Kako nam je bundeva jedna od njadražih zimskih namirnica onda ju uvijek ubacujemo u razna jela.
Najčešće bundeve koje koristimo imaju između 700 i 1000 g, a ukoliko samo Mila i ja ručamo taj dan cijela ta količina nam bude prevelika pa onda uvijek smišljam razne načine kako da tu količinu najbolje iskoristim.
Način pripreme bundeve mi je uvijek isti.
Uvijek bundevu podijelim na pola, izvadim koštice i onda režem na barčice ( ostavim da se peče sa korom).
Na pleh stavim papir za pečenje, posložim barčice, stavim malo maslinovog ulja i onda pečem na 180 stupnjeva otprilike 40 minuta.
Uvijek pred kraj provjerim sa vilicom da li je bundeva dovoljno mekana za Milu.
Nakon što je bundeva pečena jednu polovicu iskoristim za juhu od bundeve ( u koju nekad ubacim i mrkvu ili batat).
Juhu radim tako što u lonac stavim na tu količinu cca 350 ml vode u koju stavim očišćene barčice budneve i onda sve zajedno malo sa štapnim mikserom pomiješam.
Nakon toga kuham sve zajedno još 5 minuta te dodam začinsko bilje, odvojim za Milu, a onda nama dodam soli i papra (puno papra)
Ako su se u posudi prethodno kuhali npr mrkva i batat, onda kada je to povrće gotovo, ubacim bundevu i kuham sve na isti način.
Ukoliko za juhu koristim cijelu bundevu, onda povečam količinu vode na 500 ml.
Danas sam joj uz juhu od bundeve poslužila i pečene barčice ( bez kore, izrezane na deblje prutiće), a ostatak bundeve iskoristila sam za dio svojih Dukan njoka.
Na ovaj način imam osjećaj da smo jednu namirnicu odlično iskoristili,
a posebno mi je zanimljivo u ovoj fazi gledati kako Mila reagira na različite teksture i oblike namirnica.
Nadam se da vam se ovaj recept sviđa i da ćete uživati u pripremi.
Mila i Hana vam žele dobar tek.