Prvo pomislimo na trenutak na kruh.
Na onaj fini, topli kruh čim ga izvadimo iz pećnice.
I onaj fini miris i zvuk korice kada ga krenemo rezati.
Za mene, kruh je bio sve. Jela sam ga cijelo vrijeme i uz sve. Kao i paštu, ali i o tome ćemo već pričati.
A tek toč i točanje kruha? Ajme meni.
Nakon nekog vremena shvatila sam da moram nešto promijeniti sa načinom prehrane,
jer sam priznala sebi da osjećam posljedice pretjerivanja u svemu, pa tako i u kruhu.
I da, shvatila sma da nije kriv kruh nego moje pretjerivanje.
Tada sam počela istraživati na internetu druge opcije za kruh.
Htjela sam naći recept za neku verziju kruha
koji će mi biti dio sendviča, tapasa i na koji mogu staviti poširano jaje. I potočati ga naravno, ali sa manje posljedica:)
I našla sam ga. Oopsie? Cloudy? Nikada prije nisam čula za tu vrstu zamjene za kruh.
Odmah nakon čitanja recepta shvatila sam da to nije kruh sa početka priče.
Dakle to vjerojatno nije kruh na koji pomislite kada kažete kruh, ali....
Ali, tražite li zamjenu za kruh ili nešto što će biti donji dio nekih jela,
ovaj recept će vam pomoći.
Čim sam prvi put probala ovaj recept zaljubila sam se u njega i
od tada ga jedem tijekom tjedna za marende, za one usputne
zalogaje (više njih :) i za doručak.
Nadam se da će vam se recept svidjeti i da će pomoći svima
koji žele promjeniti način prehrane i odabrati zdravije varijante.
A vikend nam uvijek ostaje za cheat day i
nadoknadu propuštenog vremena sa
pecivima, bagetima i svim brašnastim, magičnim i divnim stvarima.
Dobar tek!
Trebate:
1. 3 jaja
2. 150 g kremastog sira (Pilos, Philadelfhia, ABC sir ili druge, vama najdraže verzije)
3. 1 žličica praška za pecivo
Ja obično radim neutralnu varijantu ovih kruhića, ali ukoliko želite raditi slatke varijante
i to možete napraviti dodajući steviju ili med na primjer.
Također, ovisno o željama, u smjesu prije pečenja možete staviti začine, tako da i ja često ubacim kim, sezam, suncokretove sjmenke,
origano ili chili. Ili kada na plehu napravim oblačiće pospem ih na vrhu sa nekim od začina. Opcija je beskonačno mnogo, na vam je izbor:)
Upute:
1. Uzmite dvije posude. U jednu stavite žutanjke, a u drugu bjelanjke.
2. Nakon toga krenite miješati bjelanjke sa mikserom sve dok ne dobije čvrstu bijelu smjesu. Uviijek zabavan način isprobavanja črvstoće smjese je okretanje posude naopako. Nemojte se igrati na taj način ako vidite da vam je smjesa još uvijek u tekućem stanju:) Ukoliko je smjesa čvrsta, smjesa vam neće pobjeći van.
3. Nakon toga, u posudi u kojoj su žutanjci ubacite 1 žličicu praška za pecivo i krem sir. Ja obično to miješam sa vilicom ili žlicom , ne i mikserom i dosta je važno da smjesu dovoljno izmješate da ne ostanu grudice u njoj. Dakle, cilj je da ta smjesa bude tekuća i glatka.
4. Nakon što sada imate dvije posude sa smjesama, u onu u kojoj se nalazi bjelanjak, krenite malo po mlao dodavati smjesu od žutanjaka. To radite malo pomalo kako bi smjesa od bjelanjaka i dalje bila napuhnuta, kao oblačić. I zato dodajte malo po malo i miješajte ih u jednom smjeru svedok ne vidite da su se smjese spojile i da u njoj nema grudica.
5. Nakon što ste sve izmiješali u jednu smjesu, razmislite kakve oblačiće želite stvoriti. Sviđaju li vam se više malena peciva, veće lepinje ili želite napraviti dugu, ravnu plohu od za izradu rolade, pite ili pizze. Nakon što ste odlučili koji su vam oblici najdraži, na pleh stavite prvo papir za pečenje (najviše volim one koji su već izrezani :) ) i sa žlicom krenite stvarati željene oblike.
6. Stavite pleh u vruću pećnicu na 170° C i pecite oko 25 minuta. Probajte ne otvarati pećnicu za to vrijeme već izvana provjerite boju koju želite postići. Ja najviše volim kada je malo jače pečeno:)
7. Nakon otprilike 25 minuta izvadite pleh i pustite vašu kreaciju da se ohladi. Vijdeti ćete da se za to vrijeme smjesa spustila, što je uobičajena i normalna pojava:) I za kraj, nakon što su vam se oblačići ohladili, krenite u osmišljavanje gornjeg dijela vašeg jela.
Dobar tek i želim vam puno uživanja:)