Leće i slanutak namirnice su bogate željezom, a kako su dostupne i tijekom zime kada smo započeli dohranu, onda sam razmišljala o svim načinima na koje ih možemo korsititi za Milinu dohranu.
Jedan od najdražih načina pripreme su polpetice koje se mogu pripremiti uz ručak (uz meso, ribu ili povrće) ili večeru ( uz svježi sir, kefir ili jogurt).
Sve što vam treba za ovaj brzi recept je :
1 manja šalica leće ili slanutka ( mi njoj skidamo opnicu slanutka) i 1 žlica maslinovog ulja
Ovu smjesu blendate u pire
1/2 šalice istih dimenzija tekućeg jogurta
1 žlica pirovog brašna
Sve sastojke izmiješate i od smjese radite polpetice sa žlicom koje onda rasporedite na papiru za pečenje.
Pečete otprilike 20ak minuta na 200 stupnjeva ( o pečenju zaista puno ovisi kakvu pećnicu imate i zato ja uvijek savjetujem da ih provjerite prije nego ih izvadite)
Mi ih radimo u manjim dimenzijama pa nam onda ispadne cca 6 polpetica od leće i 6-9 polpetica od slanutka.
Gledajući mahunarke općenito, one su bogat izvor kvalitetnih bjelančevina s aminokiselinama pa ne čudi da često služe kao zamjena za meso.
Sadrže puno vitamina, s naglaskom na one skupine B, posebno folne kiseline što je posebno potrebno trudnicama.
Također, pune su i minerala poput kalcija, magnezija i željeza.
Često sam upravo slanutak dodavala u salate kada sam bila trudna, a u kombinaciji s lećom najviše volim (zimi pogotovo) variva.
Mila se sa slanutkom upoznala i kada smo joj ponudili humus ( izmiksani slanutak, češnjak i maslinovo ulje - izuzev tahinija (paste od sezama) koji još nije probala).
Humus nam je odličan dodatak uz pečeni batat, tikvu ili krumpir, pogotovo na početku dohrane.
Nadam se da vam se sviđa ovaj jednostavan, a fin recept i da ćete uživati u pripremi.
Mila i ja želimo vam dobar tek.