Za vrijeme našeg zadnjeg izleta uIstrudobili smo dodatnu inspiraciju za priremu maneštrice koja će nas grijati ovu zimu.
Danas zato donosim ovaj brz i jednostavan recept za pripremu jednog od naših najdražih jela na žlicu.
Jelo koje svaki kišni dan učini posebnim i vrati nas odmah mirisom i okusom u predivnu Istru.
SASTOJCI:
1. 3 srednje mrkve
2. 2 konzerve slanutka
3. 1 konzerva miješanog graha
4. 1 konzerva crvenog graha
5. 1 konzerva kukuruza
6. 1/2 svinjske i 1/2 kobasice sa dodatkom tartufa
7. 2 režnja češnjaka
8. 2 dcl salse od pomidora
9. Začini - Kotany chili i morska sol, vlasac, sol i papar
1. Originalni recept za istarsku maneštru sadrži kost od pršuta i pešt koji se sprema od slanine, češnjaka i listova peršina na način da se sve zajedno sjecka dok ne postane speštano. Ukoliko niste u mogućnosti napraviti ili kupiti pešt, onda možete započeti pripremu bez njega ili možete napraviti modificiranu verziju pešta. Ja sam ovaj put ispeštala dvije žlice domaće masti, peršin i češnjak, a s obzirom da sam kasnije ubacila i nasjeckane kobasice, ovaj put sam izostavila slaninu.
2. Prvo sam u većoj padeli, zagrijanoj na srednjoj temeperaturi, ubacila ispeštanu smjesu, a nakon minutu narezenu kobasicu i kobasicu sa tartufom da se zapeče. Upravo u tom trenutku cijela kuća će vam početi nevjerojatno fino mirisati. (Ako kojim slučajem niste obožavatelj takvih mirisa, onda bi svakako sada bio idealan trenutak da širom otvorite prozore.) Nakon kratkog miješanja, ubacila sam nasjeckanu mrkvu i pustila sve zajendo da zakuha par minuta. Nakon toga sam ubacila oko 3 dcl vode i ostavila da voda zavrije. Dok se voda zakuhavala, isprala sam sve sastojke koji su bili u konzervama i u posudu prvo ubacila slanutak i grah. Važno je da svi sastojci budu prekriveni vodom pa ulijte još vode i dok se maneštra kuha sljedećih pol sata provjerite svakih 10ak minuta je li voda isparila. Ako je, ulijte ju dodatno da sve bude prekriveno.
3. Nakon pol sata kuhanja i povremenog miješanja cijele maneštrice, na kraju ubacite kukuruz i 2 dcl salse od pomidora te sve zajedno kuhajte još nekoliko minuta. Također, ovo je idealan trenutak za ubacivanje začina, a ja sam ovaj put koristila sol, papar, Kotany chili-morska sol i vlasac.
4. Na kraju, u posebnu posudicu ulijte 3 gušća paljka maneštre te tu cijelu količinu sa štapnim mikserom izmješajte i tako gustu smjesu vratite natrag u manestru kako bi se dodatno zgusnula.
5. Ovu maneštru uvijek kuham u većoj količini jer ju stavimo u dubokp i spremno čekamo one lijene, hladne dane. Upravo zbog toga u nju ne ubacujem krumpir niti ječam prilikom prvog kuhanja već ako ju želimo obogatiti onda dok nam se podgrijava maneštrica u posebnoj posudi skuhamo ječam ili krumpir.
Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili susgestije slobodno mi se javite.
Hvala puno na čitanju,
želim vam divne trenutke uz ovu maneštricu u hladnim zimskim danima.
Dobar tek