Jedna od mojih omiljenih jednostavnijih kulinarskih prirpema je pirpema plata. To prije svega znači da je u tijeku prirpema nekog slavlja (a uvijek se može pronaći razlog za slavlje) i da ćemo uživati u finoj hranii. Meni plate sa sirom i narescima uvijek izgledaju zabavno, ukusno i impresivno, a tijekom godina isporbavala sam razno razne načine na koje ih mogu učiniti još ljepšima.
Nakon što sam ove plate radila za ovogodišnji rođendan mislim da sam konačno pronašla najljepši način slaganja, a ova kombinacija salame, sira i voća osim što je finog okusa, za mene je i savršenog izgleda.
Ovakve plate uglavnom radim za 10ak ljudi i mjerica kojom se vodim je 10dkg po osobi, ali naravno da ćete tu količinu jednostavno prilagoditi za svoj apetit. Također, količina ovisi i o tome jesu li gosti veći obožavatelji mesnih specijaliteta ili sira pa ovisno o tome,
ovisi i količina namirnica koje su vam potrebne za izradu.
U nastavku sam napisala koje sastojke sam koristila za izradu plata sa slike,
nadam se da će vam biti od koristi i da ćete uživati.
Sastojci koje sam koristila:
1. 4 vrste sira: mozzarella, domaći sirni namaz koji sam napravila i dvije vrste tvrdog sira - jedan iz Like i jedan s Paga)
2. Različite vrste salame po vlastitom izboru (ispod sam napisala svoje favorite)
3. Voće i bademi
4. Masline i kiseli krastavci
Nakon što smo posložili sve sastojke možemo započeti kreativni dio izrade.
Savjeti za kreiranje:
1. Prvi prijedlog bi bio priprema mjesta gdje želimo smjestiti plate. Ovisno radi li se o kuhinjskom stolu ili manjem stoliću, meni je puno lakše odmah pripremiti stol (sa stolnjakom) i onda na njega postaviti plate dok još nisu preteške, nego da ih kasnije prebacujem na stol jer se može dogoditi bilo kakav nespretni korak kojem sam nerijetko sklona.
2. Zatim slijedi izbor površine po kojoj ćemo postavljati delicije. Ovaj put koristila sam sve drvene plate, a vi možete birati jesu
li vama najdraže one keramičke ili kao i meni, mramorne plate.
3. Ovaj korak je najvažniji u kreiranju. Razmišljanje. Zamišljanje konačnog izgleda i kombiniranje boja i tekstura sastojaka koje ćemo koristiti puno će olakšati prirpemu. Meni je najlakše kada sve sastojke posložim oko sebe i onda mogu lakše zamilsiti šta želim prvo staviti, šta je bolje položiti kraj koje namirnice i koje boje, okusi i teksture najbolje idu zajedno.
4. Oaj put pripremu sam započela svoćem. Najbolji izbor je uvijek sezonsko voće. Jesenski voćni favoriti ovaj put je bilo grožđe. Imala sam bijelo i crno pa je već na samom početku izrade, priprema bila šarena.
5. Nakon toga krenula sam slagati mesne delicije. Imala sam šunku (, a najviše volim Pikovu zlatnu šunku), buđolu, pršut,
suhu salamicu (koju sam kao mala obožavalaaaa) i salamu sa dodatkom tartufa. Izabrala sam plate na koje sam stavila samo jednu vrstu narezaka i neke veće plate na koje sam stavila dvije ili najviše tri vrste slame. Najdraži način slaganja plata, osim klasičnog polaganja, meni su "mesni cvijetići" koje je jako jednostavno izraditi sa pršutom, šunkom i buđolom. U ovom koraku izrade jako je bitno ostavii dovoljno mjesta da kraj salame možemo smjestiti sir, voće i druge dodatke poput orašastih plodova.
Također, u ovom koraku sam odlučila neke plate ostaviti bez mesnih delicija kako bi na njih mogla
staviti samo sir, domaći beskvasni kruh, voće i bademe. A ako još niste probali kombinaciju sira i voća mogli biste se stvarno oduševiti koliko te dvije namirnice fino idu zajedno.
6. Nakon mesnog dijela, na red je došao obožavani sir. U malene posudice odlučila sam staviti mozzarellu i svježi sir
kako bih što više osigurala svježinu namirnica, a na druge plate stavila sam dvije vrste tvrdog sira.
Sada ćete već sigurno vdijeti kako plate izgledaju sve bogatije i ljepše i nadam se da ćete se uspjeti suzdržati još
malo, a da ne krenete u čopkanje.
7. Na kraju slijede dodaci. Možete staviti razne vrste krekera, orašastih plodova, suhog ili svejžeg voća, ma svega
što najviše volite. Sva prazna mjesta na platama popunila sam sa bademima kako bi plate bile barem u jednom dijelu što zdravije,
a u malene posudice smjestila sam crne i zelene masline, savršene kalamata masline i kisele krastavčiće kako bi ove namirnice
dale dodatnu svježinu našim platama.
I voilà,
čudesne plate su vam na stolu i napokon može započeti degustaciju.
Dobar tek vam želim i javite mi obavezno svoje savjete i favorite.