<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Bologna je bila naša prva stanica naše toskanske priče.
Nakon četiri i pol sata i nekoliko stajanja uz najfiniju talijansku kavu došli smo u najstarije sveučilišno mjesto na svijetu. To nam je i jednom i drugom bio prvi posjet Bologni, koji je ovaj put trajao samo nekoliko sati, ali i tih nekoliko sati proveli smo uživajući i jedva čekamo natrag.

hadoka bolgnia (2).JPG

Naša šetnja započela je  od Piazza Maggiore, najvećeg trga u starom dijelu Bologne gdje se nalazi  Basilica San Petronio i Neptunova fontana koja se  tada taman renovirala tako da smo fontanu odmah stavili na listu za sljedeći put. 
Nastavili smo šetnju do Archiginnasio di Bologna  koja nas je oduševila sa predivno očuvanim freskama. Stvarno je poseban osjećaj šetati mjestom na kojem je 1088 godine osnovano Sveučilište u Bolonji, danas najstarije postojeće sveučilište u Europi. Tijekom srednjeg vijeka Bologna je bila važno središte europskog intelektualnog života, a  zanimljiva mi je i informacija da je upravo na tom sveučilištu, 1732. godine Laura Bassi postala prva žena koja je službeno primljena na studij u Europi. Ukoliko želite možete posjetite unutrašnjost knjižnice to možete za oko 3 e po osobi ili se možete samo prošetati i  kroz sveučilišni prostor. Nemojte zaboravite pogledati prema gore gdje ćete vidjeti prekrasno oslikane arkadama, volte i stropove.

Šetnju od sveučilišta nastavili smo do predivnog trga ispred Bazilike Santo Stefan koji je postao moj najdraži kutak u Bologni. 

Zahvaljujući Bologni danas uživamo u  bolognessu umaku pa  pa nekoliko sati u Bologni možete iskoristiti upravo za uživanje u pašti i  lazanjama. već i samo izgovarajući torteline, tagliatelle i bolonjez  postajem gladnija, ali i sretnija.Mi smo ovaj posjet Bologni odlučili začiniti posjetom tržnici Mercato di Mezzo gdje se nalazi puno slatkih restorana i gdje možete probati njihove panine i piadine. Idealno je mjesto za  brunch ili ako želite kupiti jestive suvenire ili kuharice.

hadoka bolgnia (3).JPG

U Bologni je započeo i naš, kako smo ga nazvali, Giro di Gleato. O talijanskom sladoledu sve je već odavno slatko rečeno, ali uvijek vrijedi ponavljati jer taj okus to zaslužuje. Uz Venchi, koji je naš sladoledni prijatelj još iz Verone, Grom sladoledi postali su naš favorit i vjerni  pratitelj putovanja.

Hvala Bologna na uvodu u našu toskansku priču, a za sljedeći posjet ovo su ideje.

1. Torri degli Asinelli e Garisenda
Ako želite potrošiti kalorije nakon jela i volite kao i ja hodanje koje na kraju završava predivnim vidikovcima onda bi vam se ova ideja mogla svijdeti. Mislim da onda nećete požaliti niti  eura niti planinarenje po stepenicama jer ćete na vrhu Asinelli tornja imati priliku uživati u pogledu na cijelu Bolonju.
2. Giardini Margherita
Nakon cijelog dana istraživanja i razgledavanja mislim da ideja o odmoru i pikniku u najvećem bolonjskom parku divno zvuči. Inače na putovanjima izvan Hrvatske obožavam vrijeme u parkovima jer je svugdje osim kod nas (pogotovo u RIjeci) sasvim uobičajeno, čak bih rekla i poželjno, izvaditi dekicu i pripremljeni brunch i uživati na livadi usred grada. Živim za dan kada će i kod nas to postati navika. 
3.Piccola Venezia
Ako volite Veneciju, mislim da bi vam se i ovaj dio Bologne mogao svidjeti. Ako nastavite šetnju od Pielli ulice i pređete  preko mosta doći ćete do zidića s malim prozorom gdje će vas dočekati iznenađenje.Ovaj prozor poznat je pod nazivom Piccola Venezia i  posljednji je od bolonjskih kanala koji datiraju još iz 12. stoljeća.
4. Santuario di San Luca
Ako kao i ja volite predivne panoramske poglede, ovo bi vam mogao biti favorit Bologne. Do crkve na vrhu dolazi se šetnjom  ispod najdužeg prolaza na svijetu koji uključuje 666 lukova i 15 kapelica. 
5. Izlet u Parmu
Nakon toliko hodanja, mislim da je odlična ideja sjesti u auto i nakon sat vremena vožnje počastiti se specijalitetima iz Parme. Prosciutto di Parma i Parmigiano Reggiano zvuči mi kao idealna nagrada, zar ne? 

Želimo vam sretan put i javite nam svoje dojmove.  

Instagram