<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Recenzija Stoke Xplory kolica

Stokke Xplory  kolica oduvijek su mi bila jedan od favorita kada je riječ o kolicima.  Svaki put kad bih ih ugledala, razmišljala sam tko zna kakva ćemo mi kolica izabrati jednog dana. Naši prijatelji koji su već imali bebu rekli su nam jednom prilikom da je njihovo mišljenje da na tri stvari ne treba štedjeti prilikom pripreme za dolazak bebe. Kolica, jaje (autosjedalica) i madrac. Mi smo ih poslušali, a danas bih novim roditeljima poručila istu stvar. 
 Jaje kako bi beba bila zaštićena tijekom vožnje i kako bi zahvaljujući udobnosti sjedala zavoljela vožnju. Madrac kako bi udobno spavala u krevetiću (neovisno hoće li se odvojeno spavanje dogoditi odmah ili poslije). I kolica kako bi uživala u kombinaciji ova dva prethodna kriterija, a to su udobnost za vrijeme putovanja i šetanja i udobnost za vrijeme spavanja u kolicima. Naravno da ne možeš znati hoće li beba voljeti išta što se za nju priprema i što ju dočeka, ali naše je mišljenje da je dobra analiza i dobra prirpema ključ uspjeha tako da smo se uspjehu nadali i po pitanju kolica. Također, naše je mišljenje da  cijena često ide zajedno uz kvalitetu i funkcije koje se pružaju. Da, cijena svih proizvoda za bebe skočila je u nebesa u zadnjih nekoliko godina, ali svatko će uvijek izabrati šta je za njega ajbolje i koja je cijena prihvatljiva Prioriteti i ukusu su različiti, a cilj ovog mog posta nije da uvjerim nekoga da je cijena ovih kolica mala, nego da pomognem onima koji razmišljaju o kupnji baš ovih kolica. U našem najužem izboru na kraju su se tako su se našla Bugaboo, Mima i Stokke. 
Prije konačnog izbora, kao i za sve druge stvari, radili smo analize i imali sto pitanja na koja smo tražili odgovore kako bismo ustanovili koja su naša kolica i s kojima ćemo  jedva čekati Milu za šetnje. Mislim da je ključan trenutak oko konačnog izbora bio prošlogodišnji advent u Beč. Znači gdje god smo se okrenuli ugledali bismo Stokke kolica, a vrhunac je bio kada smo ugledali jednu ženu koja je imala baš onakva kakva smo mi htijeli. Potpuno crna i sa crnom šipkom. U tom trenutku znala sma da su to naša kolica. 
U nastavku sam zjaedno s Kikijem prošla većinu pitanja koje smo ikad dobili vezano za naša kolica i potrudili smo se dati odgovore na ta pitanja, ispričati našu priča te se nadam da će svim budućim roditeljima nakon ovog posta biti puno lakše prilikom odabira. 

hadoka stokke xplory recenzija 10.jpg

VISINA

S obzirom da smo Kiki i ja visoki bilo nam je jako bitno da su nam kolica visoka kako bismo izbjegli česta saginjanja. Također, primijetili smo da je i za sam  rukohvat važno da nam je pod pravim kutem jer je na taj način guranje najlakše čak i po nekim usponima i uzbrdicama. Ono što smo odmah primijetili kod Stokke Xplory kolica je visina sjedalice, neovisno stavi li se na njih jaje, košara ili sportski sic. Takođe, postoji mogućnost da se rukohvat može spuštati i podizati pa je onda moguće da bude još viši od pravog kuta. Ta mogućnost olakšava sklapanje  kolica u bunker, ali i nekada kada se želiš s prednje strane približiti bebi i biti joj još bliže ili ako sjedite negdje na kavi ili u restoranu pa vam i beba može biti nasuprot. Sva kolica nakon ovih  odmah  su nam se činila ultra niskooo tako da je to  svakako bio jedan velikiiiii korak bliže pri odabiru. I danas kada god se negdje šetamo i kraj nas prolaze druga kolica odmah primjećujemo koliko smo zbog naše visine napravili dobru odluku jer su sva druga zaista za nas preniska. 

BLIZINA BEBE 

Jedna od posebnosti Stokke Xplory kolica je mogućnost da beba u kolicima bude bliže roditeljima ( i drugim osobama koje guraju kolica)  pa je njihova ideja prilikom dizajniranja bila da dijete gleda prema onome tko ju vozi u ležećem, poluležećem i sjedećem položaju. Upravo ta mogućnost da uvijek možeš gledati u dijete i s njim biti povezan velika je prednost i tu prednost obožavam. Primijetili smo to sada i sami za vrijeme šetnje s Milom, u restoranima, u kafićima. Ova kolica ne trebate stavljati sa strane već ih možete staviti i nasuprot vas i uživati sa svojom bebom u prvoj zajedničkoj pizzi ili kavi. Na taj način i bebe sudjeluju u interakciji što je odlično za razvijanje socijalnih sposobnosti od najranijih dana. 

hadoka stokke xplory recenzija  16.jpg


Treći veliki razlog zašto smo se odlučili za ova kolica je autosjedalica. 

Prilikom prvih upoznavanja s opremom Stokke kolica nismo uopće shvatili da su BeSafe i Stokke napravili suradnju s autosjedalicama i da nam se zapravo odmah nudi i mogućnost da s popisa svih stvari koje su potrebne za malu bebu skinemo i autosjedalicu. Zbog toga sto nam je sigurnosti bebe najbitnija  i pretpostavljali smo da ćemo s njom puno putovati, oduševila nas je ta njihova suradnja. Pretpostavljali smo da ćemo često, pogotovo kada je Mila bila mala, doći u situaciju da za vrijeme vožnje u jaju zaspi, a znajući koliko su udobne i sigurne BeSafe autosjedalice znali smo da će nam onda biti lakše ostaviti ju da mirno spava u njoj. Osim sigurnosti, kolica unatoč tome što je na njima autosjedalica izgledaju  predivno, a Mila je u njoj uvijek zaštićena.  

hadoka stokke xplory recenzija 1.jpg

CRNA BOJA 
O okusima se ne treba puno raspravljati jer svi smo različiti, ali ja moram naglasiti kako su meni ova kolica najljepša što je meni moram ti priznati to bilo važno. 

Upravo zbog šipke i visine izgledaj jako elegantno, a meni još i elegantnije kada su u crnoj boji koja je mnoge iznenadila. Međutim, od kada sam na stranici  prvi put vidjela crna kolica osjećala sam da je to za nas. Uz izbor boje sjedalice i torbe, nudila se mogućnost odabira boje i za karoseriju pa smo je još na kraju premišljali da li uzeti cijela crna ili sa srebrnom šipkom. Anketa nama bliskih ljudi pokazala je neriješene rezultate, a onda smo Kiki i ja za vrijeme adventa u Beču u parku ugledali jednu mamu s potpuno crnim kolicama i to je bio trenutak kada smo znali da je to naš konačan izbor. 
Često su me svi pitali da li se boja isprala i odgovor je ne. S kolicima smo proveli jako puno sunčanih sati kroz sva godišnja doba do sada i zaista se na njima ne vidi nikakva razlika u boji. Baš zbog toga što je Mila rođena u travnju znali smo da je ljeto pred nama i da nas vjerojatno čeka puno putovanja s njom i puno sunca.  
Ova kolica omogućuju da su kolica sastavni dio  putovanja od najranijih dana ....uz autosjedalicu, do košare u ležećem položaju i sjedalice od kada je dijete već stabilno, drži glavicu i može čak i sjediti.  

hadoka stokke xplory recenzija 11.jpg

TORBA
Jedna od stvari koja ova kolica potpuno razlikuje od drugih je i dizajn torbe. Većina kolica ispod sjedalice ima košaru u kojoj se sve može potrpati. Iskreno, sva sreća da ja to nemam jer ta košara bi bila mjesto  u koje bi ja sve samo slagala i slagala... i to bi zaista izgledalo ružno. Dovoljno mi je sjetiti se kako su mi izgledale torbe kada bih se doma vratila s posla nakon cijelog  dana pa bi ispred vrata trebalo malo duže vremena da pronađem ključ od stana. Neke takve slične stvari zaista nisam htjela napraviti i sa kolicima od Mile. Inače, mene je Kiki nazivao Sport Billy torba jer sam unutra doslovno imala svegaaaa i to u velikom džumbusu, a koji smo s Milom htjeli izbjeći u svakom pogledu. 
Iako se čini da je ta Stokke donja torba mala u nju stane jako puno stvari. S vanjske strane ima otvoreni pretinac u koji na brzinu možete potrpati neke stvari i po tom malenom pretincu ubrzo sam uvidjela kako bih da imam veći otvoreni pretinac još vise ubacivala hhaha 

Na vrhu se torba polukružno zatvara s dva patenta, a shvatila sam ubrzo da mi je najlakše kada su ta dva patenta na sredini jer onda torbu mogu zatvoriti i otvoriti vrlo brzo kada stojim iznad kolica neovisno s koje strane. Torba je vodootporna i u unutrašnjosti ima još jednu posebnu vreću koja je trajno povezana s dnom tako da neke stvari možete staviti u tu vreću, a druge skroz okolo toga. Ja sam zaključila da mi je najpraktičnije kada u tu vreću stavim zaštitu za kišu i komarce. U toj torbi dobije se i još jedna torbica u kojoj inače te zaštite stanu, ali ja sam ju iskoristila za spremanje pelena, blazinica, jednokratnih prematalica, tetra pelene, mast i rezervne robice. 

Inače, torba je veća i praktičnija nego što je bila prije na prijašnjim modelima kolica. 

U torbi mi se uvijek nalazi i marama za dojenje, bočica vode, vrećica sa hranom  i sveee što još uspijem potrpati sa strane tako da zaista ima mjesta. Po potrebi u njoj nosim i klokanicu i dekice sad kada je zima. Upravo zbog toga ja sam vrlo brzo  shvatila da mi košara ispod zaista nije nužna, a našla sam i kukice koje se mogu zakačiti na kolica pa de onda na taj način mogu nositi vrećice

Također, brzo sam shvatila da mi ni  torba za presvlačenje nije potrebna jer smo odmah vidjeli da nam je dovoljna ta torba...iako smo ruksak sa sadržajem istim kao i torba prva dva tjedna nosili cijelo vrijeme s nama da nam nešto ne bi slučajno falilo hahaha. Sada smo već malo opušteniji pa mi je onda s njom u šetnji  dovoljna samo ta donja torba, a sve svoje stvari strpam u moje male torbice.  Više nisam Sport Billy hahaha Minimalizam je prevladao. 
 

hadoka stokke xplory recenzija 20.jpg

UDOBNOST jaja već sam nahvalila pa ću onda odmah krenuti na košaru. Košaru smo najmanje koristili jer ju je Mila brzo prerasla, ali i zato jer smo u korištenu košare naišli na dosta stvari koje nam nisu potpuno odgovarale. O tome možete čitati dole gdje smo spomenuli stvari za koje se nadamo da će se poboljšati u nekim drugim verzijama, a ja ću se vratiti na pluseve od kojih je prekrivač iznad košare svakako plus. 
Sportski sic kolica je dio kojem smo se čak i najviše veselili i odlična je mogućnost da se može pomicati iz ležećeg u polusjedeći i sjedeći. Unutrašnjost je jako mekana i udobna pa Mila u šetnjama gotovo uvijek zaspi, a kada se probudi pomicanjem sica prema naprijed odmah može doci u polusjedeći ili sjedeći kako bi krenula u istraživanje cijelog svijeta oko sebe. 
U unutrašnjosti je zaštićena s pojasom, a nogice drži na dijelu koji se jednim klikom može staviti na kolica ili ih  skinuti. 

hadoka stokke xplory recenzija 6.jpg

Da li nam stane u auto? 

Da, stane nam. Da li nam stanu i uz druge stvari u bunker? Mogle bi, ali mi uvijek kofere stavimo na prednji sic s obzirom da se ja vozim s Milom iza. 

Sklapaju se u  3 poteza i zaista je jednostavno i sklapanje i izvlačenje. 

Kočnica na kolicima je označena s crvenom oznakicom tako da je uočljiva i sigurna, a ista postoji i na prednjim kotačima koji se mogu zablokirati kako bi išli samo u smjeru ravnom bez desnog ili lijevog skretanja što je odlično kada ju na malo neravnijem  terenu ljuljuškamo Milu za spavanje pa se onda znalo  dogoditi da se kotači ako nisu zakočeni (zbog čestog gore dole) poteza onako kao malo okrenu. To je spas za takve situacije.  

KOlica smo isprbavali po različitim neravninama, aliiii kamene ploče nikako nisu željena površina kao ni šljunak, ali to sam spomenula detaljnije na dnu. 

TEŽINA

Težina kolica je  8.8kg, a težina sica je cca 4 kile. Rekla bih da spadaju u prosjek što se tiče težine. Na početku su mi bile teške kada bih ih sama stavljala u bunker, ali s vremenom sam se oporavila od poroda, ojačala ruke hehhe pa mi je sada lagano prebacivati kolica bilo gdje. 

hadoka stokke xplory recenzija 3.jpg

DODACI
Zaštita za kišu i komarce

Spomenula sam već da ih uvijek imamo u torbu i odlično su je zaštitile i od kiše i od komaraca. Za kišu su dvije  različite dimenzije,  od kojih onaj za jaje ima dva čička pomoću kojih se na vrhu može napraviti otvor za zrak, a drugi je za košaru i sportski koji ima i patent. Ukoliko bih mogla birala....po kiši bih ju uvijek rade stavila u jaje nego u sportski jer nam se čini zaštićenija unutra i da joj je toplije kada kiša pada. 

Zaštitu za komarce probali smo na izletu u Gorskom kotaru kraj jezera i mislim da ju je vreća odlično štitila od svih mogućih kukaca. 

Čašu sam uglavnom koristila za bočicu od pol litre vode koliko je preporučena težina, ali često i za mjesto gdje bih držala mobitel hahaha kako bih na vrijeme mogla reagirati slikajući i snimajući Milu hehhe 

hadoka stokke xplory recenzija 6.jpg

Da li bismo ih opet kupili? 
Odgovor je apsolutnooooo daaaa, pogotovo kada bi  Stokke još doradio i sve ove stvari:

- Zaštitu od sunca na košari i sportskom dijelu kako bi bila još duža
- Duži pojas kada je zabundano dijete u medvjedastim  trenerkama ili u haljinima sa ogromnim tilom hahahha što nas je opet sjetilo kako je Mila bila slatka kao neka princes krafna u haljini od rozog tila koji je virio na sve strane iz jaja hahah
- Namještanje kolijevke koje je puno teže zbog gađanja točnog kuta, za razliku od sportskog koji je lakše namjestiti, a jaje pogotovo.
- Košara koja ima bolju podlogu, ali mišljenja smo da bi se ta podloga trebala podizati na način da stvara blagi nagib za bebe kada ne spavaju već žele gledati oko sebe jer ih sve zanima, a premale su za sportski. Mi smo Mili posložili ispod jastuk i preklopili dekicu kako bi imala blagi nagib i na taj način je puno više voljela provoditi vrijeme u košari. 
- Dio na sportskom za nogice koji su već doradili u X6, ali smo mislili da će više pažnje posvetiti tome da sa stražnje strane nogice budu zaštićene, a oni su napravili malo drugačiji dizajn s prednje strane. 
- U zimskim mjesecima zbog šipke koja se nalazi na sredini nije moguće odabrati bilo koju zimsku vreću za bebe, odnosno bolje ju je prije kupnje provjeriti kako biste vidjeli  kako izgledaju. Postoje njihove vreće koje su cijenom u rangu s drugim brendovima, ali i cijeli zimski set uključujući i rukavice za mamu koji je cijenom viši od drugih. Ovdje možete pogledati taj hit koji je meni naravno predivan, a Kikiju naravno nije hahha Ali sigurna sam da mu nije samo zbog cijene hahha  
- Kotači nisu baš najbolji za vožnju po šljunku, a čitala sam da je nekima slično i po snijegu. Po šljunku je lakša vožnja ako se zakoče prednji kotači, a ukoliko imate potrebu često voziti kolica po snijegu bilo bi dobro da to provjerite na bilo koji način prije. Iako,  s obzirom na zemlju porijekla, zapravo bi ova kolica trebala biti idealna za vožnju po snijegu. Po kiši smo ih vozili i nismo imali većih  problema osim zapinjanja lišća, ali ih još nismo probali po snijegu tako da taj dio još uvijek ne mogu komentirati. (Ako ove zime budemo imali tu mogućnost klikom ovdje imati ćete priliku čitati o tome)

Mi kolica koristimo već 8 mjeseci svaki dan. Prošla su s nama na  razna putovanja, vožnju trajektom, metroem i autobusom pa sada čekamo još samo avion. 

Nadam se da će ovaj tekst pomoći nekome od vas koji je trenutno u potrazi za novim kolicima. Želimo vam puno sreće. Naša preporuka je Stoke Xplory. 

Instagram