<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Alphabet cake - torta za našu djevojčicu Milu

Ovog proljeća instagram je bio prepun slika torti u obliku slova i brojki  dekoriranih sa cvijećem, puslicama i makaronima. 
Čim sam prvi put vijdela tu tortu odmah sam  znala sam da je idealna za pripremu upravo u ovo vrijeme dok čekamo da nam dođe naša Mila.

hadoka-alphabetcake.jpg

Potraga za autorom te torte i receptima dovela me do instagram profila Adi Klinghofer i njenog  youtube kanala. 
Također, divna Julija sa instagram profila be_julija radila je ovu predivnu tortu  po sličnom receptu, a za verziju u kojoj su kore zamjenjene sa biskvitom možete pogledati recept od Ane na blogu Anin svijet sitnih radosti.
 

thumbnail.jpg

PRIPREMA TORTE: 
1. Prvo odlučite koji oblik slova ili brojke  želite tortu. Pripemite si papir A4 i karton kako biste mogli izraditi model za tortu. 
 Prvo sam mislila da ću  radili slovo većih dimenzija (visine A4 papira), ali sam se na kraju odlučila na slovo manjih domenzija, a ostatak smjese za kore koji mi je  ostao odlučila sam iskoristiti  za male čajne kolačiće, a kremu na mini pavlove (recept  možete pogledati ovdje). 
Krenula sam hrabro u izradu modela slova za koji mi je bilo jako bitno i da stane na zlatnu podlogu koju sam prirpemila i nakon malo gubljenja u dimenzijama, Kiki je preuzeo stvari u svoje ruke i spasio situaciju haha. Prvo od a4 papira i kartona napravite model slova ili brojke koje želite te nakon toga krenite u pripremu kore.

2.PRIPREMA KORE: 
SASTOJCI:
1 jaje 
1 ogromna žlica meda 
4 žlice mlijeka
60 g maslaca
330 g oštrog  brašna
1  žličica praška za pecivo
115 g šećera
prstohvat soli

U jednu posudu stavimo 1 jaje, 1 ogromnu žlicu meda, 4 žlice mlijeka,  115 g šećera,  prstohvat  soli i  razrađenih 60g maslaca te  zajedno pomiješamo sve sastojke  i stavimo  na vodenu pare da se zagrije i stopi u smjesu.
U drugoj posudi pomiješamo  brašno sa praškom za pecivo  te dodamo otopljenu  smjesu i umijesimo tijesto.
Dobiti ćemo veliku količinu tijesta (jer ne možemo točno procijeniti koliko nam treba za pojedino slovo ili broj) 
koje ćemo  razdijeliti  na dva dijela jednaka dijela.
Ja sam razvaljala tijesto tako što sam prvo stavila malo brašna na Tupperware silikonsku podlogu, pa tijesto i onda preko toga prozirnu foliju i onda sam preko toga valjala  tijesto na debljinu oko 1 cm. Jako je bitno u ovoj fazi da se tijesto ne zalijepi za podlogu. 
Razvaljano tijesto sa prozirne folije prebacila sam na papir za pečenje ispod kojeg sam stavila modul od kartona i po njemu izrezala (nožem ili rezačem za pizzu) slovo M  dva puta.
Slova sa papirom za pečenje sam onda direktno stavila na pleh u pećnicu na 160 stupnjeva i pekla sam 10ak minuta.
Kada sam po boji nakon 10ak minuta vidjela da je tijesto poprimilo zlatno smeđu boju, izvukla sam ga i preko pleha posložila papir za pečenje i poklopila sa drugim teškim plehom kako se kore ne bi iskrivile.

3.PRIPREMA KRME:
SASTOJCI:
0,5 l mlijeka
120 g šećera
3 žumanjka
45 g razrađenog maslaca 
30 g oštrog brašna
30 g gustina
125 g mascarponea
200 g vrhnja za šlag

U jednu posudu stavimo 6 žlica hladnog mlijeka (od 0,5 l mlijeka), a u drugoj posudi preostalu količinu mlijeka zagrijemo dok ne zakuha.
U posudu gdje nam je 6 žlica hladnog mlijeka izmutimo3 žumanjka sa šećerom te u tu smjesu dodajemo žlicu po žlicu  brašna i gustina  neprestano miješajući. Cijelu smjesu ubacujemo u zagrijano mlijeko, ubacimo 45 g razrađenog maslaca i kuhamo cca 3 minute dok se krema ne zgusne, pritom pazeći da ne nastanu grudice. Da ne bi nastala gornja korica na kremi, kada smjesu prebacimo u drugu posudu na hlađenje, prekrijemo ju prozirnom folijom na vrhu i ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Svaka  čast onome tko o u ovoj fazi izdrži bez probavanja kreme. Ja nisam ta naravno ehehhe   i mogu zaključiti da je krema preeefina.
Nakon što nam se krema ohladila istučemo 200 g vrhnja za šlag koje prebacimo u kremu i sa mikserom umiješamo u tu posudu i 125 g mascarponea.Prije nego kremu ponovo prekrijemo  prozirnom folijom na vrhu i krenemo  na ukrašavanje slova naravno da je ponovo poželjno isprobati kremu kako bismo bili sigurni da nam je super ispala:)

4.UKRAŠAVANJE:
Proljeće i ljeto idealna su godišnja doba za pripremu ove torte jer u ponudi imamo razne vrste sezonskog voća koje su osim fino okusa i jako fotogenične. Ja sam se odlučila na jagode i borovnice, ubacila Cacao makarone (koje ću se jednom usuditi i sama napraviti) i puslice (recept za puslice moći ćete  vidjeti ovdje). 
Kemu malo po malo stavljamo u vreććicu za ukrašavanje torti i isprobamo koji nastavak nam radi najbolje tuljke. Prvo stavljamo jednu koru po kojoj krenemo raditi tuljke što je super jer imamo vremena za probu i isprobavanje najbolje veličine tuljka. Kada popunimo donju koru na nju stavljamo gornju koru i nastavljamo  postupak sa tuljcima. Na kraju slijedi najdraži dio, a to je ukrašavanje.Kiki bi rekao da ta torta samo tome i služi hahah, ali je činjenica da je, osim što predivno izgleda, stvarno i fina. 
Dodatni je plus da istovrmeno uz ovu tortu možete napraviti i još jedan savršeni proljetno ljetni desert kao što je mini pavlova ( recept možete pogledati ovdje). 

Uživajte u proljeću i dobar tek.

Mila, mama i tata su te jedva čekali i puno te vole. 

mila-hadoka.jpg
Instagram