<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Quiche na hadoka način

Ovu subotu odlučili smo napraviti naš prvi quiche.

 

Obožavamo quiche, ali ga do sada nikada nismo radili doma. Jedno od jela koje smo u Francuskoj jedva čekali probati bilo je Quiche Lorraine. Pretpostavljali smo da će nam se jako sviđati s obzirom da smo ljubitelji kombinacija tijesta, jaja i špekića. A o luku da ni ne pričamo:)
Čitala sam da  quiche (mi možemo čitati kiš) u dolsovnom prijevodu znači ravna pita, na vrhu neprekrivena sa nadjevom od kumbinacije jaja. I upravo ta verzija bi bila ona tradicionalna. Najpoznatiji recept je iz  sjeveroistočne pokrajine u Francuskoj Alsace Lorraine  ( da, to je ona divna, šarena i cvjetna francuska pokrajina ) gdje se quiche uvijek prirpemao za 1.maj. S obzirom da je 1.maj sljedeći vikend mislim da je ovo savršen trenutak za isprobavanje recepta.  
Phrko tiejsto koje je podloga za nadjev zaista je lako i brzo napraviti, u nadjev možete dodati šta god volite i imate (kao što su na primjer špinat, gljive, tikvice...), a najviše volim kada se recepti mogu prilagođavati vlastitim željama. Predlažem da upalite neku veselu muziku  i uživate u pripremi finog ručka. 
Hvala teta Tonica na našoj prvoj kuharici, volimo te puno. 

Trebat će vam:
Za prhko tijesto (koje smo radili po prvi put i ubuduće se do daljnjeg držimo ovog recepta jer je bio uspješan):
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca na sobnoj temperaturi, izrezanog na kockice
- 1 žličicu soli
- 1 dcl vode (koje dodajete postupno)

Za nadjev:
- 4 jaja
- 20 dag  kiselog vrhnja
- 2 dcl mlijeka 2,8% 
- špekića (što više to bolje)
- 3 mlada luka
- 15 dag izrbane gaude
- začine koje volite (Mi najviše volimo  papar, tako da je to bio naš glavni začin,
a s obzirom da je i sir i špekić dovoljno slan, nismo dodavali još soli.)

quiche.JPG

1. Prvo uzmite veliku zdjelu u koju izmiješajte brašno i sol, nakon čega dodate i narezane kockice maslaca i malo vode za početak. Miješajte smjesu cca 4-5 minuta na način da postepeno dodajete vodu do kraja, ali i na način da ćete prvih nekoliko minuta primjetiti da je smjesa mrvasta ( tražim i neku drugu riječ za opis :) ), a nakon nekoliko minuta od smjese ćete  oblikovati kuglu. Ukoliko nećete odmah raditi quiche, tu kuglu možete staviti u prozirnu foliju ili vrećicu za zamrzavanje i odložiti je u  zamrzivač ili frižider za neke bolje dane. Ako ste odlučili odmah raditi quiche onda slijedi druga faza recepta, a to je : razvaljati tijesto.
Čitali smo da neki valjaju tijesto diretno na papiru za pečenju, dok neki razvaljano tiejsto stavljaju u zamašćenu posudu, pa smo razmišljali na koji način ćemo se mi odlučiti raditi. S obzirom da mi je najlakše raditi sve stvari uz papir za pečenje odlučili smo da ćemo prvo razvaljati tijesto uz malo brašna na podlozi na kojoj uvijek to radmo. Stvarno je bilo jako lako razvaljati tijesto do određenog oblika. Zatim smo  papir za pečenje stavili u okruglu posudu, prebacili tijesto u tu zdjelo, a višak papira koji je izvirivao, odrezaili smo. Što se tiče debljine tijesta, nju smo odredili prema veličini okrugle zdjele tako da smo valjali tijesto kako bismo dobili okrugli oblik i kako bi tijesto bilo i po rubovima. Sa vilicom smo izbockali tijesto i stavili smo ga u frižider na pol sata. 

2. Dok se tijesto hladilo, na tavici smo popržili špekića, izribali sir i narezali mladi luk. U većoj posudu izmiješali smo sa pjenjačom 4 jaja, 20 dag kiselog vrhnja i 20 dcl mlijeka. Zatim smo u tu smjesu dodali pola izribanog sira i narezani mladi luk. Za to vrijeme već je prošlo pol sata, tako da smo izvadili tijesto iz frižidera, po njemu poslagali špekić i onda za kraj prelili sa cijelom smjesom ( na slikama možete vidjeti taj potez i Kikijeve slatke rukice heheh). Prije nego što smo stavili tijesto u pećnicu, po vrhu smo posipali ostatak sira kako bi dobili finu koricu. Već tada smo vidjeli da quiche izlgeda i miriši jako jako fino. 

3. Pekli smo quiche na 180 C  50 minuta i nakon toga uživali u finom okusu.

Nadamo se da ćete uživati i vi, želimo vam dobar tek. 

 

 

quiche recept.jpg
Instagram