<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

U zadnjih nekoliko godina prokulica je zahvaljujući Instagramu postala jedna od najpopularnijih namirnica. 

Tajna vjerojatno leži u tome da su upravo prokulice jedna od namirnica koju većina nas kada smo bili manji nije voljela. 

Kako bismo ju više zavoljele moja mama ju je skoro oduvijek radila na način da bi ju očistila, oprala i prerezala na pola te stavila kuhati. 

U tu posudu stavila bi i kapulu, celer i mrkvu te bi na taj način odmah radila i povrtnu juhu. Upravo na isti način i ja sam odlučila koristiti prokulice jer za isto vrijeme kuhanja mogu dobiti i juhu i prilog. 

Nakon 20ak minuta kuhanja, juhu nastavim kuhati i dalje uz nekoliko prokulica koje ostavim u juhi. 

Ostatak prokulica izvadim i na malo ulja prebacim u pleh za pečenje. Na 200 c stavljam ih peći cca 15 min i onda namjestim opciju dodatnog pečenja na gornjoj razini pećnice i na taj način ih pečem još 10 min. 

Za vrijeme pečenja povremeno ih pomijšam kako bi se ravnomjerno spekle, a rezultat nakon pečenja budu prokulice koje su hrskave izvana, a mekane iznutra. Tu kombinaciju najviše volim. 

Često uz prokulice ubacim i špek na komadiće, narezanu kapulu na polukrugove i krumpir na malene kockice  te na taj način još više možete obogatiti ovo jelo. 

Ja najčešće jedem samostalno uz dodatak maslinovog ulja i začina, a nekoliko puta sam dodala i med i aceto balsamico i na taj način se dobije izuzetno zanimljiv završni okus. 

Mila je uvijek glavna pomagaćica kada na kraju treba začiniti salatu i njoj prepuštam završnih touch. 

Nadam se da će vam ovakav način pripreme prokulica približiti ovu namirnicu koja je iznimno zdrava, a jednostavna za pripremu. 

Najveći dio posla je čišćenje prokulice, ali čak ako taj dio želite preskočiti, danas u dućanima često možete naći i smrznute prokulice koje su već očišćene. 

Dobar tek i uživajte u pripremi. 

 

 

prokulice hadoka2.JPG prokulice hadoka1.JPG
Instagram