<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Šetajući Firenzom imate osjećaj kao da šetate u nekom divnom muzeju na otvorenom.
Mi smo napokon zajedno došli u Firenzu i započeli svoju jednodnevnu avanturu.

Šetnju smo započeli od Santa Croce, od kuda u kojem god smjeru odlučili krenuti  imate mnogo izbora. Ukoliko je umjetnost nešto zbog čega vam srce ubrzano kuca onda je izbor svakako Uffizi. I to ne samo zbog  Michelangelovog Davida i meni jedne od najdražih slika ikada – Botticellijeve - Rođenje Venere, nego zbog nebrojeno mnogo umjetničkih dijela.Ja sam već posjetila muzej sama pa s obzirom da smo imali samo jedan dan u Firenzi, a Kikiju Uffizi nije bio na vrhu liste hehe ovaj put je preskočen.  Ali ako Vam je jedna od životnih želja posjetiti sve (veće) muzeje svijeta, odvojite si nekoliko sati u Ufizzi-u i to najbolje ranojutarnjih sati kada skoro pa sami možete uživati u posjeti.
 

Ako možete preskočiti Ufizzi bez grižnje savjesti, na Piazzi Signoria susresti ćete repliku Michelangelovog Davida i  velik broj mramornih kipova tako da i tamo možete uživati u umjetnosti kiparstva. 

Nama je na trenutke bilo zaista nevjerojatno za povjerovati  što su umjetnici bili u stanju izraditi. Inače, mramor koji je koristila većina kipara u prošlosti, a koji se i danas koristi za izradu umjetničkih dijela i meni najdivnijih mramornih kuhinja dolazi iz Carrare, grada u Liguriji koji možete uklopiti u plan puta ako idete prema  Cinque Terre.Procjenjuje se da 40 % mramora koji se koristi u svijetu dolazi upravo iz Carrare, a ja ovdje moram još samo istaknuti da se nadam da će i naša sljedeća kuhinja biti iz mramorne Carrare. I ukoliko imate prijedloge takvih kuhinja slobodno mi se možete javiti u DM.

Nas je šetnja dalje  dovela do jedne od najljepših građevina na svijetu, firentisnke katedrale, a s obzirom na preveliku ljubav prema mramoru, neko dulje vrijeme smo se zadržali na Piazzi dell Duomo. Za one hrabre postoji mogućnost penjanja na vrh Brunelleschi kupole s koje se pruža divan pogled na cijelu Firenzu. Ovdje ću ostaviti link na kojem možete saznati sve detalje vezane za ovo predivno mramorno čudo jer sam ja previše zaluđena i u ovom slučaju mislim da slike govore tisuću riječi.  

Dalje nas je šetnja dovela do jednog od trgova u Firenzi gdje se nalazi velik broj preslatkih restorančića u kojima se možete odlučiti na tagliatu, poznati fiorentiski odrezak, njoke ili jela s plodovima mora, ovisno šta vam je draže, jer izbora je punopuno. U blizini se  nalazi i velika fiorentinska tržnica gdje također u velikom broju restorana možete zastati na sve vrste talijanskih zalogaja, uživati u mirisima i okusima i odlučiti barem jedan djelić te atmosfere uzeti doma.

Nakon ručka, nastavili smo se šetati uličicama Firenze sve do Ponte Vecchia – mosta sa tajnim prolazom, mosta o kojem su ispričane razne legende i priče i o kojem je snimljeno jako puno dokumentarnih filmova (uživajte na You Tube-u) koje preporučamo. Dok su se prije na tom mjestu nalazile trgovine i mesnice, danas su na mostu smještene neke od najskupljih zlatarni na svijetu. Sa mosta se pruža pogled na šarene kućice izgrađene uz rijeku Arno, na brdašca iznad Firenze, Palazzo Pitti, vrtove Boboli i našeg favorita Piazzale Michelangelo.Vidikovac iznad Firenze s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijelu Firenzu.

Ideje za drugi put: 
1. Probati: 

- doručak koji uključuje Cornetto - talijanski naziv za njihov kroasan i punoooo njihove prefine kave 
- Bistecca alla Fiorentina u I'Tuscani 2,3 ili 4 (ili u jednom od drugih restorana : Alla Vecchia Bettola (via Vasco Pratolini 3) L'Osteria di Giovanni (via del Moro 22), Trattoria Sostanza (via del Porcellana 25R), Buca Lapi (via del Trebbio 1R) ili I' Brindellone (piazza Piattellina, 10)
- paštu Pici (koja izgleda kao deblji  špageti) i  Papardelle (koja izgleda kaoširi rezanci) i to u kombinaciji  sa tartufima ili vrganjima
- Schiacciatu - kruh sličan kao focaccia, ali sa još  puno više soli i ulja 
- i naučiti za doma napraviti dva jela koja ulaze u kategoriju mojih omiljenih comfy jela:
Ribollita - juha u koju se dodaje stari kruh, pomidori, grahorice, sezonsko povrće  i puno začina
i Pappa al Pomodoro sastoji se od istih namirnica samo je u ovom jelu sve zajedno izgnječeno i poslužuje se hladno (Ja to zamišljam u kombinaciji sa toplim kruhom/ bruschettama = #nikadmršava)


2. Ići u Firenzu za vrijeme održavanja Calcio fiorentina. Jeste li ikad čuli za Calcio fiorentino? To je kombinacija nogometa, rugbya i američkog nogometa. Igra se između 4 fiorentinksa tima i održava se jednom godišnje u lipnju, na trgu  ispred Santa Croce.
3. Ako ste sa djecom na putu u Toskani ili ste i sami dijete i volite bajke, putem kroz cijelu Toskanu naići ćete na mnogobrojne radionice gdje se izrađuju sve vrste igračaka od drva, a najpoznatija od njih svakako je Pinokio. U blizini se nalazi i Pinokio zabavni park za koji mislim da bi razveselio malenu, ali i veću djecu. 
4. Nakon tog razgledavanja mislim da bi svima najbolje došla jedna Chianti* tura koja uključuje isporbavanje finih vina. ( A djeca za to vrijeme mogu trčati po livadama, između redova čempresa koji su prepoznatljivi za ovo područje..)
5. Izlet u veće toskanske gradove koje smo i mi posjetili, na gradove uz more  ili u one nešto manje, ali preslatke gradiće: 
- Val d'Orcia je područje koje bi se najbolje moglo istražiti sa autom uz česta stajanju za uživanje u  predivne toskanske panoramama i pejzažima sa naglaskom na gradove: 
- Pienzu sa predivnim pogledom
- Vinci i muzej Leonarda da Vinci 
- Volterra
- Vicopisano
- Castellina in Chianti *
- Montepulciano
- Monticchiello za sve ljubitelje drvoreda čempresa 
- Arezzo - čiji je glavni trg poslužio kao kulisa filma „Život je lijep“
i Cortona koji je postao svjetski poznat po romanu i filmu „Pod suncem Toskane“

Upravo taj film može vam poslužiti kao uvod u Toskanu ili prisjećanje uspomena.
Mi smo  gledajući zalazak  „ sunca Toskane“ s vidikovca  Pizzale Michelangelo mahali Firenzi i  sa nestrpljenjem čekamo nove avanture u Toskani u društvu s Milom. 

IMG_3720.JPG
Instagram