<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Kao i svake godine u ovo vrijeme kada krenu pripreme za božićni ručak, kolače i poklone...krenu i moje najave Kikiju da se uskoro pdržava fotkanje za Smiješak! , Iako već sve ptice na grani znaju kako se on ne voli slikati, činjenica je da na ovo slikanje uvijek pristane bez puno nagovaranja. Doduše, nagovaranje na fotkanje sa jelenko ušima ili kapom od djeda božićnjaka još uvijek traje....ali i ovo do sada je uspijeh. Osim mog nagovaranja, krene i moje nadanje da Kiki neće raditi baš taj vikend zbog čega nikad do zadnjeg trena ne znamo da li dolazimo na fotkanje ili ne.
Ove godine imamo još jedan razlog više za sudjelovanje, a to je prvi Smiješak! s Milom. Prošle godine bila je s nama u trbušćiću, a ove godine biti će u našem naručju na slikama. Outfiti su nam spremni, plan za ponavljanje  slike od prošle godjne imamo, kao i  plan za dolazak nakon njenog spavanja...i još samo da se i njegovo slobodno jutro ostvari. 
 

Šta je Smiješak! ?

Prije 8 godina Smiješak! je počeo kao ideja kako vratiti lokalnoj zajednici kroz ono što najviše volimo, a to je fotografija. Cilj je bio da u svemu tome svatko nešto dobije. Fotografi daju svoje vrijeme i ulažu svoj rad i znanje (i rade pritom ono što najviše vole), oni koji se dođu fotografirati dobiju razvijene fotografije na licu mjesta, a oni za koje se Smiješak! održava, dobiju ostvarenje neke konkretne potrebe koju u tom trenutku imaju. Smiješak! je od početka bio potpuno transparentan, pa se zbog toga donacijama financirala upravo konkretna potreba koju je neka udruga imala, a sudionici Smiješka! su uvijek znali u koju svrhu je donacija otišla. Osim toga,  svake godine na taj način se  podiže svijest građana i Grada o aktualnim problemima i oni ukazuju na sve ono što bi se dalo "popraviti" na sasvim jednostavan način.

Za koga su  do sada radili:

- Društvo za zaštitu životinja Rijeka & Lunjo i Maza Lovran

- Socijalna samoposluga

- Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran

- Udruga za Down sindrom Rijeka 21

- Udruga Koga briga & Denis Jakus

- Šarolija

- Kitten Safe House Rijeka

U svih ovih osam godina puno toga se promijenilo, ali ideja je ostala uvijek ista. Do sada skoro svaki građanin grada Rijeke zna što je Smiješak i kada se održava. Svake godine akciju posjeti sve više ljudi, a oni su svake godine ugodno iznenađeni odazivom. 

 

Ovogodišnja akcija
Ekipa Smiješka odlučila je akciju ove godine posvetiti programu Moje mjesto pod suncem. Program Moje mjesto pod suncem stvara mrežu djece, obitelji, volontera i svojih zaposlenika i namijenjen je za djecu čije su obitelji u riziku od siromaštva. Takve djece u Rijeci ima oko 500, a program Moje mjesto pod suncem uspijeva obuhvatiti njih četrdesetak. Potreban im je adekvatan prostor da realiziraju sve svoje ideje i zato se Smiješak! ekipa ove godine odlučila pomoći ovom hvalevrijednom projektu da dođu lakše do primjerenijeg prostora i pomognu što većem broju djece!

Tko su članovi Smiješka? 

Trenutno Smiješak broji 16 članova, od čega je 12 fotografa i 4 "print frajle" kako ih oni od milja zovu. Sastav se malo mijenja svake godine, ovisno o tome tko od fotografa može sudjelovati ili je spriječen. Ove godine Smiješak! čine: Dalibora Bijelić, Vladimir Mudrovčić, Viktor Pravdica, Karlo Čargonja, Ivan Vranjić, Aleksandra Đorđić, Ivana Kutni Mihić, Damir Plavotić, Davor Pavlović, Mateo Udovičić, Tomislav Rašetina, Tanja Kanazir, Martina Perković, Sanda Hunjak, Mateo Antić, Jana Rajnović. Nataša Slavić je neizostavan dio, no zbog prinove ovaj puta će biti samo moralna podrška.

Gdje i kada

Akcija će se ove godine održati u nedjelju 16.12., u Cukarikafeu, gdje se održava i svake godine, ali i u susjednom BarBar-u i Kašetici. Razlog tome je što je posjećenost tolika da smo se morali odlučiti na proširenje, a naši prijatelji iz BarBara i Kašetice odlučili su se ponuditi kao dodatni prostori. 

Na fotografiranje može doći tko god želi. Fotografije se razvijaju i mogu preuzeti isti dan, a za fotografije se može donirati 20 ili 30 kuna (ovisno o tome odabere li se jedna ili dvije fotografije ili više...). Fotografije su veličine 10x15cm. Građani si mogu odmah izabrati i drveni okvir u koji mogu smjestiti fotografiju i pokloniti je najmilijima. Naravno, sve donacije za okvire također idu za humanitarnu svrhu.

Nadam se da se vidimo u nedjelju i da će se sredstva za program Moje mjesto pod suncem skupiti u što većem iznosu. 

Šaljem vam puno pozdrava i Smiješak!

smiješak hadoka.jpg
Instagram