<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Trst i Dvorac Miramare - prvi put s Milom

Život u Rijeci osim rečenice Šta da, pripadnosti Armadi i velikom broju kišnih dana oduvijek podrazumijeva i česte odlaske u Trst. I Kiki i ja smo kao mali sa svojim obiteljima išli u legendarne shoppinge u Trst u koje smo odlazili s najgorim odjevnim kombinacijama i obućom, a poslije bi na sebe svi navlačili sve što smo kupili ( kako bismo sakrili stvarno stanje potrošnje s obzirom na zabrane i carine ) i  opraštali bi se s onim skroz iznošenim stvarima. Uz to, auti su uvijek bili natrpani i sa vrećicama punih Nutelle, parmezana i one najfinije talijanska mortadele. Upravo u jednu takvu avanturu i mi smo se tada uputili, iako ovaj put više nismo trebali strijepiti kao tada  od carine i količine kupljenog.
Kiki i ja smo bili  zajedno 3 mjeseca kada smo krenuli na prvi zajednički izlet u Trst.Naša avantura uključivala je i  shopping za nadolazeću sezonu i zapravo kada sada malo bolje razmislim mislim da je bolje da je naš prvi izlet uključivao sate i sate shoppinga jer me Kiki već tada mogao upoznati u pravom svijetlu i zaista ne može reći da nije znao kakva sam kada je riječ o modnim igrama haha. Na tom putovanju iznenadio me i kupio mi je i prvi prsten s 5 briljantića pa smo se uvijek zezali da se tada osigurao za sljedećih 5 godina (barem) kada (tek) mora kupiti novi... to je i napravio za 5 godina, a  tada je i kleknuo. 9 godina nakon prvog odlaska u Trst  došla  nam je Mila te nam se kao mjesto njenog prvog inozemnog putovanja kao najbolje rješenje pokazao upravo Trst. 

Trst se nalazi jako blizu Rijeke pa smo pomislili kako je pogodan za putovanje s malom bebom, a ovaj put želja nam je bila odvesti Milu i u jedan od najljepših dvoraca na ovim prostorima koji ni mi do ovog puta nikada nismo posjetili. 
Vožnja je trajala oko sat i pol, uz kratku gužvu na granici zbog koje smo i izbjegavali putovanja  u inozemstvo za vrijeme ljetnih mjeseci, a Mila se probudila taman kada smo stigli i ugledali obrise dvorca Miramare. Toliko puta smo bili u Trstu da ne mogu vjerovati da nikad nismo bili tamo, ali opet...znam da se sve događa s razlogom pa je tako sudbina htjela da vidimo predivan dvorac Miramare s njom prvi put. 

dvorac miramare hadoka 57.JPG

MIRAMARE S BEBOM 

1. KOLICA/ KLOKANICA
I jedno i drugo je super opcija.
Kada smo ulazili u dvorac Kiki je čitao neke informacije na info mapi i dobacio mi uz smijeh: hiking shoes recommended. Molim?  Šta? Naravno da sam ja bila u sandalama hahhaha Za šetnju oko parka planinarska obuća zaista nije potrebna, ali  oko dvorca je moguće i planinariti tako da je to preporuka za sve koji su željni avantura koja uključuje stepenice i uspinjanje. Mislim da je to super ideja za neke početne planinarske avanture s klokanicom ili ako dolazite sa malo većom dječicom koja vole prirodu. Za sve druge koji kreću u Miramare sa kolicima kao i mi, ne brinite...Laganom vožnjom po asfaltnom i šljunkastom dijelu dolazi se do prvog parka i fontane kod dvorca. Nama je to za prvi put bilo i više nego dovoljno, a ostala istraživanja ostaviti ćemo za neki drugi put. 

2. ULAZ 
Ulaz u park se ne naplaćuje, već samo posjet dvorcu. Više informacija možete pročitati ovdje

3. PARKING 
Možete se parkirati uz šetnicu prije ulaska na područje Miramare ako se želite još prošetati po obali ili igrati sa djecom u ogromnom dugačkom parku koji se prostore uz plažu Barcolu... Ili možete ući u područje ispred parka koje je ograđeno rampom i za 4 e biti parkirani 2 sata, kao što smo i mi ovaj put napravili. 

4. DOJENJE/HRANJENJE 

Odmah u produžetku parka, niti 5 minuta šetnjom, doći ćete do kafića koje je u hladu i koji je idealan za vrijeme hranjenja. Također, iza fontane nalazi se mali natkriveni dio u hladu gdje su klupice na kojem smo se i mi smjestili i tamo smo dojila Milu. 

5. PRESVLAČENJE
Mi smo presvlačenje u Trstu obavili na brzinu u autu i na jednoj skrivenoj klupici, ali nas je Mila spasila jer je ujutro prije nego smo krenuli odlučila kao prava dama krenuti na put put potpuno spremna hhaha pa smo onda pretpostavljali da u Trstu tijekom dana nećemo imati neke scene kao na primjer kada sam bila u Rijeci u Cacau koji sva sreća ima prematalicu u wc-u. Pizzeria u kojoj smo bili u Trstu također nije imala prematalicu, iako smo mogli to nekako izvesti u njihovom wc-u za hitne potrebe jer je jako velik.
Drugi put kada budemo bili u Trstu provjeriti ćemo i  druga mjesta gdje bi bilo najbolje presvući bebe pa ću tu listu staviti i ovdje.  
 

Nakon što smo završili sa istraživanjem dvorca Miramare, zaputili smo se prema centru Trsta. 

Inače imamo nekoliko garaža u koje se parkiramo za vrijeme boravka u Trstu, a ovaj put Kiki je našao ovu garažu u kojoj je moguć dugi dnevni parking za 8 e.
Iako smo ovaj put odmah u startu znali da ćemo biti kraće u Trstu, svejedno nam je bilo isplatljivo i svakako ćemo ga koristiti i za druge prilike jer je zapravo za tu cijenu moguće biti cijeli dan (jedino je noćna tarifa drugačija za naplatu). Svidjelo nam se i to što nas je na ulazu dočekao njihov vozač koji je  auto uzei  i odveo ga iznad parkirati, a mi smo na toj lokaciji  već bili u centru pa do Piazza Unità  nismo trebali dugo hodati,  a i taman je za vrijeme te šetnje Mila  zaspala.

Zbog njenog sna koej je taman bilo i u vrijeme kada si imaju pauze na poslu, odlučili smo da je najbolje da odemo odmah na ručak kako bismo pojeli dok ona nuni i tako i mi uživali u vremenu za mamu i tata dok ona u snovima uživa. 

VRIJEME ZA SLADOLED, KAVU, APEROL SPRITZ I PIZZU 
Za ručak smo napokon odlučili probati pizzu u Bianco i  tooo je bila  jedna od najboljih pizza ikad, a o tom savršenom iskustvu  možete čitati ovdje

trieste hadoka bianco 6.jpg

Gdje god u Trstu popili kavu sigurno ćete biti zadovoljni jer je svugdje okus neusporedivo bolji nego u Hrvastkoj. Jednostavno Talijani, gdje god bili, rade odličnu kavu. 
Moje najdraže mjesto za kavu ili aperol spritz je Caffè degli Specchi sa predivnim pogledom na Piazza Unita ili 040 Social Food sa pogledom na kanal. 
Jedan od favorita sa naše giro di gelato rute po Toskani (koji možete čitati direktnim klikom po gradovima ovdje) je GROM koji se u Trstu nalazi ovdje pa taman od tamo možete produžiti u ulicu Corso Italia gdje se nalaze svi dućani. 

Za još uživanja u talijanskim okusima preporuka je otići popiti kavu u illy Caffè koji se nalazi u Via delle Torri i Eataly gdje možete probati i nabaviti sve moguće talijanske delicije. 
Ako ste kao i mi ljubitelji hrane, idealno vrijeme za posjet Trstu svakako je Street Food festival koji se održava barem jednom godišnje, ali pripremite se odmah na malo veće gužve, kao i za vrijeme održavanja poznate regate Barcolane koja se tradicionalno održava u listopadu. Također, ako planirate posjet Trstu možete taj izlet ostaviti i za vrijeme adventa kada je grad još divniji  uz šalicu fine tople čokolade i njihovih finih kolača.

Mi smo sretni što je ovaj izlet u Trst s Milom prošao odlično i veselimo se sljedećem, a ako se vi pripremate na izlet u Trst želimo vam sretan put i javite nam svoje favorite. 
 

Instagram