<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Izrada Rudolf keksića mi je jedna od najdražih božićnih aktivnosti s Milom. Kako je Mila rasla tako je svake godine sudjelovala sve više i više u izradi ovih keksića. 

Ove godine je i sama radila rogove od sobića tako da su nam ove godine keksići malo drugačijeg izgleda, ali bitno je da smo uživale u procesu i da su keksići slatki i fini. 

Ove keksiće često radimo u božićno vrijeme baš zato što su motivi sobića na keksićima. Recept je  jednostavan, a kada ih ne ukrašavamo kao rudolfiće, onda na njih mažemo čokoladne namaze ili pekmez. 

Za 20ak manjih i 5 većih Rudolf  keksića, potrebno vam je: 

1 veliko jaje 

1 žumanjak 

350 g brašna 

180 g hladnog maslaca

200 g šećera u prahu i

prstohvat soli

IMG_6004.jpg

Priprema:

Sve sastojke pripremite odvojeno u posudice i onda u veliku posudu  dodajte jaje, brašno, šećer, maslac i sol. Mi nemamo multipraktik za tijesto tako da sve miješamo s mikserom i nastavkom za tijesto. Kada se tijesto krene odvajati od posude i kada se počne stvarati oblik lopte, to je znak da je tijesto gotovo. Mila naravno dio miješanja uvijek odradi i s rukama tako da je i ta vrsta miješanja dio naše tradicije. 

Tijesto izvadite na foliju i oblikujte u disk te ostavite pola sata u hladnjaku. Za to vrijeme pripremite pećnicu i  zagrijte ju na 180°C ( pećnice su kod većine različite topline tako da svakako uvijek provjeravajte kakvo će biti stanje pečenja) 

Kod pripreme i valjanja tijesta ja uvijek koristim papir za pečenje kao podlogu. Tijesto razdijelite u nekoliko dijelova i onda razvaljajte na debljinu od 5 mm. Za oblik keksića ja uvijek koristim jednu manju i jednu veliku času. Tu naravno možete birati na koji način vam se keksići najviše sviđaju. 

 Keksiće slažite na papir za pečenje s razmakom kako vam se ne bi zalijepili jedni za druge i pecite ih 7-10 minuta. Pečenje ovisi najviše  o jačini pećnice pa pazite da ih na vrijeme izvadite da vam budu što svjetliji. Ja ih pečem na 7 minuta. Doslovno nakon 8 minuta već postanu tamniji. 

IMG_6005.jpg IMG_6003.jpg

Ovi keksići posebni su upravo zbog načina ukrašavanja. 

Do sada su mi se za ukrašavanje najbolje pokazali šareni čokoladni bomboni iz Lidla iz kojeg izdvojimo crvene bombončiće. 

Obično za ovo ukrašavanje imam spremna dva takva pakiranja. 

Rogove ( a nekad i oči) radimo od otopljene čokolade. Najbolje je iskoristiti tamnu čokoladu, ali svaka će vam čokolada poslužiti za taj dio. Najbolje ju je otopiti u posudi iznad posude koju ćete staviti ispod i u njoj zagrijte vodu. 

Kada vam se čokolada otopi i nekoliko minuta malo ohladi onda ju možete prebaciti u vrećicu za ukrašavanje. Ako ju nemate, možete se poslužiti i vrećicom za zamrzavanje, ali pazite kakvu ćete rupicu na vrhu napraviti da vam ne bi cijela smjesa izašla van. To vam govorim iz iskustva s Milom:) Ona je ove godine prvi put  sa mnom ukrašavala keksiće s čokoladom i iako je čokolade bilo po svuda, cijeli proces nam je bio jako zabavan. 

Kako biste zalijepili crveni čokoladni bombon, malo otopljene čokolade zalijepite na sredinu keksića gdje ćete napraviti nos za Rudolfa. 

Rudolf kolačići hadoka .jpg Rudolf kolačići hadoka 2 jpg.jpg Rudolf kolačići hadoka 3.jpg D787373B-8122-4E30-8EE4-BDA3A21BD4AC.jpg

Meni su ovi keksići postali baš prava božićna tradicija s Milom i radimo ih nekoliko puta tijekom prosinca koliko su nam prirasli srcu. 

Prošle godine smo ih radili i za Badnjak kada smo ih pripremili uz mlijeko za Djeda Božićnjaka, a za njegove sobice spremili mrkve. 

Mila je bila oduševljena kada je ujutro vidjela da su i Djed Božićnjak i sobici pojeli sve sto smo im pripremili i ostavili za nju poklon. 

Želim joj da što duže vjeruje u božićnu čaroliju, a vama želim da 

uživate u pripremi ovih keksića.

Sretan Božić žele vam Mila, Hana i Kiki.

Instagram