Gorski nadjev je tradicionalno jelo iz Gorskog kotara koje se radi za Uskrs. U originalnom
receptu nadjev se ne peče, nego se kuha te je glavni sastojak za kuhanje stari svinjski
želudac. Također, na internetu možete pronaći jako puno različitih verzija pripremanja ovog
divnog recepta. Ja sam svoj recept pojednostavila do maksimuma i prilagodila našim željama.
Ovaj kruh mi je prva asocijacija na Uskrs, kada kažem Uskrs odmah pomislim i na ovaj kruh.
Također, za njega sam i jako emotivno vezana jer ga je u našoj obitelji uvijek radila naša baka,
tako da od kada je nema svaki put kada ga radim mislim na nju još više i imam osjećaj kao da
je samnom dok ga pripremam. Hvala ti puno bako, volim te puno.
Ako i vi volite jaja, šunkicu, špekić i mladi luk, mislim da ćete uživati u ovoj kombinaciji.
Za ovaj recept
trebati će vam:
1. Jedan i pol bijeli ili polubijeli kruh kupljen dan ranije
2. 12 jaja
3. 150 g špekića
4. 250 g šunke
5. 3-4 mlada luka
6. 1 čaša mlijeka
Što se tiče začina, ja ih više ne stavljam jer sam imala nekoliko epizoda sa previše soli, papra
i češnjaka hahha. Tako da sam zaključila da mi je bolje kada ne dodajem posebno i začine
jer ionako ovaj kruh jedemo uz druga jela koja su začinjena ili uz sve fine umake.
1. Prvo na kockice izrežite kruh i stavite ih u veliku posudu. Nakon toga preko njih
prelijte 1 čašu mlijeka.
2. Izrežite mladi luk i stavite ga sa strane, a nakon toga izrežite na kockice i špekić i šunku.
3. U drugoj posudi izmješajte 12 jaja.
4. Nakon toga prelijte izrezani kruh sa polovicom izmješanih jaja i izrezanom šunkom,
šprekom i mladim lukom.
5. Nakon toga pomješajte sa svime i ostatak jaja i pustite cijelu smjesu barem 20 minuta.
6. Pripremite pećnicu na 200 °C, stavite papir za pečenje i podijelite smjesu na dvije štruce.
Pecite kruh na 50 minuta i uživajte.
Dobar tek i sretan Uskrs vam želim!