<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Vožnja od Porta do Lisabona - Peniche

Naravno da sam ja zaspala dok smo se vozili od Porta do Lisabona. Oni su odlučili napraviti pauzu i slučajno su zastali baš uz Peniche. Iznenada, probudila sam se u divnom mjestu koje nije bilo na našem planu putovanju.

Nakon dva i pol sata vožnje od Porta, našli smo Peniche.

Peniche je primorsko mjesto poznato po dugim pješčanim plažama i jedno je od najboljih mjesta za surfanje u Europi. To nismo znali kada smo 2010 godine planirali naše putovanje od Porta do Lisabona. Bili smo oduševljeni kada smo ispred sebe ugledali dugu pješčanu plažu i Atlanski ocean. Kiki i ja obožavamo pješčane plaže tako da smo se odmah zaljubili u predivnu plažu  Praia de Peniche de Cime.                     
Nekoliko godina kasnije otkrila  sam da  hrvatska tvrtka Kohola ima surf kamp u blizini Peniche, tako da ako možete zamisliti surfanje i Portugal, na njihovim stranicama možete pogledati ponude za surfanje i jogu. 

Uživali smo na plaži i nakon toga  ručali u Peniche kite & surf centru.  
Na ovoj plaži naš je prijatelj uslikao jednu od mojih najdražih slika na kojoj smo Kiki i ja zajedno.
Nakon 3 godine vratio se u Portugalu sa svojom ženom na medeni mjesec, a nakon još 2 godine postao je Kikijev kum na našem vjenčanju. Život je magija, kao i Portugal. 


 

Peniche11.jpg

A gdje biste vi zastali tijekom vožnje od Porta do Lisabona?

Ovo je naša lista sa 5 ideja za drugi put. 

1. AVEIRO AND COIMBRA 

Sat vremena vožnje od Porta, možete doći do Aveira, predivnog grada  prepunog šarenih kućica i divnih Moliceiro brodića.

Coimbra je od Porta udaljena sat i pol vožnje. To je grad kroz koji teče rijeka Mondego, najduža rijeka u Portugalu koja je smještena isključivo na teritoriju Portugala i dijeli grad na dva dijela. S jedne strane rijeke  je sveučilišni brežuljak, a sa druge strane pruža sa pogled na šarene kućice na brežuljku. Dvije su vrste fada koje možemo slušati u Portugalu: fado iz Lisabona i iz Comibre,  tako da sljedeći put možemo slušati obje, a do tada uživati ovdje.

2. LEIRIA AND FATIMA

Castelo de Leiria je jedan od najstarijih dvoraca u Portugalu. Unutar dvorca nalazi se renesansna palača iz koje se pruža divan  pogled na Leiriu. Sat vremena vožnje od Leirie nalazi se Fatima, jedno od najpoznatijih svetišta na svijetu. 

3.  NAZARE 

Nazaré se nalazi dva sata vožnje od Porta. Postao je  poznata turistička destinacija zahvaljujući svojoj lokaciji na Atlanskom oceanu i divnim pješčanim plažama  koje neki smatraju i najljepšima u Portugalu. Osim divnih plaža, zanimljiva mi je priča vezana i za tradicionalne nošnje iz  Nazarea. Ženska suknja se sastoji od sedam slojeva u različitim bojama što me odmah podsjetilo na nošnju  sa otoka Suska.

4. OBIDOS 

Obidos  je grad koji smo prošli prije Peniche, a u kojem se nalazi  Porta da Vila – glavni ulaz u Obidos. Kupola je iz 18. stoljeća i sastoji se od puno plavo-bijelih pločica, koje se zovu Azulejo. S obzirom da  sam zaljubljena u plavo- bijele pločice,  mislim da bih se zaljubila i u Obidos. 

5. SKIING?

Zadnje na našoj listi, ali ne i posljednje je Serra da Estrela, najveći planinski lanac na kontinentalnom dijelu Portugala  ( Mount Pico i Piquinho, vrhovi na atlanskom arhipelagu Azoru najviše su točke Portugala). Mislim da bi ovo mogla biti divna ideja za ljubitelje izleta u prirodu. Planinski lanac je dio nacionalnog parka u kojem se nudi i mogućnost skijanja. Znači, zamislimo koliko ludo i divno bi bilo ići na skijanje u Portugal? 

 

Nakon odmora u  Penicheu krenuli smo na put prema divnom Lisabonu o kojem možete čitati u sljedećem članku. 

 

 

Instagram