  Riječ Fado dolazi od latinske riječi fatum, od kojih je nastala i engleska riječ sudbina.  Da, inače jako volim tu riječ.  Fado je 2011. godine  upisan na  UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine i kao što sam prije pisala,  postoje dvije vrste fada, jedan iz  Lisabona, a drugi  iz Coimbre. Mi smo Imali priliku uživati ​​u fada u Lisabonu. Postoje mnoga mjesta, restorani i barovi, u kvartu  Bairo Alto, u kojima možete uz finu hranu ( na primjer punopuno bakalara) i vino, uživati u divnoj muzici i atosferi. Za suvenir smo kupili fado cd koji sada slušam dok pišem o našem putovanje, a vi  otići na YouTube i  tako slušajući fado i  čitajući ovaj tekst zamisliti kao da  ste sada u Portugalu.

2. Izlet u  CABO DA ROCA 

Divan izlet koji možete napaviti dok ste u Lisabonu. To je rt koji je  najzapadnija točka kontinentalnog Portugala i najzapadnija točka  Europe. Pred vama je Atlantski ocean, a ispod granitne gromade i morske hridi duž obale. I danas se sa oduševljenjem prisjetimo predivne prirode i predivnog pogleda na Cabo da Roca. 

cabodaroca7.jpg

3. Traženje Nema u Akvariju 

Oceanarium se nalazi Nalazi se u Parque das Nações, koji je bio početna točka sajma za Expo '98. To je jedan od najvećih zatvoreni akvarija u Europi i u kojem možete šetati u tunelu dok iznad vas plivaju morski psi, možete promatrati prelsatke pingvine i tražiti šarenog Nema. Divno iskustvo nam je bilo to popodne koje smo proveli u akvariju. 

 

4. PASTEIS DE BELEM

Ako do sada još niste čuli za pastetis de belem, možete pogledati na  google-u o čemu se radi, ali samo ako ste spremni da se zaljubite u njih, njihov okus i miris. Pasteis možete probati u cijelom portugalu, ali nama su ovi koje smo prabli u Belemu bili najbolji. Prostor je uređen sa divnim plavo-bijelim pločicama, u cijeloj slastičarnici se osjeti miris ovih finih kolačića, a okus....Ajme taj okus je čarolija. I ako želite savjet, probajte barem jedan sa malomalo magije cimeta. Da, već tada sam voljela slikati hranu i ovo mi je jedna od najdražih takvih slika:)

Pasteis de belem.JPG

5. Šetnja u  BELEMU

Belem je moj omiljeni dio Lisabona. Od Pasteis de Belem možete prošetati do predivno izgrađenog  Mosteiro dos Jeronimos, koji je jedan od najistaknutijih primjera portugalske kasne gotike u manuelinskom  stilu, a na  UNESCO-voj je listi Svjetske kulturne baštine od  1983. Nakon toga možete ući u prekrasan park  Jardin de Belem. Tamo sam uživala u prvoj  Starbuks kavi ikada. Nakon toga možete nastaviti šetnju sve do Padrão dos Descobrimentos, nevjerojatno detaljnog  spomenika koji slavi portugalska geografska otkrića. Od tamo možete uživati ​​u prekrasnom pogledu na  Lisabon i most  25 aprila (da, taj most izgleda kao Golden Bridge u San Franciscu ) i  vidjeti kip Cristo-Rei na drugoj strani rijeke Tejo. Na kraju, šetnju možete završiti do Torre de Belem, koji je izgrađen kao dio obrambenog sustava,  između 1514. i 1520. godine, u vrijeme vladavine Manuela I. Možete se popeti na vrh tornja i uživati ​​u pogledu od tamo ili možete uživati ​​u uz rijeku. Prelijepo je šta god odlučili. 

 

Lisabon24.JPG

6. NOGOMET, ESTADIO DA LUZ IL/I ESTADIO JOSE ALVALADE

Ako u Lisabon odlazite sa nekim tko voli nogomet, kao što sam i ja imala tu čast, onda možete otići do nogometnih stadiona. Za koi kod se odlučili : Estadio da Luz ili Estadio Jose Alvalade razmišljajte o tome kako odlaskom na stadione, koji možda vama nisu prioritet, zapravo imate mogućnost za prilkom koju ćete kasnije kompromisno iskoristiti. Također, sjetite se svakog onog puta kada je on s vama ulazio (ili vas je čekao ispred) kada ste baš tada ugledali neku haljinu ili cipele na sniženju. Ljubav je divna:)

estadio.JPG

7. POGLED SA MIRADOURO SAO PEDRO DE ALCANTARA

To je prekrasan vrt s pogledom na St. George tvrđavu  i pogled prema središnjem Lisabonu. Ovo je bio i  naš prvi pogled na Lisabon. Ima toliko mjesta s nevjerojatnim panoramskim pogledima u Lisabonu, kao što je na primjer i  Miradouro da Graca. Obožavam vidikovce, panorame i divne poglede i obožavam onaj osjećaj kada nakon duge šetnje ili tisuću stepenica napokon dođemo na željeni vrh i onda uživamo. Uživamo u pogledu, trenutku, životu, zahvalnosti i sreći. 

8. PRACA DO COMERCIO

je veliki trg smješten uz rijeku Tejo i još  poznat kao Terreiro do Paço. Mi smo prvi put vidjeli taj predivan, veliki trg dok smo se vozili u hop on - hop off  autobusu kada smo ga prvi put i koristili. Od tada, to nam je odličan način za istraživanje gradova kada želimo u što kraćem roku doći sa jednog kraja grada na drugi i super je opcija što uz vožnju, uz pomoć slušalica možete slušati vodiča i zanimljivosti o gradu u kojem se nalazite.

Nakon toga krenuli smo u šetnju ispod  Arco Triunfal da Rua Augusta, izvorno zamišljenog  kao zvonik, a zatim je pretvoren u predivno izgrađen luk i to nakon više od jednog stoljeća. Izgrađen je u spomen rekonstrukcije grada nakon što je 1755 godine bio veliki  potres u Lisabonu. Možete otići do vrha i diviti se predivnom pogledu na  Lisabon ili možete nastaviti hodati prema ulici  Rua Augusta, poploćenoj predivnim mozaik pločnicima koja je puna kafića, restorana  i trgovinama. Divan centar Lisabona. 

 

9. RIDE WITH 28

Čuli smo mnogo o toj vožnji. Moja prva pomisao nakon svih tih priča o toj ludoj vožnji bilo je očekivanje da će mi biti kao da sam u Gardelandu ( a toga sam se zapravo i malo bojala hahah).  Ali na kraju ta naša vožnja igledala je zapravo kao što inače izgleda svkaodnevna vožnja po riječkim brežuljcima  tako da sam zapravo uživala, bez imalo straha u toj vožnji. A da, inače sam i malo klaustrofobična:) A pričamo o malenim, uskim tramvajima.  Kao što sam već prije spomenula, to je još jedan divan način da se osjećate kao da živite u Lisabonu i na taj način možete promatrati svakodnevni život u Lisabonu. 

10. VASCO DA GAMA   

Čak i ako gledate na taj most iz  žičara ili ako ga gledate  iz parka Parque das Nações primijetit ćete zašto je ovaj most  najduži most u Europi. Izgradnja je započela 1995. godine, a otvoren je za promet 1998, baš za vrijeme Expo-a 98, svjetskog sajmu koji  je tada slavio 500. obljetnicu otkrića Vasco da Gama  i  plovnog puta od Europe do Indije. Ako niste toliko zaintereisrani u upoznavanje i razgledavanje mosta, ja mislim počast Vasco da Gami možete odati i  u trgovačkom centru Vasco da Gama. Slažete li se? :) Na taj način, u parku  Parque das Nações možete uživati ​​u pogledu na most sa odloženim vrećicama na klupici  ili možete prijeći taj most i reći  adeus prekrasnom Lisabonu i krenuti na vožnju  za jug, za Faro od kuda smo letjeli   kući.

Obrigado Lisboa! Obrigado Portugal !

Byby Lisbon.jpg

A vama? Koji su vaši favoriti iz Lisabona i imate li za nas neke preporuke za drugi put?

 

Ovo su naše ideje: 

1.  NATIONAL TILE MUSEUM  - Ovo je za mene definitivno na vrhu liste želja. Već sam pisala o tome koliko sam oduševljena svim divnim uzorcima pločica u Portugalu tako da bih nakon posjete ovom muzeju vjerojatno htjela sve uzeti doma:)

2.  Sintra – Svaki put kada vidim bilo koju sliku Sintre izniva se oduševim. Mislim da bi mi divno došao jedan cijeli dan proveden tamo. Sintra je poznata po predivnoj prirodi i divnim građevinama izgrađenima u 19 stoljeću.  Za mene Sintra  izgleda poput bajke. 

3. Ako za vrijeme našeg sljedećeg puta u Portugal bude ljeto onda nam je želja svakako krenuti na jednu kratku vožnju prema f Estorilu and Cascaisu  i prekrasnoj obali prepunoj divnih pješčanih plaža. Ili krenuti i južnije od Lisabona prema prekrasnoj plaži  Costa da Caparica . Nakon prolaska preko mosta 25 aprila i nakon otprilike sat vremena vožnje od Lisabona nalazi se predivna obala koja je duga 30 km sa dugim  pješčanim plažama. To nam može biti odlična ideja za napraviti pauzu na putu od Lisabona prema Faru 

4. Također, na našoj listi je i regija  Algrave . To je najjužnija regija Portugala koja je prepuna divnih malih mjesta i plaža. Naš favorit je  Praia da Marinha, Lagoa, koja je često na razglednicama iz Portugala i koja je svake godine proglašena jednom od najljepših plaža u Europi. 

5. Za kraj, mislim da bi odlična ideja bila da nakon nekoliko dana u Lisabonu krenemo na otočić  Madeira i uživamo u netaknutoj prirodi.  

Hvala vam puno na čitanju, sljedeći tjedan pišem o Španjolskoj. ¡Hasta luego!

Instagram