<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Zašto se zove Beba vođa dohrane?

Sve odgovore na pitanja koja sam imala na početku Miline dohrane pronašla sam u knjizi Beba vođa dohrane koje su zajedno napisale Gill Rapley i  Tracey Murkett.
Gill Rapley je zdravstvena  djelatnica koja je  teoriju samostalnog odvikavanja djeteta od dojenja razvila proučavajući razvojnu spremnost djeteta za prehranu čvrstom hranom dok je pripremala magisterij,
a Tracey Murkett je spisateljica koja je primjenjujući metodu beba vođa do hrane sa svojom bebom došla na zamisao da podijeli s drugima iskustvo hranjenja.
Osim što mi je ta knjiga dala teorijsko znanje, mnogi YT videi i blogovi na temu dohrane približili su mi ovu temu.
Neovisno kako ste vi odlučili hraniti svoje dijete, svima bih preporučila čitanje navedene knjige i gledanje videa, a ukoliko se odlučite na ovu metodu hranjenje bebe, nadam se da će vam ovi člani pomoći.
Odlučila sam ovdje napisati odgovore na 10 najčešćih pitanja koje sam dobila na hadoka.hr  Instagram profilu kada je riječ o blw metodi dohranjivanja. 



1.ZAŠTO SE ZOVE BLW :
Kod hranjenja djece s kašicama, roditelji su ti koji su vođe hranjenja jer oni stavljaju djetetu žlicu u usta, dok su kod ove metode bebe vođe jer same s rukama (poslije i sa žlicom) biraju hranu i količinu ponuđene hrane koju će pojesti.
Engleski naziv je Baby led weaning, a skraćenica je blw.
Cilj metode je upoznati djecu sa različitim namirnicama na način da im prepustimo vodstvo u hranjenju. Zapravo je vrlo slično dojenju na zahtjev s obzirom da dijete ne možete nagovoriti kada i koliko da pojede. 
Cilj je da se dijete samo upoznaje sa obliko, teksturom, bojom, mirisom namirnica. 
Upravo zato nikad se ne nudi pretrpani tanjur hrane.  na početku se ponudi nekoliko komada ( ploškica za lakši hvat) i onda se dijete na taj način upoznaje s namirnicama.
Uz to, kada izgube interes ili kada se zamisle onda im se ploškica može postaviti u razini očiju da ih vide.
Na taj način dijete će uzeti iz majčine ruke u 99% slučajeva hranu i istražiti ju.
Hrana se nikad  ne gura u usta hrana niti se ista izvlači iz ustiju. (To se radi jedino ako se dijete baš guši, ali ne i zagrcava i samo onda ako  vi vidite  komad u prednjem dijelu ustiju i na taj način mu pomognete kod gušenja.
U svim drugim situacijama takve reakcije mogu samo prestrašiti bebe i onda zapravo možemo napraviti samo gore za njih. 

_________________________________________________________________
Mila na slici ima kabanicu Ikea 
i jede palačinke uz dodatak ananasa  - recept možete naći ovdje


 

beba vođa dohrane -hadoka i mila .jpg
Instagram