Slatko iščekivanje u 2018. godini započeli smo sa Ferrero Rocher tortom.
Godinama sam mislila da ju je teško napraviti i da iziskuje puno i previše strpljenja i vremena,
no uz ovaj recept shvatila sam da jednostavno i brzo svaki trenutak može postati zlatan i sladak,
baš poput Ferrero Rocher kuglica.
Upravo takvu, zlatnu i slatku želim i vama 2018. godinu.
Za Ferrero Rocher tortu koristila sam kalup od 26 cm.
Za pripremu biskvitakoristila sam mjeru plastične čaše od 2 dcl:
2 čaše smeđeg šećera
1 čaša oštrog brašna
1 čaša glatkog brašna
½ praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
¾ čaše kakao
1 vanilin šećer
2 jaja
1 čašu mlijeka
½ čaše ulja
½ čaše kipuće vode
Pripremimo dvije veće posude.
U jednoj posudi pomiješamo suhe sastojke
1 čašu oštrog brašna,
1 čašu glatkog brašna,
½ praška za pecivo,
1,5 žličica sode bikarbone
i kakao ¾ čaše.
U drugoj posudi izmiksamo 2 jaja i dodamo postepeno mokre sastojke
1 čašu mlijeka i ½ čašu ulja koje zajedno miksamo.
Nakon toga dodamo 2 čaše smeđeg šećera i 1 vanilin šećer pa završno sve sastojke miksamo još 5 minuta.
Sljedeći korak je miješanje suhih i mokrih sastojaka.
Malo po malo ulijevamo mokre sastojke suhima stalno miksajući dok postepeno dolijevamo i ½ čaše kipuće vode.
Nakon što smo dobili završnu smjesu pećnicu zagrijemo na 175 stupnjeva i pripremamo kalup u koji ćemo ju izliti.
Na dno kalupa od 26 cm ulijemo malo ulja te kalup obložimo papirom za pečenje koji će se pomoću ulja bolje pripremiti.
Smjesu izlijevamo u kalup i kada se pećnica dovoljno zagrije stavljamo ju peći na 175 stupnjeva 50ak minuta (ovisno o pećnici).
Pred kraj pečenja provjeravamo je li biskvit pečen tako što biskvit probijamo sa čačkalicom
– ako na čačkalici ne ostane ništa, biskvit je pečen i možemo si reći Bravo!
Biskvit ostavimo na hlađenju i krećemo na pripremu kreme.
Za kremu:
40 dag nutelle,
50 dag mascarponea
25 dag prženih lješnjaka koje sameljemo, ali možemo polovicu samljeti, a polovicu sitno nasjeckati te ostaviti u posebnoj padelici nekoliko žlica ako tortu želimo sa vanjske strane ukrasiti .
-6 napolitanki od lješnjaka sitno nasjeckamo, a ostatak pakiranja napolitanki uvijek možete ostavite u svojoj blizini kako bi priprema kreme bila još slađa.
Pripremimo veću posudu u kojoj miksamo 40 dag nutelle i 50 dag mascarponea
pa dodajemo lješnjake i napolitanke i sve zajedno dobro izmiješamo.
Ohlađen biskvit prerežemo na pola (ili ako želimo možemo i na tri dijela)
i namažemo kremu između biskvita.
Kada smo stavili gornji dio biskvita, kremu namažemo po cijeloj torti i po želji ukrasimo sa ostatkom lješnjaka i/ili Ferrero Rocher kuglicama.
Ako možemo izdržati, najbolje bi bilo tortu ostaviti u frižideru po noći,
a prije posluživanja, ostaviti ju oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Dobar tek vam želimo mi i i naša Ferrero Rocher kuglica.