<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Una Pašić Gregović - una.bridged

Pozdrav svima (zamislite da jako energično mašem). Ja sam Una (Pašić Gregović, ali to se teško izgovara). Opisala bih se kao 23-godišnja “katica za sve”, rođena u Aleksandriji, Egiptu a smještena u Zagrebu. Udana za jednog divnog bradatog tatasita (to ne zvuči jednako simpatično kao mamasita), s kojim imam najslađeg sina Zrina (rođen 27.12.2018).

Bavim se project managing-om, majčinstvom i pišem svoj blog http://unabridged.blog

Hana i ja se nismo nikada uživo upoznale sve dok nas Instagram nije spojio, iako smo se sretale ispijajući kave na Placi u najdivnijem Omišlju. Ovo ljeto ćemo isto to raditi samo ćemo dijeliti stol i zajedno gugutati našim malim loptama sreće. Do tada nas povezuje naše Instagram prijateljstvo i međusobno poštivanje i podrška.

Naš Zrin, osim što je neiscrpan izvor sreće, je naše malo čudo obzirom da smo mislili kako nam djeca nisu u kartama obzirom na moje zdravstvene probleme. Ali eto, tvrdoglav na oba roditelja odlučio se nasmijati medicinskim postotcima i izabrao je baš nas za svoje roditelje. Zašto nisam još sigurna, ali ono što znam je da je promijenio način na koji gledam na svijet i donio mi jednu dozu unutarnjeg mira koju prije nikada nisam imala.

Nadam se da će se među mojim odgovorima naći neki dobar savjet i da ću pomoći nekome u ludilu zvanom majčinstvo:

una.bridged insta mame2.jpeg

1. Jesu li trudnoća i majčinstvo promjenili tvoj pogled na svijet? 

Apsolutno! Od prvog dana sam nježnija, empatičnija...imam više razumijevanja za ljude oko mene i sve gledam kroz nekakvu prizmu suosjećanja koju nekako prije nisam imala. Osim toga, puno sam efikasnije i brže donosim odluke jer jednostavno nemam vremena za trošiti na premišljanje. 

2. Kako je prošla trudnoća: imaš li neke savjete ili riječi potpore za mame koje trenutno prolaze strah, mučnine ili mirovanje? 

Ja sam većinu trudnoće provela u strahu. Prvo da nešto ne krene po zlu, pa su mi se motala pitanja kao “hoću li biti dobra mama”, “što ako sam premlada”, “kako će to utjecati na naš brak”, a pred kraj sam imala i veliki strah od poroda. Sve sam uspjela prebroditi pomoću svog muža koja je bio beskrajna podrška, a i naše doule koja je bila neiscrpan izvor informacija i pomagala sa svakim pitanjem i strahom koje sam imala. 

3. Jesi li čitala knjige, gledala videe ili slušala podcaste koje bi voljela podijeliti? 

Nisam toliko gledala videe, ali sam definitivno pročitala i previše knjiga! Teško mi je reći koju bih preporučila jer ih stvarno ima puno. Prirodan porođaj od Ina May Gaskin i Priče o porodu od Jelene Božac su mi promijenili pogled na porod s nečeg od čega sam zazirala na nešto čemu sam se veselila pa bih definitivno to preporučila! Osim toga knjiga Njega djeteta (William i Martha Sears) koja je ogroman izvor informacija od rođenja djeteta do njegove druge godine (William Sears je pedijatar, Martha medicinska sestra a imaju osmero djece, tako da bome znaju o čemu pričaju).

una.bridged insta mame1.jpeg una.bridged insta mame3.jpeg

4. Najdraža hrana za vrijeme trudnoće? Slatko ili slano? 

Prva tri mjeseca nisam mogla smisliti ništa osim šopske salate i krutog jogurta. A kasnije mi se uglavnom jelo voće u svim oblicima. Ananas, jabuka, breskve, kompoti, smoothieji...joj ubijala sam se u voću na dnevnoj bazi.

Isto tako mi se pojavila želja za hranom koju mi je moja mama spremala kad sam bila dijete, baš me neka nostalgija prala.

5. Najdraži trenuci za vrijeme trudnoće? 

Prvo tromjesečje mi je jako teško palo i fizički i psihički. Mučnine, umor...zajedno sa strahom od toga da će nešto poći po zlu i što nismo još nikom rekli pa sam se osjećala izgubljeno.

6. Najdraže putovanje za vrijeme trudnoće?

Joooj ovo mi je teško odgovoriti ali ću suziti na 2 putovanja. 4 dana Italije (Venecija, Padova) za našu prvu godišnjicu braka. Nitko nije znao da sam trudna a ta 4 dana kao da su mučnine nestale i mogla sam uživati. Išli smo autom, odsjeli u Air bnb-u, hodali po cijele dane, istraživali, jeli finu hranu a cijelo putovanje okrunili koncertom od Pearl Jama (moj nadraži bend zadnjih 13 godina, prvi put sam ih gledala live)

Drugo putovanje je bio naš babymoon. Kolovoz, ja u drugom tromjesečju...otišli smo u Egipat, u Hurghadu u jedan prekrasan resort koji nam je dao upgrade u privatnu vilu. Osjećala sam se kao kraljica...All inclusive hrana, prekrasna plaža, naš privatni bazen, divni jednodnevni izleti, masaže i spa tretmani. Nismo mogli bolji babymoon a za manje novaca doživjeti. Prekrasno. 

una.bridged insta mame8.jpeg

7. Kakvo je tvoje iskustvo poroda-trenutak prvog pogleda i prve misli?  

Imala sam kućni porod. Bilo je prekrasno i smireno od početka do kraja. Bili su prisutni moj muž, doula i primalja i sve je išlo svojim tokom. Nikada neću zaboraviti trenutak kad su mi Zrina stavili na prsa a on me pogledao tim svojim (tada tamnim) okicama i samo zaspao na meni. Cijeli svijet mi se odjednom fokusirao na njega i pomislila sam, pa ovo čudo je raslo u meni 9 mjeseci.

Ako još niste pročitali njihovu predivnu priču sa poroda, to možete odmah sada, klikom ovdje. 

8. Da ideš drugi put, misliš li da bi ti nešto pomoglo šta nisi znala prvi put? 

Rekla bih sama sebi da se smirim, da ne brinem, da će sve biti u redu.

9. Koje stvari - osobe su ti najviše pomogle u prvim danima? 

Imala sam odličan support sistem za cijeli period babinja. Od Petra, doule Jasmine, primalje do svoje svekrve a najbitnije moje mame koja je bila tu za sve i koja mi je beskrajno pomogla.

Stvari koje su mi najviše pomogle su gnijezdo za Zrina (Dada and Rocco), mekana dekica i tetra pelene.

10. Koja baby oprema vam je bila najkorisnija?

Iako je još rano govoriti izdvojila bih ponovno gnijezdo, mamaroo njihalicu, osnovni wrap i nosiljku (mi imamo Tulu Explore). Po stanu nam je pomogao stol za prematanje (Ikein koji se složi u komodu i jako je lijep) jer je praktičan, ubrzava presvlačenje i nema bolnog saginjanja.

una.bridged insta mame4.jpeg

11. Da možeš sve ponoviti,  postoje li neki predmeti za koje misliš da bi vam pomogli i koje bi kupila? 

Da mogu ponovno od prvog dana bih kupila električnu izdajalicu (koju sam kupila za 100injak kuna preko wish-a i odlična je) umjesto da se mučim ručnom izdajalicom koju mrziiiiim.

12. Najmanje korisni predmeti koje ste kupili za bebu? Npr premalena robica koju nikad ne obuku ili možda neka druga manje korisna stvar

Definitivno smo pretjerali s količinom odjeće, obzirom koliko brzo raste...ali osim toga nam je zasada sve dobro došlo.

13. Tvoja najdraža hrana ili rituali prvih mjeseci nakon poroda koji su ti pomogli u oporavku ? 

Kako sam se hranila po Ayurvedi i prije i tijekom trudnoće, tako sam se trudila nastaviti i kasnije. Topla hrana, lako probavljiva, puno proteina i povrća, puno začina. Imala sam sreću pa je moja mama stalno radila iznimno finu hranu, isto kao i moja svekrva a i doula koja mi je nosila hranu u periodu babinja. Izdvojila bih domaće juhe (s mesnim temeljcem), jetrice, razne vrste riže i slično. I puno prirodnih sokova, pogotovo od cikle...to mi je sve vratilo energiju i olakšalo oporavak. 

  14. Najdraži rituali - kupanje, šetnje, izleti, papanje? 

Definitivno obožavamo kupanje. Petar i ja Zrina lijepo očistimo, skinemo, kupkamo zajedno i tu se snjim igramo, prelijevamo vodom, pjevamo mu. Onda ga lijepo osušimo, namažemo cijelog i izmasiramo dok mu puštamo glazbu u pozadini i grijemo fenom za kosu. Onda ga obučemo i ušuškamo na spavanje.

una.bridged insta mame5.jpeg

15. Kako najdraže provodiš vrijemezamamu i imas li tu mogucnost? 

Trudim se svaki dan odvojiti malo vremena za sebe. Kratka kupka, neka beauty rutina, malo čitat knjigu, pogledati film...kako koji dan ali mi je bitno napuniti baterije. Srećom pa je Zrin dobar malac a Petar divan muž i tata pa ga pričuva dok ja obavim što trebam.

16. A #vrijemezamamuitatu? Prvi spoj nakon rodenja ili neki zajednicki trenuci ( gledanje filmova navecer, putovanja, setnje, kave ujutro i sl) 

Čim Zrinolino spava mi  spavamo, mazimo se, gledamo serije i filmove skupa. Uspjeli smo se čak i kupkat malo hahaha, a i za Valentinovo smo išli na večeru u kvartu dok je baka pričuvala malenog. 


IIiiiiii za kraj brzopotezna pitanja :)

Tečajevi prije poroda: DA

Baby shower: DA DA I DA 

Zajednička soba nakon poroda: zajednička za početak

Jesi li koristila izdajalicu: DA (električnu preporučam, ručne su muka)

Jeste li koristili dudu: DA (nakon mjesec dana)

Mamaroo/Leaf ili druga slična pomagala ili bez : DA- Mamaroo je čudo

Vole li se voziti u jaju ili ne: Voli

Vole li se voziti u kolicima ili ne: Obožava 

Klokanica/bez klokanice : Klokanica je jedna od najboljih investicija ikada

Cosleeping/naučeno spavanje u krevetiću od prvih dana: Nisam fan, ali nemam ništa protiv

Spavanje tijekom: Ne, buđenje cca 2 puta za hranjenje

Problemi sa dojenjem ili ne: osobno ih nisam imala, ali sam se dugo pripremala i imala super podršku

Grčići : bolno iskustvo ili ne : Da, ali pomaže strpljenje i Tiba kapi (2 put dnevno) i Bio Gaia kapi (jednom dnevno), plus masaže trbušćića (ima super videa na youtube-u) i nošenje u nosiljci

Putovanja sa malom djecom : Lovran...i do vas  malo u Omišalj hehe

una.bridged insta mame6.jpeg

Draga Una puno hvala na sudjelovanju u intervjua za Insta mame. Nadam se da si uživala u pisanju i da će tvoji odgovori pomoći budućoj mami. 
I daljeeee ne mogu vjerovati kakve priče slaže život...Ovo ljeto smo stol do stola pile kave na placi u Omišlju...dok je Mila u kolicima spavala, a Zrin u tvom trbuščiću...a ovog proljeća smo svi zajedno pili kavu u Opatiji. 
Jedddvaaaaaa čekam ovo ljeto i zajedničko kupanje na Pesji...a do tada idem opet čitati tvoju predivnu priču s poroda i plakati od sreće hehe 

Unu možete pratiti na Instagramu :  una.bridged
i na njenom blogu: una bridged blog

Hvala na čitanju

una.bridged insta mame7.jpeg
Instagram