<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Kada i kako započeti s blw prehranom

Nakon što sam pisala o našem početku blw prehrane i prvom pitanju, danas vam pišem odgovor na pitanje koje sam često dobivala u Dm na Instagramu. 

2. KADA  I KAKO POČETI S BLW : 

S obzirom da su djeca u dobi od 6 mjeseci u oralnoj fazi kada sve istražuju oralno, zapravo zaista (kako kažu i autorice knjige) nema ništa revolucionarnog u ovoj metodi hranjenja, u kojoj roditelj pred dijete stavlja hranu ili mu istu daje u ruke.Iako bebe u toj dobi sve stavljaju u usta, taj znak nije jedini po kojem možemo zaključiti da je dijete spremno za dohranu. Štoviše neke bebe to počnu raditi već s 4 mjeseca pa iako po tome možda i izgleda da su djeca spremna bolje je pričekati početak dohrane sa 6 mjeseci i poslušati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.Nekoliko je koraka po kojima možemo zaključiti da su djeca spremna : 
Dijete može sjediti bez oslonca ( ili u hranilici ili u krilu), 
Dijete radi pokrete žvakanja i 
Dijete samo stavlja u usta hranu. 
Dijete bi se trebalo hraniti nakon što je već  nahranjeno  mlijekom, barem sat - pol sata prije hranjenja. 
Nikad ako je dijete preumorno, pospano ili nadraženo.
Naravno da je u periodima kada im izlaze zubići, imaju skokove u razvoju, prehlađeni su i sl. nemoguće od beba očekivati da će biti oduševljeni s tim ritualima. 
Naravno da je moguće da dijete odbija hranu nekad i nećete ga siliti da jede pod must.
 Nastavit ćete nuditi poslije, dan nakon, ponovo... i sigurno će već sutradan ili dan nakon beba biti zainteresiranija. 
S vremenom ćete znati i sami kada je najbolje vrijeme za doručak, ručak i večeru...i znat ćete procijeniti tajming, a  tajming kod hranjenja, kao i u svemu s bebama je sve.


Mi smo započeli dohranu u krilu. Prva namirnica nam je bila brokula. U izboru namirnica koje dajete bebe po meni je najbitnije voditi se time da te namirnice budu sezonske. O namirnicama inače postoji posebni članak tako da ćete više o tome moći pročitati u narednim člancima. 
Mila se tada još nije samostalno posjedala, ali je u krilu naslonjena leđima na moj trbuh sjedila stabilno.  
Ispred nas je bio tanjur na kojem bi posložila namirnice ili bi ih stavila direktno na stol i naša avantura je krenula.

Čekale smo dostavu hranilice jer mi se jako sviđala mogućnost da ima hranilicu na kojoj je ugravirano njeno ime. Hranilice koje smo kupili inače su jedina oprema koju smo kupovali za nju, a da sam odmah znala šta ćemo. Stokke Tripp Trapp smo uzeli za nas doma i ono što mi je kod nje najdivnije je što bebe odrastaju uz tu stolicu jer je mogu i kasnije koristiti. Kod moje i Kikijeve mame smo uzeli Ikeine Antilop hranilice koje koštaju oko 100 kuna. Mislim da je to najbolja cijena i opcija za hranilicu  trenutno  na tržištu. 
U Ikei smo uzeli i kabanice koje nam pomažu kako bi njena robica za vrijeme hranjenja bila zaštićena. Tih kabanica nikad dosta:)

Ono što nam pomaže kako bi joj lijepo poslužili hranu su twistshake.hr posude i click mat podloga kako se tanjurići ne bi micali, a iz njihovih čaša Mila je naučila piti.
https://www.twistshake.si/hranjenje-hr

Na početku nismo imale ni click mat posude ni tanjuriće, niti kabanicu za zaštitu od zamusavanja...
to ističem jer vam na početku zaista ne treba ništa da biste krenuli. 
Ni kuhalo, ni mikser, ni  kuharice već samo volja i strpljenje. 
Hranu koju kuhate sebi, kuhate i za bebu samo što njihovu hranu odvojite prije začina ( sol i papar). 
Na taj način trošite zajedničke namirnice, ne bacate hranu, ne  kupujete ništa dodatno, a zdrava prehrana beba motivira i vas da se zdravo hranite.

Mila i mi želimo vam puno sreće na blw putovanju. 

Ovdje možete čitati : 

Uvod
Prvo pitanje 

Instagram