Za ovo božićno vrijeme odlučila sam napraviti snjegović tortu za Milu na sličan način na koji sam radila alphabet cake iliti tortu u obliku broja. Osim što ova torta ima najfiniju kremu koju inače koristimo i za tiramisu i kreme u čaši, kore koje se za nju rade su prefine i jednostavne, a od ostatka tijesta uvijek napravimo malene keksiće...pa je ovo zapravo jedan od onih multifunkcionalnih recapata koje obožavam.
1. PRIPREMA OBLIKA TORTE:
Za početak je najbitnije odrediti na kojem pladnju će vam torta stajati, a zatim od papira ili kartona izrežete oblik. Ja sam nacrtala tijelo, glavu i kapu za našeg snjegovića i krenula u pripremu kora.
2.PRIPREMA KORE:
SASTOJCI:
1 jaje
1 ogromna žlica meda
4 žlice mlijeka
60 g maslaca
330 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
115 g šećera
prstohvat soli
U jednu posudu stavimo 1 jaje, 1 ogromnu žlicu meda, 4 žlice mlijeka, 115 g šećera, prstohvat soli i razrađenih 60g maslaca te zajedno pomiješamo sve sastojke i stavimo na vodenu paru da se zagrije i stopi u smjesu.
U drugoj posudi pomiješamo brašno sa praškom za pecivo te dodamo otopljenu smjesu i umijesimo tijesto.
Ja sam razvaljala tijesto tako što sam prvo stavila malo brašna na Tupperware silikonsku podlogu, pa tijesto i onda preko toga prozirnu foliju i onda sam preko toga valjala tijesto na debljinu oko 1 cm. Jako je bitno u ovoj fazi da se tijesto ne zalijepi za podlogu.
Razvaljano tijesto sa prozirne folije prebacila sam na papir za pečenje iznad kojeg sam stavila papir modula i po njemu izrezala tijesto
Oblike sam pekla na 160 stupnjeva 10ak minuta. Njabolje je da pratite svoju pećnicu.
Kada sam po boji nakon 10ak minuta vidjela da je tijesto poprimilo zlatno smeđu boju, izvukla sam ga i preko pleha posložila papir za pečenje i poklopila sa drugim teškim plehom kako se kore ne bi iskrivile.
3.PRIPREMA KRME:
SASTOJCI:
0,5 l mlijeka
120 g šećera
3 žumanjka
45 g razrađenog maslaca
30 g oštrog brašna
30 g gustina
125 g mascarponea
200 g vrhnja za šlag
U jednu posudu stavimo 6 žlica hladnog mlijeka (od 0,5 l mlijeka), a u drugoj posudi preostalu količinu mlijeka zagrijemo dok ne zakuha.
U posudu gdje nam je 6 žlica hladnog mlijeka izmutimo 3 žumanjka sa šećerom te u tu smjesu dodajemo žlicu po žlicu brašna i gustina neprestano miješajući. Cijelu smjesu ubacujemo u zagrijano mlijeko, ubacimo 45 g razrađenog maslaca i kuhamo cca 3 minute dok se krema ne zgusne, pritom pazeći da ne nastanu grudice. Da ne bi nastala gornja korica na kremi, kada smjesu prebacimo u drugu posudu na hlađenje, prekrijemo ju prozirnom folijom na vrhu i ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Svaka čast onome tko o u ovoj fazi izdrži bez probavanja kreme. Ja nisam ta naravno hahahha i mogu zaključiti da je krema preeefina.
Nakon što nam se krema ohladila istučemo 200 g vrhnja za šlag koje prebacimo u kremu i sa mikserom umiješamo u tu posudu i 125 g mascarponea.Prije nego kremu ponovo prekrijemo prozirnom folijom na vrhu i krenemo na ukrašavanje torte naravno da je ponovo poželjno isprobati kremu kako bismo bili sigurni da nam je super ispala:)
4.UKRAŠAVANJE:
Za ukrašavanje sam se poslužila čokoladnim bombonima iz kojih sam izvukla smeđe za oči, usta i dugmiće i crveni za nos.
Za kapicu od snjegovića koristila sam keksić od kore koji sam prekrila sa otopljenom čokoladom.
Pahuljice sam napravila od otopljene čokolade i kreme, a to se može napraviti i od otopljene bijele čokolade pomoću koje crtamo pahuljice na čokoladnoj podlozi.
Pojela sam previše bijele čokolade večer prije hahah i nisam imala dovoljno za tu ideju pa će ta ideja pričekati neki drugi dan ili sljedeću godinu hahha.
Njabolje je kada se dan prije ukrašavanja ispeku kore za tijesto jer do tada omekšaju pa su još finije.
Uživajte u izradi i dobar tek,
Hana i Mila