Obožavam oreo kekse, jagode i cheesecake.
Uz to sam i jako neodlučna osoba.
Tješim se da sam vaga u podznaku i da zbog toga želim sve…ili ne?
A da moram izabrati između oreo keksa, cheesecake-a i jagoda (prelivenih s čokoladom, naravno)
moje biranje trajalo bi punooo duže nego što traje priprema bilo koje torte.
I uvijek bi se na kraju pitala jesam li dobro odlučila …ili ne hahah.
Zato sam se oduševila kada sam otkrila da sve te sastojke mogu pomiješati i napraviti tortu koja uključuje sve sa liste
pa bez prevelikih analiza misli mogu pripremiti Oreo cheesecake sa šumskim voćem i samo se prepustiti uživanju…
Nadam se da ćete uživati i vi i obavezno mi javite dojmove.
SASTOJCI ZA PODLOGU:
350 g oreo keksa
100 g malsaca
KREMA OD ŠUMSKOG VOĆA:
450 g zamrznutog šumskog voća
100 ml vode
100 g šećera
40 g gustina
KREMA OD SIRA:
500 g mascarpone sira
500 g slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
3 žlice šećera u prahu
1 želatina
10 oreo keksa
SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE:
5 oreo keksa
svježe jagode, maline i/ili kupine
PRIPREMA:
1. Prvo krenemo na pripremu podloge.
U jednoj posudi sameljemo Oreo kekse i pomiješamo sa otopljenim maslacem.
Dno kalupa od 26 cm namastimo i na njega stavimo papir za pečenje na koji utisnemo otopljenu smjesu.
Pripremljenu podlogu stavimo na hlađenje u frižider dok pripremamo kreme od sira i šumskog voća.
2. Priprema kreme od šumskog voća:
450 g šumskog voća stavimo u manji lonac zajedno sa 100 g šećera i pola količine vode (50 ml vode) pa kuhamo na laganoj vatri dok se šumsko voće ne odledi.
U drugoj manjoj posudi, u preostalih 50 ml vode razmutimo gustin koji dodajemo otopljenom šumskom voću i miješamo sve dok lagano ne zakuha.
Kada nam je žele od šumskog voća lagano zakuhao premjestimo ga u drugu posudu i pustimo ga da se hladi na sobnoj temperaturi dok pripremamo kremu od sira.
Dok nam se krema hladi miješamo ju nekoliko puta kako se ne bi stvorila korica.
3. Priprema kreme od sira:
Prema uputi na pakiranju otopimo želatinu, ostavimo ju 10 minuta da nabubri pa ju nakon toga otopimo na laganoj vatri.
U drugoj posudi izmiksamo 500 g mascarpone sira s vanilin šećerom, šećerom u prahu i otopljenom želatinom.
Na kraju u posudu dodamo i 500 g slatkog vrhnja te cijelu kremu miksamo još 2-3 minute da postane dovoljno čvrsta.
U posebnoj posudi krupno nasjeckamo oreo kekse (10) i rasporedimo dobivenu količinu na dva jednaka dijela.
Kada završimo sve kreme, izvadimo ohlađenu podlogu iz frižidera i s nožem prolazimo oko ruba kako bismo lijepo odvojili smjesu od papira za pečenje.
Preko podloge razmažemo 1/3 kreme od sira, stavimo polovicu nasjeckanih oreo keksića i na vrhu polovicu kreme od šumskog voća.
Opisani postupak ponovimo još jednom, a na vrh torte stavimo ostatak kreme od sira.
Pripremljenu tortu stavimo u frižider na hlađenje što je duže moguće,
a prije posluživanja ukrasimo ju preostalim krupno nasjeckanim oreo keksima i svježim šumskim voćem.
Hvala na čitanju.
Dobar tek vam želim i puno slatkih trenutaka ovog proljeća.