<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Vanja Longin - Vanja and the kids

Vanja Longin zaslužna je za ovaj moj projekt - Insta mame -na blogu. 

Nas dvije znamo se već godinama preko velikog broja poznanika iz Rijeke, ali tek nas je Instagram spojio i upoznao. 
Prije otprilike 2 godine kada sam razmišljala kako bi bilo divno imati blog na kojem bi pisala o raznim inspirativnim pričama, 
pomislila sam kako bi bilo divno čitati i priče mama.
Tada sam ju već neko vrijeme pratila na njenom vanja.and.the.kids. Instagram profilu i uživala sam gledajući svakodnevne avanture mame Vanje i njenog Borne - odlaske u kazališta, knjižnicu, stvaranje diy projekata....
U trenutku inspiracije ispisala sam listu pitanja koja su mi se činila zanimljiva, a i koja sam sama željela pitati jer sam se nadala da ću i ja jednom biti mama.
Poslala sam Vanji  listu sa pitanjima i dogovorile  smo se kako će mi ona poslati odgovore, nakon čega ćemo otići na kavu. 
Ta kava nije se  dogodilo nikad hahah.
Ali sudbina je tako htijela i na kraju je (kao što to često i bude)sve ispalo još i bolje. 
Naša prva kava i službeno upoznavanje bilo je tek kada su moja Mila i njen drugi sin Karlo došli na svijet. 
Kada smo na toj kavi počele pričati imala sam osjećaj kao da je znam cijeli život. 
I to ne samo zbog toga  jer sam sa Instagrama  znala i Alena  i Bornu i njihov dom, nego zato jer smo baš kliknule. 

Tada sam bila sigurna da ćemo  jednom sigurno napraviti i ovaj članak samo sam čekala pravi trenutak...
jer kako da mamu dvoje male djece, čiji tata radi u inozemstvu, a uslijed spremanja na prvo veliko putovanje u četvero, ispitujem kada će mi odgovoriti na pitanja, kojih baš i nema malo hahah. 
A htjela sam da ona bude na početku, da cijela priča krene njoj u čast...
I ona je uspjela poslati odgovore i prije nego što sam očekivala. 
Ovaj put smo uspjele. 
I drago mi je što danas možete čitati priču o Vanji Longin, mami Borne i Karla, prevoditeljici, kreativki i ženi čiji ormar sa predivnim boho haljinama želim ukrasti.

vanja and the kids 1.jpg

1. Jesu li trudnoća i majčinstvo promijenili tvoj pogled na svijet?

Majčinstvo je definitivno promijenilo moj način gledanja na svijet.Djeca i obitelj su me u potpunosti ispunila i otvorila neku prije totalnu nepoznatu dimenziju ljubavi. Postala sam zrelija i odgovornija osoba koja ne stavlja više na prvo mjesto sebe nego svoju obitelj. Moj odnos s partnerom se također promijenio na bolje. Nemamo više vremena za nepotrebne svađe (haha) te smo potpora jedno drugome u svemu i super smo team. Znamo navečer, kada djeca zaspu, dugo pričati o našim dečkima, odgoju, planovima za budućnost. Mislim da je ključ svake sretne veze odnosno obitelji- razgovor, razgovor i samo razgovor!

2. Kako  su prošle tvoje  trudnoće: imaš li neke savjete ili riječi potpore za mame koje trenutno prolaze strah, mučnine ili mirovanje?

Obje moje trudnoće su prošle više nego odlično. Bila sam u obje dosta aktivna. U prvoj, u 4 mj trudnoće, sam čak bila na festivalu InMusic u Zagrebu, a u drugoj sam bila na putovanjima sa svojimdečkima- Slovenija, Austrija, Italija...Imala sam odličnog muškogg ginekologa koji mi jeulijevaoo samopouzdanje i smirenost. Mislim da je vrlo bitno da smo u trudnoći opušteni, daslušamoo svoje tijelo i svojeosjećaje.

3. Jesi li čitala knjige, gledala videe ili slušala podcaste koje bi voljela podijeliti?

Nisam ništa od toga radila haha

4. Najdraža hrana za vrijeme trudnoće? Slatko ili slano?

Uf u prvoj sam ubijala po slatkome a u drugoj sam bila umjerena te nisam imala neke posebne zelje. Pri kraju prve trudnoće  imala sam “super” kombinaciju : slane srdele i senf. Haha Grooozno haha To ne bi sada jela ni  da mi platiš.

vanja and the kids 8.jpg

5. Najdraži trenuci  za vrijeme trudnoće? 
Dugeee šetnje, ispijanje kave, meditiranje te vrijeme samo za mene. To mi iskreno ponekada malo fali ali znam da ce ponovno doci i to vrijeme samo treba biti strpljiv.

6. Najdraže putovanje za vrijeme trudnoće?
Super putovanje tokom druge trudnoće bilo mi je u Sloveniji na Glampingu na Bohinju s 2-godišnjim Bornom i tatom Alenom.
Uspjeli smo sve obaviti: biti aktivni tokom dana i odmarati navećer u toplom Jacuzziu sa pogledom na šumu. Važno kod putovanja sa djecom je imati jako puno zivaca i biti pripremljen da se izbjegnu neugodne situacije i djecji tantrumi.
Borna, po tom pitanju, je bio okej dijete sa malo takvih izljeva...s njim je uvijek neka akcija, ali takva je vecina dječaka i to je okej. Bolje da su aktivni i veseli nego tromi. 

7. Kakvo je tvoje iskustvo poroda-trenutak prvog pogleda i prve misli? 
Oba moja poroda su bila super. Nisam panicar tako da tokom trudnoce nisam previse razmisljala o porodu i sta ce biti kasnije...vise sam uzivala u trenutku i to predlazem svim buducim trudnicama - nemojte si stvarati paniku bezveze ! Slusajte ginekologa tokom trudnoce, na porodu doktore i babice koji svaki dan obavljaju po vise poroda na dan i zavrsili su skole za to. Kada krenu trudovi sto duze moguce ih pretrpiti doma te kada stvarno vise ne mozete izdrzati odite u rodiliste. Moj drugi porod je bio za pozeljeti, trpila sam trudove od 22h navecer do 10h u jutro i kada stvarno nisam vise mogla otisli smo u rodiliste. Rodila sam BEZ epiduralne/dripa itd i imala ekspresan porod od 40 min i kasnije jos ekspresniji oporavak tako da sam vec treci dan prala pod i kuhala rucak. 

8. Da ideš drugi put, misliš li da bi ti nešto pomoglo šta nisi znala prvi put? 
S prvim dijetetom imala sam problema s dojenjem, dobila mastitis, bila na rubu depresije ...
ALI sve smo to zajednickim snagama uspjeli prebroditi i dojila sam 9 mjeseci. Bitno je pričati, ne držati sve u sebi i dati si vremena da se prilagodiš na novonastalu situaciju. S drugim, da to izbjegnem, odmah u startu uzela sam sobu apartman u rodilištu što mi je jako puno pomoglo - Karlo i ja imali smo svoj mir i vremena da se upoznamo i da skupa savladamo sve prepreke oko dojenja. Tu i tamo bi nam se tata i koja prijateljica ušuljala u posjetu kada nije bilo dozvoljeno..ali pssst. Haha.
Karlo ce uskoro 9 mjeseci i jos uvijek imamo 2 obroka na dan majcinog mlijeka. Mislim da je super da se dijete što duže doji jer na taj način prebacujemo naš imunitet na njega.. Borna mi je u 3 godine bio samo jednom bolestan (ne računam prehlade) i morao je piti antibiotik tako da vjerujem da je majčino mlijeko sigurno pomoglo. 

vanja and the kids 4.jpg

9. Koje stvari  su ti najviše pomogle u torbi za porod? 
S prvim dijetetom - električna Avent izdajalica. 

10. Koje stvari/osobe su ti najviše pomogle u prvim danima? 
Moj Alen i roditelji...ali i instagram koji me povezao sa puno divnih mamica koje su prolazile kroz iste probleme.

11. Šta ( ili tko) vam je pomoglo u prvim danima organizacije i  brige oko Borne? Kako se on nosio s dolaskom nove bebe?
 Bornu smo, kroz cijelu moju trudnocu, pripremali za malog bracu i govorili mu kako će dobiti najboljeg prijatelja za cijeli život. Išao je s nama na ultrazvuk i gledao brata na monitoru, mazio i ljubio trbuh. Borna je po prirodi dosta društven i empatičan tako da nije bilo problema oko dolaska nove bebe u naše živote. Uvijek mi pomaže oko Karla, baca pelene u smeće, pomaže oko kupanja, igraju se skupa...Na početku me pekla savjest i nekako sam osjećala neku krivnju što Borna više nije jedino dijete u našim životima i kako ću ja sada tu svoju ljubav podijeliti na dva dijela...tako da sam došla do toga da najmanje jednom tjedno odvojim vrijeme za nas dvoje...da li je to odlazak u kazalište, odlazak na sat engleskog ili samo šetnja u parku nije bitno..bitno je da smo samo nas dvoje i da nam je lijepo. 

12. Koja baby oprema vam je bila najkorisnija?
Po meni najkorisnije baby stvari, ako ste aktivan tip, su : dobra kolica, klokanica ...
za po doma: dobra hranilica i dobar madrac za baby krevetić.
Ovo ostalo je manje bitno i kupuje se ugl po potrebi. Svako dijete je drugačije, npr Borna nema tog Boga da bude u vrtiću dok Karlo zna biti satima i igrati se sam sa igračkama,
Borna nije volio nosiljku dok Karlo se voli nositi.
Super bi bilo kada bi  prije kupnje, mogli posuditi na dan-dva od druge mame to što namjeravate kupiti i  vidjeti kako beba reagira, te se ovisno o tome  odlučiti. 

13. Najkorisniji predmeti koje ste kupili za bebu?
 Haha gumenu stolnu lampicu u obliku mišića iz Ikee koja obavezno mora goriti cijelu noć.

14. Najmanje korisni predmeti koje ste kupili za bebu? 
Mislim da je daleko naj nepotrebnija stvar za bebe nehodače- cipele ! Fora to sve izgleda prvih 10 min, ma puno sam i rekla...Vi im lijepo to sve namontirate na nogice i evo za 2 min oni ih već skinu.
Nema smisla.. Čarapice i bok. Da ne pričam kako smo ih par puta izgubili pa sam se morala vraćati istim putem da ih nađem.

15. Najdraži trenuci sa bebom do sada, prve riječi, prvi koraci, prvi osmijeh....sve je najdraže znammm:) 
Sve, ali sve je užasno slatko...ali ako bi trebala izdvojiti nešto to je kada kažu “mama” i kada onako iskreno dođu, zagrle te i kažu “volim te”. Eiii rastopim se odmah. <3 

vanja and the kids 5.jpg

16. Najdraži rituali - kupanje, šetnje, izleti, papanje? 
Čitanje slikovnica/knjiga pred spavanje.

17. Oprema koja vam je pomogla kod dohranjivanja: 
Daleko THE best je Stokke hranilica i babajol-kabanica iz Ikee.Oboje se mogu lagano oprati, a Stokke stolice su tako dobro napravljene od punog drva i kvalitetne da Borna koristi stolicu koja potječe jos od moje sestrične - znači ima preko 30 godina, a izgleda kao da je jučer kupljena u dućanu. 
 
18. Kako najdraže provodiš vrijeme za mamu i imaš li tu mogućnost? 
Rijetke su te mogućnosti, pogotova sada kada ih je dvoje, ali evo nedavno sam otišla na predstavu u kazalište sa prijateljicama i uživala sam u svakoj sekundi. 

19. A #vrijemezamamuitatu?
Alen i ja znamo pogledati film ili seriju nakon što dečki odu u krevet, ali to se zna odužiti jer uglavnom  uvijek netko od nas zaspe nakon 15 minuta haha
Jedan super kul domišljati spoj na koji me odveo je rafting na Mrežnici. Super smo se zabavili i uživali u ljepotama prirode ( bez da nas netko svakih pet minuta prekida sa “mamaaaa, tataaa...a ta je ovo? A zastooo? A zbog čega? )

20. Za kraj....
  Evo jedan super citat na engleskom jeziku: “You will never have this day with your child again. Tomorrow he will be a little older than he is today... Just breathe, enjoy today because it will be over before you know it.”
 Uživajte u svakoj sekundi jer neće uvijek biti ovako maleni i slatki. 

vanja and the kids 11.jpg vanja and the kids 10.jpg

Vanjina brzopetezna pitanja :

Tečajevi prije poroda: DA ! (Meni je puno pomoglo to sto šmo napravili tour rodilišta te sam mogla vidjeti gdje se nalazi predrađaona, rađaona...nekako me to smirilo kada je dosao TAJ dan) 

Baby shower: DA

Zajednička soba nakon poroda: APARTMAN 

Cosleeping/naučeno spavanje: mislim da to ovisi od djeteta do djeteta, ali po meni možda je ipak bolje odmah ih nauciti na svoj krevetić. 

Jesi li koristila izdajalicu: DA ( sa prvim djetetom smo koristili, sa drugim ne...predlažem da se kupi nakon poroda po potrebi) 

Jeste li koristili dudu: NE

Mamaroo/Leaf ili druga slicna  pomagala ili bez: haha iskreno za ovo sam morala guglati sta je..neee, po meni nema potrebe.

Vole li se voziti u jaju ili ne: oba moja kauboja su se voljela voziti u kolicima bilo to koljevka, jaje ili sportski dio. 

Vole li se voziti u kolicima ili ne: DAAAA! 

Klokanica/bez klokanice: def SA! Spasila me bezbroj puta kada sam morala obavljati stvari po kuci ili ici brzinski do obliznjeg dućana. 

Spavanje tijekom cijele noći ili ne: spavanje? Sta je to spavanje ? Haha ... šalim se. Nakon 3 godine sve se to izregulira i vrati na svoje tako da- daaa mamice, doći ce taj dan kada ćemo se naspavati!

Problemi sa dojenjem ili ne:
sa prvim da,
s drugim ne.
Stvar je samo koliko smo uporni i spremni na neka “žrtvovanja”.
Dojenje je u principu proces “ponuda i potražnja”. Po meni dojenje je zakon zato sto dijete dobiva nas imunitet, da ne govorim o tome kako možemo biti cijeli dan vani i ne razmisšjati da li smo uzeli dovoljno adaptiranog mlijeka, da li je dovoljno toplo itd ...

Kašice ili blw: miks  
Zubići : bolno iskustvo ili ne : uf...upravo prolazimo sa drugim djetetom kroz to razdoblje i nije lako. 
Grčići : bolno iskustvo ili ne : i ovo je jedna od faza koju potiskujem u sjećanju. Srećom sa drugim djetetom nije ih bilo. 

 

vanja and the kids 6.jpg

Vanju, njene dečke i njihove avanture na Tajlandu sljedećih mjesec dana možete pratiti na ovom instagram profilu
Aaaaa ako razmišljate o ljetu i otoku Braču, smještaj možete rezervirati i kod njih na profilu

Hvala svima na čitanju,
Aaaa tebi Vanja  hvala na inspiraciji i na tekstu. 

Želim vam sretan put i jedva čekam slike. 

vanja and the kids 7.jpg
Instagram