<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Čitajući literaturu za odgoj djece, mnoge druge blogove i internet članke slične tematike, naučila sam koliko je  korištenje senzornih informacija važno za razvoj, učenje i istraživanje kod djece.

Senzorna integracija je proces organizacije osjetilnih informacija kako bi te informacije bile smisleno upotrijebljene te ona omogućuje integraciju osobe sa fizičkom okolinom, a funkcija mozga je da osjetilne (senzorne) informacije pravilno integrira. Senzorna integracija počinje se razvijati prije rođenja. Nakon rođenja njezin razvoj kreće spontano, a na tom putu im upravo mi možemo pomoći sa različitim aktivnostima, igrama i krativnostima.

Prve dvije godine djetetova razvoja nazivaju se razvojem senzomotoričkih vještina zbog toga što se u  prvim godinama života, djetetova interakcija s fizičkom okolinom odvija na osnovi motoričkih radnji i preko senzornih organa. Razlikujemo nekoliko senzornih sustava – taktilni, vestibularni, proprioceptivni, vizualni, auditivni, gustativni i olfaktorni i svaki od njih možemo potaknuti kod djece putem različitih aktivnosti.  

Senzorna integracija ima utjecaj na  emocije, samoregulaciju ponašanja, na ponašanje prilikom spavanja i  jedenja, na motoričko planiranje, na socijalna ponašanja, na govor, pažnju, učenje...

Dok su u prirodi, parku, kraj vode ili mora često ih sama priroda potakne na istraživanje svih senzornih osjetila.

Kada su djeca doma,  mi smo ti koji ih  možemo potaknuti kroz igru na istraživanje tako što im možemo prirediti različite aktivnosti koje će ih potom potaknuti na istraživanje i učenje. 

Osim što aktivnosti koje izrađujem za Milu imaju za cilje njeno učenje, upravo su mi te ativnosti s vremenom omogućile da imam trenutak za sebe. Kako je rasla tako je vrijeme  koje provodi u igri sve duže i samostalnije, a ja to vrijeme sada mogu iskoristiti za posao, pisanje bloga, kuhanje ručka, stavljanje robe, ispijanje (tople hehe) kave i najčešće gledanje nje kako se igra...

Na taj način i ja i ona imamo trenutke za sebe i uživanje, blizu smo jedna druge, ja je pohvalim i motiviram za dalje, ali je i pustim da se sama zaigra, da sama otkrije neke nove stvari i da kroz igru uči.

Prve aktivnosti koje smo zajedno radile bili su otisci ruku u boje, zatim smo joj izrađivali kutije iznenađenja, a malo po malo došli smo do perioda kada smo joj u igri počeli nuditi i materijale iz kućanstva, a da ih ona ne stavlja u usta i ne jede. Svakako je, neovisno o dobi djeteta, iznimno bitno da su pod nadzorom...da ih na početku vi učite i pokažete na koji način mogu koristiti, opipati, osjetiti pojedine materijale i da organiziramo vrijeme za aktivnosti kada su djeca sita, odmorna i zainteresirana. 

Također, kao i u svemu, važno je strpljenje i prepuštanje, dakle malo po malo...nema smisla forsiranje bilo kakvih aktivnosti jer onda neće ni oni uživati, a ni mi.

Uz to, svako dijete je drugačije te će nekome biti zanimljivija igra sa vodom od npr nizanja paštice. S vremenom svi upoznamo interese djece te im onda sukladno tome nudimo i izrađujemo aktivnosti. 

U ovom članku navest ću vam 5 aktivnosti za senzornu igru koju Mila obožava te se nadam da će vas inspirirati za igru sa vašom djecom. 

1. Pijesak je jedna od prvih igri koje smo napravili sami. Lako i jednostavno se izrađuje, a u njemu možete sakriti različite predmete kako biste produbili igru i koncentraciju.

pijesak igra hadoka 10.jpg pijesak igra hadoka 3.jpg pijesak igra hadoka 8.jpg

2. Pašta je super materijal za igru. Osim što na taj način djeca mogu učiti o različitim bojama i oblicima, paštu možemo koristiti i u bocama kako bismo im s njima šuškali, ali i kao bi pomoću paštice djeca naučila sortiranje ili  prebacivanje pomoću čaše ili žlice. Bilo da koristimo kupovnu pašticu različitih boja i oblika ili je napravimo sami uz pomoć prehrambenih boja, sigurno je da će ih te boje i oblici zanimati i potaknuti na istraživanje. 

Mi smo često koristile kupovnu šarenu pašticu, ali smo i radile svoju na način da smo rasporedile nekoliko šalica nekuhane pašte. U 4 vrećice za zamrzavanje stavila sam tu količinu pašte i nekoliko kapi prehrambene boje. Vrećicu sam dobro izmiješala i nakon toga stavila na papir za pečnje kako bi se pašta sušila minimalno 24 sata. 

 

pasšta igra hadoka 1 .jpg pasta igra hadoka 5.jpg pasta igra hadoka 5 .jpg pasta igra hadoka.JPG

3. Isti način bojanja koristila sam i za rižu. Riža je pogodna za skrivanje plosnatih predmeta i za prebacivanje iz jedne posudice u drugu, a ukoliko dođe do prebacivanja po podu to se lako može na kraju zajednički očistiti i usisati. 

 

riža igra hadoka 1.jpg

4. Osim riže i pašte, palenta je super namirnica koju možemo koristiti za senzoričke igre s djecom. 

Istom metodom sam ju bojala sa prehrambenim bojama kao i paštu i rižu, a odlična je za skrivanje predmeta, kao i za izradu tla na kojem stoje razne životinje. 

Ukoliko dođe do prebacivanja po podu, malo se teže i duže čisti nego riža i pašta, ali vrijedi riskirati taj dio kada vidite koliko uživaju u igri. 

 

šarena palenta hadoka igra 1.jpg

5. Sol, šećer ili šećer u prahu odličan je materijal koji možete iskoristiti za skrivanje materijala, ali i za crtanje po površini. U kutiju stavite na dno izrezani kolaž u boji te površnu prekrijete sa rasutim materijalom. Djeca uz pomoć kista ili olovke onda mogu crtati po površini i otkrivati boje ili uz pomoć otisaka mogu na površini otkrivati otiske. 

 

sol igra hadoka 7.jpg

Za kraj ću na ovaj popis dodati i bonus igru sa vodom jer je voda doslovno nepresušan izvor aktivnosti za djecu. Ukoliko vas je toga strah i želite zaštiti pod uvijek ispod djece  i posude sa vodom možete  staviti neku stariju plahtu ili ručnik.  Dovoljno je napuniti plastičnu, dužu kutiju sa vodom, uzeti nekoliko manjih šalica i pustiti ih da preljevaju vodu iz jedne u drugu čašicu...

Na taj način iz te jednostavne igre uče se koncentraciji i strpljenju, a voda ih ujedno umiruje. Kada su Milu jako boljeli zubi kod rasta zubića uvijek bismo joj ponudili aktivnosti sa vodom i to bi joj često pomoglo da se umiri, fokusira na nešto drugo i razveseli. 

Kupanje životinja, izrada oblaka i purple rain su nam najdraže aktivnosti sa vodom, a kada su  prethodno u aktivnost uključeni šećer, šećer u prahu ili sol te aktivnosti u kombinaciji sa vodom često završavaju sa magijom jer sve nestaje u vodi. 

 

sol igra hadoka 3.JPG

Nadam se da ste uživali u ovom članku i da smo vas inspirirali na igru. 

Vole vas puno Mila i Hana.

Instagram