<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Prije nekoliko godina prvi put sam pročitala članak o capsule garderobi - garderobi sastavljenoj od 40-ak klasičnih komada odjeće koji je 70ih godina popularizirala Susie Faux, vlasnica londonskog dućana Wardrobe.

U doba kada se modni trendovi mijenjaju brzinom svjetlosti, kada doslovno svaki tjedan u dućanima možete naći nove kolekcije i kada većina modnih brendova promovira fast fashion, a svi uživamo kupujući cijelo vrijeme nove komade odjeće koje nerijetko nosimo samo jednom, pomislila sam: kako je uopće moguće ograničiti svoj ormar na 40 komada odjeće. I ne samo to. Znajući koliko često sam zadnjih deset godina Kikiju izgovarala rečenicu : Nemam šta za obući, dok sam stajala ispred natrpanih ormara, pomislila sam: Koliko bih tek tada takve rečenice izgovarala da imam samo 40 komada odjeće u ormaru.

S jedne strane ta metoda kombiniranja odjevnih komada zvučala mi je jednostavno, međutim, to je zapravo značilo i da bih se trebala riješiti svih stvari koje ne nosim često, koje se međusobno ne slažu ili se teško kombiniraju, a problem je bio da su mi baš sve stvari u ormaru i dalje bile neopisivo drage.

U to vrijeme taman sam se, kao i na početku svake nove sezone, spremala na izvlačenje space bag-ova ispod kreveta u kojima se nalazila ogromna količina robe, a koju sam kao hrčak svako godišnje dobe iznova spremala i ponovo izvlačila.

Nadam se da nisam jedina koja to radi i koja je tih dana zarobljena u hrpi robe.

Nadam se da znate kako ta seoba ormara izgleda.

Koliko god mi je takav potencijalni osjećaj smanjenja stvari u ormaru zvučao oslobađajuće, pitala sam se kako je moguće imati samo toliko komada odjeće, a da i dalje mogu uživati u meni najbitnijoj sporednoj stvari na svijetu – modi.

Tih dana čitala sam i dvije knjige koje su se sudbinski baš tada pojavile u mom životu - Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život koju je napisala kraljica organizacije Marie Kondo i knjigu Kako biti Parižanka u svakoj prilici koju su napisale kraljice po pitanju mode – Francuskinje Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret i Sophie Mas. Shvatila sam još jednom u životu kako je manje zapravo više.

Te dvije knjige toliko su utjecale na mene da sam se ja - osoba sklona nagomilavanju svih mogućih stvari, našla u situaciji da sam kroz nekoliko sati spakirala i sortirala ogromnu količinu robe spremnu za darivanje dalje.

Osjećala sam ogromno olakšanje, a istovremeno sam naravno bila spremna ponovo napuniti ormar, ali ovaj put pametnije. I stilski i financijski.

Od tog proljeća, svako novo modno godišnje doba dočekivala sam drugačije nego do tad. Složila bih si popis stvari koje sam imala sačuvane od prethodne sezone te uzbuđeno očekivala tjedne mode kada dizajneri u Parizu, Londonu, Milanu i New Yorku pripremaju nove kolekcije.

Nakon nekog vremena shvatila sam kako odmah po završetku tjedna mode svi drugi slijede upravo njihove modele i smjernice.

Jednom kada sam shvatila da većini modnih brendova upravo te modne revije služe za inspiraciju shvatila sam kako mogu kombinirati klasične komade odjeće i dalje uživati u modnim trendovima, birajući točno koji su to novi modni komadi koje ću iskombinirati s postojećim stvarima u ormaru. Sve naravno uz uvjet da brojka svih komada ne prelazi magičnu brojku 40. 

Odjednom, 40ak komada u ormaru više mi nije zvučalo tako malo već sam se trudila da upravo ti komadi koje pripremim budu kombinacija klasičnih komada koje je lako iskombinirati s novim komadima. Štoviše, čak sam i onu poznatu rečenicu : Nemam ništa za obući, počela puno rjeđe izgovarati jer sam zapravo unaprijed već imala spremne kombinacije – i za posao i za vikende i za posebne prilike. Shvatila sam da mi je dovojno imati jednu crnu kožnu jaknu, jednu traper jaknu, jedne najdraže tenisice...Ne trebam imati od svakog odjevnog komada tisuću različitih opcija. 

Nedugo nakon cijele promjene odijevanja, dogodila se i još jedna promjena...postala sam mama djevojčice Mile i tada mi je ovaj način odijevanja još više pomogao da se što prije spremim, da ne trošim nepotrebno svoje dragocjeno vrijeme kopajući po ormaru, a da istovremeno  budem zadovoljna s onim što je na meni. Uz to, kako nisam htjela natrpati i njen ormar... kao i svoj do tada, odlučila sam da ću po istoj metodi na kupovati odjeću i za nju.

S obzirom na to da uvijek usklađujem naše odjevne kombinacije i uživam u našem matching odijevanju, zapravo sam capsule odijevanjem uskladila svoju ljubav prema modi i jednostavnijem življenju kojem s godinama težim.

S godinama sam shvatila i da ćemo modne trendove uvijek dočekati u dućanima, neovisno pratili ih ili ne, samo je razlika hoćemo li ih odmah prepoznati ili ne.

Ja zaista uživam u istraživanju modnih trendova svake sezone tako da sam odlučila da ću s vama u sljedećim tjednima dijeliti moje modne favorite. 

Nadam se da će to i vama pomoći u inspiraciji i smanjenju ormara...jer zaista modu možemo voljeti i ako nemamo pretrpane ormare. 

 

 

hadoka capsule fashion.jpg
Instagram