<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Dukan dijeta - uvod i početak

Nakon duge i preduge  potrage za planom prehrane koji će mi napokon pomoći da smršavim i počnem se zdravo hraniti kako bi bila najbolja verzija sebe i kako bi bila uzor našoj Mili, shvatila sam da ovaj put trebam ići sa sto posto motivacije. I prije nego što sam krenula na Dukan dijetu čula sam za nju, ali nikad nisam išla detaljno proučavati detalje dijete. Znala sam da je slična lchf prehrani i da se bazira na proteinima, ali više od toga nisam znala. S obzirom da sam  kroz godine probala svakakve kombinacije dijeta i započinjala zdrave prehrane tisuću puta, odlučila sam u jednoj od takvih potraga naučiti malo više o Dukan dijeti za koju sam čula odlične komentare i vidjeti je li takav način prehrane moguć i za mene. 

Nakon prvotnog šoka kako je nemoguće da ću to uspjeti izdržati, ipak se nakon nekoliko dana takvog načina prehrane ustanovilo da sam uspjela pa je to bio znak da mogu i dalje. Naravno da mi je bilo jako teško, ali uz jaku motivaciju uspjela sam nekako izdržati početak i odlučila sam da ću dati šansu i Dukanu.

Mislim, nakon tisuću drugih malo više i malo manje uspješnih pokušaja s drugim metodama, zaista nisam imala šta izgubiti. 

Dukan dijetu stvorio je  dr. Pierre Dukan- francuski liječnik koji je život posvetio promoviranju mršavljenja koje uključuje neograničene količine  proteine, a ograničava unos masti i ugljikohidrata. 

Između ostalog, prepoznala sam se u njegovim tvrdnjama da je debljina uzrokovana i s  psihološkim čimbenicima, a kod mene je zaista hrana oduvijek povezana s emocijama. I dok je nekima hrana zaista najsporednija stvar na svijetu, ne uživaju u njoj niti se izbezume od sreće  kada isprobavaju novo jelo ili kuhaju...ja sam osoba kojoj je hrana jako važna. Zapitala sam se priznajući samoj sebi i koliko točno je to važna.  Nažalost, iskreno, možda malo i previše. 

Kod mene je hrana oduvijek povezana s osjećajima. Najčešće je razlog tome sreća i uzbuđenje koje je povezano s proslavama, a to je za moje kile i najgori dio. Vezivanje proslava i hrane u mom slučaju je pridonijelo tome da mi je uvijek bilo jako teško odoljeti hrani na proslavama. I tada se ne bih mogla kontrolirati. Štoviše, zbog toga ne mogu uopće zamisliti proslave bez hrane. To predstavlja veliki problem zapravo jer razloga za proslavu kroz godinu je jako puno. Od rođendana do blagdana i umjesto da za vrijeme tih dana jedem umjereno ili barem između toga izbjegavam sve nezdravo pa da onda te dane slavim uz finu hranu...ja sam skoro svaki dan slavila nešto haha ili imala cheat day. Osim tih pozitivnih osjećaja koje sam uvijek povezivala s hranom, isto sam oduvijek radila i s onim manje pozitivnim osjećajima. I dok neki ljudi za vrijeme stresa, osjećaja poput anksioznosti, tuge ili uznemirenosti nemaju apetita uopće...kod mene su i ti trenuci donosili hranu koja je predstavljala neku vrstu utjehe, pozitive, iako sam bila svjesna da donose i (pre)kratke osjećaje sreće. 

Osim toga, Dukan smatra kako pretile osobe ne mogu odoljeti napasti jedenja izvan zadanih obroka. I to je ono u čemu smo Kiki i ja zajedno griješili. Situacije u kojima nam frižider nije bio pun zdravih namirnica koristili smo kao izliku. Brz način života, dolazak kasno s posla, različiti rasporedi dolaska doma s posla, neredoviti obroci pa onda rokanje od hrane navečer...sve su to primjeri i izlike koje smo mi pronalazili i čime smo opravdavali svoje zajedničko gomilanje kila. Ja sam još od faksa i kombiniranja studentskih posla stekla lošu naviku da ne bih jela ništa od jutra, ali onda kada bih došla navečer doma nadoknadila bih sve. Preloša navika koja je uz nikakvo kretanje niti fizičku aktivnost, a uz svakovečernje ležanje na kauču od mene stvorila pretilu osobu. 

Oboje smo oduvijek vodili iste bitke. Shvatili smo brzo da ako doma nemamo nezdrave namirnice jednostavno ih ne možemo jesti, a uz to smo počeli izbjegavati pekare i prefine pekarske proizvode. Također, naučili smo s vremenom kako planirati obroke, a kako bismo uvijek imali u pripremi zdrave obroke i ono ključno... počeli smo smanjivati dostave hrane doma. 

Naravno da rezultati nisu došli preko noći jer to nije moguće u situaciji kada više od deset godina živiš takvim stilom, ali čim smo se počeli kontrolirali rezultati bi se vidjeli i to nas je motiviralo za dalje. Od početka naše veze isprobali smo zajedno tisuću dijeta i od svake u jednom trenu odustali, ali sada vidim da nas je sve to vodilo do Dukan dijete koja se za nas pokazala kao savršenim načinom prehrane. Shvatili smo da smo mi jednostavno osobe koje cijeli život moraju biti na takvom načinu prehrane, što i je jedna od karakteristika Dukan dijete jer zadnja faza i neka Dukan pravila vrijede za zauvijek. 

Uz sve to, ono što nas je privuklo takvom načinu prehrane je da imamo jasno definirane faze i dopuštene i zabranjene namirnice, a činjenica da količinski možemo neke namirnice jesti neograničeno i u bilo koje vrijeme bila je odlučujuća da krenemo putem Dukana. 

Ukratko, Dukan dijeta bogata je proteinima, a siromašna kalorijama i mastima. 

Zabranjuje ugljikohidrate kao namirnice većinu vremena, a to temelji na činjenici da ugljikohidrati postižu podizanje razine šećera u krvi, a potom dolazi do drastičnog pada zbog čega u tijelu  osjećamo glad, želju za hranom i zatim vrlo brzo nakon tog unosa unosimo prvo što nam dođe pod ruku, najčešće slatko ili neku drugu nezdravu namirnicu. Suprotno tome, proteini smanjuju apetit i dovode do toga da tijelo povlači zalihe masnoća za energiju što za posljedicu ima mršavljenje.

A mršavljenje je cilj. Neostvareni cilj. 

Meni je najteže palo to što neću moći uživati u krumpiru, a Kikiju što ne može jesti voće, ali znali smo da će zapravo te faze brzo proći i da ćemo jednom, kada krenemo u predzadnju i zadnju (životnu) fazu moći uživati i u tim namirnicama. 

A šta je nekoliko mjeseci žrtve za čitav život ostvarenja? Ništa! 

Prvi korak za dijetu je priprema. 

Nama je to krenulo izbacivanjem svih nezdravih namirnica iz kuće. Zatim smo pročitali knjigu i učlanili se u fejs grupu Dukan-korak po korak, a na kraju pripreme krenuli smo u kupnju svih potrebnih namirnica i smišljanje obroka. 

Do tada nismo ni znali da zobene pahuljice i zobene mekinje nisu jedno te isto, ali već ubrzo i sami smo smišljali Dukan recepte. 

Drugi korak je postavljanje cilja. 

Na stranici http://www.dukandiet.co.uk/nakon registracije i unosa podataka ( kao što su visina, trenutna težina, željena težina i sl. ) na mail stiže plan dijete koji je kreiran baš po vama. Tu ćete dobiti podatak kada ćete doći do vašeg cilja i koliko će trajati vaše Dukan putovanje. Također, možete koristiti i razne Dukan aplikacije i voditi Dukan dnevnik u kojem će vam možda lakše biti pratiti rezultate, a time se ujedno bodriti za dalje. 

Treći korak je Dukan putovanje. Ovaj korak je rekla bih svakako najteži hahah Ali samo hrabro i strpljivo. Putovanje će postati lakše čim budete vidjeli prve rezultate, a to ćete već vidjeti odmah nakon prve faze. 

Meni je Kikijev rezultat u zadnjih godinu dana najbolji motiv i dokaz da je ova dijeta funkcionalna. Dok sam ja tijekom trudnoće s Milom dobila 20 kila, Kiki je za to vrijeme pomoću Dukan dijeti izgubio dvadeset kila hahha. I iako je on zaista jak karakter, neovisno o tome, mislim da je on apsolutni odokaz da ukoliko si zadaš cilj uz Dukan dijetu taj cilj možeš i ostvariti. 

Trenutak kada ste odlučili krenuti na Dukan dijetu zapravo možemo reći da ste odlučili živjeti na Dukan način zauvijek. Mi smo s vremenom uvidjeli kako nam tijelo reagira i kako se mijenja kada bismo unijeli prekomjernu količinu gaziranog, ugljikohidrata ili masnog i to nam se prvi put i životu više nije svidjelo. Dakako da je za zdrav organizam potreban unos i ugljikohidrata i masti, ali u našem slučaju takav unos mora biti kontroliran. Kako bismo izbjegli jojo efekte odlučili smo da je Dukan putovanje za nas životno putovanje, a nadam se da će naše putovanje pomoći i vama i želim vam sretan put. 

U sljedećim postovima možete čitati dalje o našem Dukan putovanju i  četiri Dukan faze: 

Faze napada

Faze plovidbe 

Faze konsolidacije i 

Faze konačne stabilizacije 

 Za svaku od faza napisali smo pravila i naša iskustva  te smo osmislili meni i recepte koji pomažu kako bi se postigao Dukan cilj, ali i kako bi prehrana za vrijeme dijete bila što zanimljivija. 

Nadam se da će vam naše iskustvo pomoći i da ćemo ( i za manje) od  godinu dana moći reći kako smo barem jedan cilj za 2019. godinu ispunili.  Sretno svima

Instagram