<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Po blw metodi se ne uvodi nova namirnica po 3 dana? Šta je s jajima npr?

Nakon što sam pisala o našem početku blw prehrane i prvom pitanju, danas vam pišem odgovor na još jedno  pitanje koje sam često dobivala u Dm na Instagramu,  a koje sam i sama dugo proučavala. 
Uvođenje jaja kod beba. 
Po blw metodi nema kalendara uvođenja hrane i nijedna namirnica se ne uvodi po pravilu od 3 dana pa ni  jaja nisu iznimka. 

Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za to više nema potrebe jer svaka namirnica može i ne mora biti moguć alergen, a reakcija može doći i nakon 20.og puta. 
Da, nekad je reakcija na neku namirnica moguća odmah istog trena, ali najčešće, ako su bebe alergične na neku namirnicu, čak i taj prvi put možda neće biti reakcije. 
Upravo zato svaku namirnicu treba promatrati s oprezom i to neovisno jesu li ju bebe već nekoliko puta probale.
 
Unatoč tome što nema kalendara uvođenja namirnica, opet nije da ćemo raditi bućkuriš od namirnica koje uvodimo bebama.
Jedino pravilo koje je po meni dovoljno pratiti je da nam izbor budu namirnice u sezoni. 
Na taj način, neovisno kada započeli dohranu, oko tih namirnica je najbolje stvarati razna jela.

Patlidžan, kivi i jaja su namirnice oko kojih nas je bilo najviše strah kod uvođenja. 
Za jaja pogotovo, iako u obitelji nemamo alergija, ali valjda je taj strah  u našem mentalitetu još uvijek prisutan.  
Znam da bi me tako bilo strah i da smo joj postepeno uvodili prvo žutanjak pa bjelanjak pa cijelo jaje i zato zam nakon duge analize odlučila da je bolje da joj odmah ponudimo cijelo jaje. 
Nekoliko dana prije 8 mjeseci ponudili smo joj omlet izrezan na prutiće i sve je prošlo bez reakcija. 
Bili smo spakirani i obučni prvih nekoliko puta za odlazak na hitnu jer mi je to davalo sigurnost da nećemo gubiti vrijeme ukoliko se zaista nešto i dogodi. 
Mila nije imala reakciju i od tog dana smo jaje počeli  uvoditi jaja u razna druga jela - palačinke, peciva od pirovog brašna, muffine....
Ukoliko u obitelji nema alergija onda je velika vjerojatnost da neće ni dijete biti alergično, ali kako sam već navela, sve treba gledati s oprezom. 
Ukoliko u obitelji ima alergija onda sa još većim oprezom pristupate toj namirnici, iako  treba značiti da će i dijete imati reakciju. 
Također sve dok djeca npr doje manja je mogućnost za alergije tako da mi je i to pomoglo u rješavanju straha od alergija i nadala sam se da će joj dojenje pomoći u zaštiti od reakcija.

Inače, čitala sam i da su neka istraživanja pokazala  da su neka djeca odbijala hranu na koju se poslije utvrdila alergija i to mi je nevjerojatno, ali dodatno govori o tome kako oni zaista znaju neke stvari i prije nas...
Za kraj, iako nema kalendara uvođenja namirnica, svejedno postoje preporuke da se neka hrana ne uvodi prije  navršene godine dana, a neke i nakon toga. 
To su : med, gljive, kravlje mlijeko kao napitak, sabljarke, morski pas i općenito premasne vrste ribe i morskih plodova,  razne prerađene namirnice pune skrivenih šećera i soli, 
šećer, sol te drugi prejaki začini, kofein i namirnice koje su presitne za hvat te meke vrste sira s prirodnom korom (npr. brie i camembert). 

Nadam se da će vam uvođenje namirnica proći uvijek bez reakcija neovisno po kojoj metodi odlučili uvoditi namirnice te se nadam da ćete ukoliko i dođe do reakcije u što kraćem roku i što bezbolnije otkriti uzrok  i spriječiti bilo kakve posljedice. 
Mila i mi želimo vam puno uživanja u namirnicama i da nam proljeće i ljeto, koje imaju najveći izbor namirnica, dođe što prije. 

O sezonskim namirnicama u zimi i o tome kako sam se brinula hoćemo li zimi imati dovoljno svježih i finih namirnica, moći ćete čitati već  u sljedećem postu. 
Prethodne postove i odgovore na pitanja možete čitati ovdje

Hvala na čitanju. 

Instagram