<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Hoće li beba dovoljno jesti ako se koristi blw metoda?

Vjerojatno je jedno od najčešćih pitanja koje si roditelji postavljaju od rođenja svojih beba upravo to da li su im djeca gladna
i da li su dovoljno pojeli. 
Ukoliko djeca piju mlijeko na bočicu do uvođenja dohrane još se ta količina i može znati i može se procjeniti koliko je beba svaki dan pojela, 
no ukoliko dojite onda je to gotovo pa nemoguće procjeniti, a pogotovo kada uz dojenje započne i hranjenje po blw metodi. 

Osim što po općem stanju djeteta možemo vidjeti kako dijete napreduje, uz to je naravno vaganje najbolji  način da provjeritmo kilažu i napredak bebe. Na Rodinoj stranici pronašla sam upute koje su napravljene u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i to nam je bio glavni vodič kojeg smo proučavali nakon svakog Milinog vaganja. 
 

Dob djetetaDobivanje na težini prema 
Novim standardima dječjeg rasta SZO iz 2006. godine
0-4
mjeseca
155 - 241 grama tjedno *
(cca 664 - 1030 grama mjesečno)
4-6
mjeseci
92 - 126 grama tjedno
(oko 394 - 540 grama mjesečno)
6-12
mjeseci
50 - 80 grama tjedno **
(oko 214 - 342 grama mjesečno)
*   Za neku je djecu uredan dobitak i od 113 - 142 g tjedno.
** Prosječna dojena beba će udvostručiti svoju težinu do 3. – 4. mjeseca, a većina beba do 6. mjeseca života. Do godine dana prosječna dojena beba će povećati svoju porođajnu težinu za 2 ½ - 3 puta.


Kada je Mila krenula sa hranjenjem po blw metodi znala sam da će nam se podoji smanjiti i promjeniti (neovisno i o povremeno češćem dojenju zbog bolnog izbijanja zubića). Bilo me strah da li će joj cijela ta situacija utjecati na kilažu i napredak i svako vaganje predstavljalo je novu borbu sa strahom. Međutim, kao što mi je ova gornja tablica pomogla sa provjerom je li Mila dovoljno dobila kroz mjesece,
tako mi je ova tablica pomogla da si mogu lakše vizualizirati njen trbuščić. 

hadoka blw veličina želuca kod bebe.jpg

Na početku dohrane po blw metodi činilo nam se kako na taj način bebe puno manje jedu nego bebe koje jedu kašice,
ali nakon što je ona prva faza upoznavanja s cuclanjem i sisanjem hrane prošla to je brzo zamjenjeno sa stvarnim žvakanjem.
I sami smo se nekad znali iznenaditi  koliko je pojela, a opet naravno da je normalno da neke dane jednostavno nije htijela toliko jesti. 
Pročitala sam jednom da je puno bolje i lakše usredotočiti se na uravnotežen meni cijelog tjedna nego hranjenje promatrati samo po jednom danu. 
Kada sam na taj način počela proučavati šta je sve Mila probala i pojela mogla sam dobiti puno bolju sliku nego onda kada bih se samo fokusirala na jedan dan, a taj dan su je možda mučili zubići, prehlada, spavanje ili nešto drugo zbog čega je možda manje pojela. 

Nakon puno proučavanja i razmišljanja ja sam svoje strahove umirila.
Zaključila sam kako oni imaju jako malene želučiće i da im je mala količina hrane  zaista dovoljna, iako smo naravno mi uvijek u strahu da li su dovoljno pojeli. Također, sve do godine dana ionako im je mlijeko najbitnije, neovisno da l su djeca dojena ili na formuli. Važno je naravno pratiti kilažu i razvoj bebe s pedijatrima i truditi se njima nuditi hranu kako bi stekli zdrave navike. 

Neovisno da li izabrali hranjenje pomoću kašica ili blw metode, po meni je odgovornost svakog roditelja nuditi djetetu hranjive namirnice. 
Uz namirnice koje su pune vlakna, zdravih masti, proteina  te vitamina i minerala, uvijek se trudimo da Mila ima  raznovrsnu prehranu.
Ne samo da bi se upoznala sa različitim teksturama, okusima, bojama...već i da se od malih nogu učila  važnosti uravnotežene prehrane. 
Nama je početak Milinog dohranjivanja bio najveći razlog da se i sami potrudimo da budemo najbolji mogući primjer zdrave prehrane
te se nadamo da ćemo joj uvijek biti uzori. 
 

Instagram