<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

S mjesecom ožujkom stiže nam promjena godišnjeg doba, dolazak toplijeg vremena i prvi vjesnici proljeća. Prije nekoliko dana ujutro smo se probudili i po prvi put ove sezone čule su se ptičice. Mila nas je odmah pitala ako i mi čujemo ptičice i bila je jako uzbuđena što je to prepoznala kao jedan od znakova dolaska proljeća. U svakoj prilici i kroz različite teme djeci možemo približiti proljeće.

Na taj način možemo fokusirati njihovu pažnju na aktivnosti koje su vezane za proljeće: priča o tome kako izgleda cvijeće, kako se brinemo o cvijeću,  gdje možemo pronaći cvijeće i zašto baš sada možemo vijdeti puno cvijeća u prirodi. Kroz slikovne prikaze možemo ih upoznati s cvijećem koje će uskoro vidjeti  u prirodi : visibabe, jaglaci, ljubičice, narcisi...jedan nam je baš danas izašao ispred kuće. 

Djeca ovisno o dobi onda mogu prepoznavati različite slikovne prikaze ili sami crtati pojmove vezane uz proljeće. 

Ja nisam protiv šablonskog rada (bojanke) u određenim prilikama upoznavanja djeteta sa različitim pojmovima. Dijete nakon toga stvara određenu sliku pojmova u svojoj glavici i mašti i nakon toga ga prepuštamo crtanju po vlastitom izboru. Još od kad je Mila bila mala, uvijek sam ju poticala da šara, crta, boji...kako god želi i u kojem god smjeru želi i nikad joj nisam davala točne upute kako da točno nacrta neke pojmove. Točnost u crtanju nije bitna već mi je bilo važno da na taj način stekne želju za crtanjem/bojanjem uopće...neovisno i da li je to bilo šaranje heheh Upravo šaranjem zavoljela je na taj način provoditi svoje slobodno vrijeme i time se i povećavala njena pažnja u takvim sličnim aktivnostima. Više o načinu na koji sam poticala Milu također možete pročitati na ovoj web stranici. 

Na internetu sam pronašla prošle godine sliku sata na kojem su prikazane razne vremenske promjene i tata mi je pomogao da ga izradimo. Od tada taj sat koristimo u igri s Milom i na taj način joj uvijek možemo lakše  približiti temu promjene godišnjih doba.

U ožujku obilježavamo: 

7.3. je Dan planinara. Moj dede je inače planinar i vodič planinara, a upravo s njim u šetnji Mila je osvojila neke od svojih prvih planinarskih vrhova. Ukoliko imate priliku, djecu možete upisati u lokalno planinarsko društvo jer na taj način mogu ostvariti nova iskustva i izlete u prirodu.

8.3. Dan žena.  Kroz razgovor, priče i crteže približiti temu

19.3. Dan očeva. Također kroz razgovore i crteže djeci možemo približiti ovu temu. Posebno se to odnsi i na stvaranje empatije za društvo djece koji nemaju očeve. 

21.3. prvi dan proljeća kada je ujedno i Svjetski dan Down sindroma: uz različite čarapice možemo pružili podršku osobama s Down sindromom, a  ta tema djeci se može pribliiti i kroz crtežečarapica ili  kromosoma viška. 

22.3. je Dan voda pa te dane možemo iskoristiti za aktivnosti vezane za očuvanje i brigu o vodi, posjetiti izvore vodei sl. 

27.3. je Dan kazališta. Pogledajte najave novih predstava u vašem gradu i stvorite s djecom predivnu naviku odlaska i u kazališta. 

Krajem ožujka možete započeti s djecom  i pripremu za Uskrs koji ćemo ove godine slaviti 17.4. 

Nadam se da će vam ožujak dovesti mir i veselje u igri s djecom. 

 

 

aktivnosti hadoka2.jpg aktivnosti hadoka5.jpg dan očeva hadoka.jpg aktivnosti hadoka3.jpg
Instagram