<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Advent u Ljubljani s bebom Milom

Ljubljana je grad koji je dugo čekao da ga posjetim. Iako je moja sestra bila puno puta u Ljubljani i govorila mi kolikooo je divna, ja sam ipak  prije tog prvog upoznavanja sa Ljubljano davala prednost drugim gradovima. Ljubljana je bila u onoj kategoriji : blizu je pa ćemo sigurno ići jednom. Kao na primjer Miramare dvorac u Trstu koji smo išli posjetiti tek ove godine prvi put s Milom. Aaaa onda je došao jedan od naših najromantičnijih izleta kada smo Kiki i ja iški u Terme Laško i dogovorili smo se da ćemo na povratku stati u Ljubljanu. 

Taj vikend proslavili smo mjesec dana braka i baš smo cijeli taj  period uživali. Prvo smo bili na Sardiniji, onda smo dobili poklon i tako otkrili najdraži spa u Rijeci, a onda je kao šećer na kraju došao taj vikend u Sloveniji. Sjećam se kako sam cijeli taj period bila kao na nekom oblaku. Aaaa sjećam se i preslatke malena Indijke koja me izmasirala tolikoooo dobro da jedva čekam da joj se opet vratim jednog dana. Terme preporučujem svima, ma da je činjenica da  koje god terme u Sloveniji izabrali nećete sigurno pogriješiti. Uglavnom, nakon tog izleta u Ljubljanu prošlo je  skoro tri i pol godine tako da sam jedva čekala sljedeći zajednički izlet gore. 

ljubljana advent hadoka 17.jpg

S bzirom da je od Rijeke udaljena autom cca sat i pol vožnje Ljubljana se odmah pozicionirala visoko na listi mjesta kada smo počeli razmišljati o idejama za putovanja  i kratke izlete   s Milom. 

Osim što je blizu, Ljubljana je jedan od najdivnije uređenih gradova za vrijeme adventa tako da je i zbog toga idealan za zimska putovanja. Znači one zvjezdice na Prešernovom trgu meni su najdivnije uređenje s lampicama koje sam do sada vidjela. Također, Ljubljana je grad koji je divno prilagođen ljudima koji ga posjećuju u/s kolicima.  Iskreno, to je nešto što prije nikad nisam posebno primjećivala, ali od kada putujemo s Milom koja se voli voziti u kolicima i koja barem jednom dnevno odspava u kolicima, istraživanje puteva kojima se možemo kretati za mene je postao hobi heheh. I to uvijek promatram iz perspektive da sam na primjer sama s njom u kolicima jer druga je stvar kada je i Kiki s nama pa ih on može podignuti po stepenicama u slučaju da nemamo drugog izbora. (Kao na primjer kada smo slične situacije imali za vrijeme istraživanja Budimpešte ove jeseni. ) 

ljubljana_advent_hadoka_21.jpg

Dakle, ono što moram posebno istaknuti u kontekstu mjesta za šetanje u Ljubljani , osim šetnice uz Ljubljanicu, pločnika u ulici Ćiril Metodov trg koji nam je pomogao da se Mila lakše uspava,  je definitivno izvedba stepenica koja je u Ljubljani kod mosta s lokotima napravljena savršeno. 

Na slici ispod možete vidjeti kako su oni divno to projektirali pa tako svi ljudi  imaju mogućnost doći na most bez ikakvih prepreka. Kada bi barem Rijeka slijedila taj primjer, ali uvijek ostaje nada da će tako biti i kod nas za nekoliko (desetaka?) godina. 
 

ljubljana_advent_hadoka_11.jpg

Mi smo odmah po dolasku u Ljubljanu išli na parkiralište koje se nalazi u sklopu parka Tivoli. Osim što je park divan i što se parking nalazi 20ak minuta od centra grada, ono što nas je na kraju izleta ugodno iznenadilo je to da nam je taj parking bio besplatan. Ovdje sam išla provjeriti naplatu, a mi smo bili parkirani cijelo popodne prve subote u prosincu. 

Park je divan i mogu samo zamisliti kolikooo je divan u proljeće. Kada smo se predvečer vraćali do parkinga već je pao mrak ( btw to mi je najgori dio zimeeee i pitam se je li tako i vama? ), primijetili smo da je rasvjeta u parku  padne slabija tako da ako si u situaciji da se sam šetaš navečer ne bih rekla da je najugodnije, ali jako je puno ljudi, biciklista i rolera pa je onda malo lakše.  
 

ljubljana advent hadoka 21.jpg

Nakon 20ak minuta šetnje došli smo u glavnu shopping ulicu. Osim uobičajenih high street i high end dućana ( Imporio galerija) u ovoj ulici nalazi se i knjižara u kojoj smo kupili slovenske slikovnice za Milu, a na dnu koje se dođe skroz do glavnog trga gdje su bor, adventske kućice i glavni most. U kojem god smjeru od tamo krenuli u istraživanje nećete pogriješiti jer u svakom kutku Ljubljane naći ćete nešto divno. Već za vrijeme prvog izleta s Milom odlučila sam skupljati suvenire za uspomenu...i osim što smo do sada uvijek uzimali magnetiće i jestive suenire, došla sam na ideju da sa svakog putovanja dođemo sa slikovnicom na jeziku zemlje u kojoj smo bili. Na dnu te shopping ulice nalazi se knjižara u kojoj možete naći velik broj knjiga i slikovnica pa ako se želite pridružiti toj ideji, ta knjižara je moja preporuka. 

ljubljana_advent_hadoka_9.jpg

Inače u ulici Ćiril Metodov trg našli smo ovog predivnog Orašara koji je za nas jedan od simbola Božića. Svake godine u ovo vrijeme išla sam u kazalište ili u Cinestar gledati Orašara, a prošle godine smo se sa svakog adventa vraćali s malenim orašarima za Milu. Također, ove godine orašari su nam dio dekoracije na našem boru doma tako da je jasno s kolikim oduševljenjem sam reagirala kada sam ga ugledala. 

U toj ulici nalazi se jako puno slatkih malenih dučanića i restorana, a ako nastavite šetnju do kraja doći ćete ispred ulaza u katedralu (koja je iznutra predivno uređena). Ukoliko šetnju nastavite i dalje doći ćete i  do tržnice na kojoj smo za uspomenu kupili ovaj divan adventski vjenčić napravljen od listova mirte. 

ljubljana_advent_hadoka_15.jpg

Odmah kraj tržnice možete (preko savršenih stepenica koje sam na početku spomenula) prijeći na mostić na kojem se nalaze lokotići ljubavi pa tu možete staviti i svoj i baciti ključić u Ljubljanicu kako bi ta ljubav ostala zauvijek zaključana. 
 

ljubljana_advent_hadoka_13.jpg

Kako smo mi na ovaj izlet u Ljubljanu  odlučili krenuti  nakon ručka u Rijeci, mi smo se od tamo uputili na  našu tradicionalnu poziciju za kavu i kolač. Cacao je meni mjesto s najljepšim pogledom na Ljubljanu koje uz to ima preeefinu kavu ( i Espresso i  bijelu kavu), ali i sladoled. Kako sam ja odlučila da ću od svog rođendana do Božića izbjegavati slatko i ugljikohidrate ( i  biti na prehrani koja se bazira na pravilima Dukan dijete na kojoj sam s Kikijem -koji je sada mršavko- bila još prije nego sam ostala trudna i zaključila da mi to savršeno odgovara) ondaaaa sam  morala trenirati svoj karakter dok su svi članovi naše uže obitelji koji su bili s nama uživali u prefinim kolačima.  

ljubljana_advent_hadoka_cacao_.jpg

Ovo su naše preporuke za hranu u Ljubljani  i hvala svima na slanju njihovih  prijedloga. 

Za doručak, brunch:

- Bazilika Križanke - banana bread i moj omiljeni doručak ikad - avokado toast

- Bistro: eggs benedict i moja obožavana shakshuka, a u to imaju i moj najdraži mramor. 

- Le Petit Cafe: stari francuski chic, uvijek gužva ali se isplati malo čekati. 

-Slovenska hiša za doručak u predivnom slovenskom stilu,  preslatke crvene lončiće s bijelim točkicama za kavu i pogled na Ljubljanicu 


Ručak: 

Monstera bistro 
Kavarna Rog 
Gostilna Na gradu 
Pizza u Gostilnica 5-6 kg 


Kava, kolači i sladoledi:

- Zvezda - legendarna slastičarnica 

- Cacao s najljepšim pogledom na Ljubljanski grad i prefina kava i kolači (drugi put ću probati kremu  od kikirikija za koju sam čula da je top) 

- Fetiche (francuska slastičarna)

Vigo i prefin sladoled Kava:
- Kavarna Moderna

-Mestni muzej 

I predivan Makalonca bar 

ljubljana advent hadoka cacao 2.jpg

Ja sam inače osoba koja je jako  klaustrofobična tako da me tjeskoba hvata pri samoj  pomisli na gužvu, a kamoli da sam u gužvi s Milom. Baš zbog toga mi smo se odlučili na ovaj izlet krenuti  dan nakon što su se u Ljubljani upalile lampice. Znate kakve su inače gužve kada su adventi u pitanju, a pogotovo kada je baš prvo paljenje lampica. Jedina stvar koju ne volim kada je u pitanju zima je mrak koji padne odmah iza 16 sati, ali u svakom zlu neko je dobro, kako bi se reklo...paaaa je dobra strana toga ta da ne morate čekati kasno navečer da biste uživali u posebnom  božićnom ugođaju koje stvori rasvjeta već tu istu čaroliju možete doživjeti već u popodnevnim satima. 

Ljubljana definitivno zna kako stvoriti najljepšu čaroliju s božićnim lampicama i jedva čekam da joj dođemo opet. 
 

Kako je organizacija putovanja malo drugačija kada postaneš roditelj,  onda ću ja ovdje naglasiti neke činjenice koje možda  mogu pomoći svima onima koji će na izlet u Ljubljanu ići sa bebama, a na dnu možete pronaći naše prijedloge sa svim idejama koje možete iskombinirati u sklopu izleta u Ljubljanu. 

Provjeriti mjesta za presvlačenje: 

javni wc na Tromostovlju

ljekarna na Presernovom trgu, 

McDonald's  u centru, 

Centar Nama (kraj Zare) na 5 katu -odjel za djecu 

i u centru Maxi ( prekoputa sabora) na 2. katu! 

U parku Tivoli u slasticarnici Coln! Te sam Btc city park-  na gornjem katu 

Marché  stajalište na povratku iz Ljubljane u Rijeku

ljubljana_advent_hadoka_16.jpg

Drugi put: 
1. Vožnja brodićem po Ljubljanici
2. Bled prvi put s Milom ( bilo bi divno kada bi pao snijeg) + Glamping 
3. Terme Olimia i Jelenov greben 
4. Logarska dolina u koju smo  moja sestra i ja išle sa roditeljima
5. Skocijanska jama i Postojnska jama 

Instagram