<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />
hadoka fritule maškare.jpg

Za nas na Kvarneru fritule su jedan od glavnih slatkih jela...i za vrijeme adventa i za razne proslave, a pogotovo za maškare. 

Ovdje možete pogledati recept koji inače radimo kako bismo dobili veliku količinu finih, toplih i ne preslatkih fritula: 

SASTOJCI: 

- 400 g brašna

- 1 prašak za pecivo 

- 4 žlice šećera 

- 2 vanilin šećera 

- 3 jaja L

- 2 velike šalice (od kave) jogurta

- malo soli 

​​​​​​PRIPREMA: 

1. U jednu posudu dodajte  3 jaja, 2 vanilin šećera, malo soli, 4 žlice šećera, jogurta  i sve dobro izmiješajte.

2. Zatim u  brašno dodajte prašak za pecivo pa sve zajedno postepeno  zamiješajte sa *mokrom* smjesom. 

3. U široj dubljoj padeli zagrijte ulje na jačoj temperaturi. Trebat će vam sigurno oko 0.5 l ulja. Kako bismo znali da je ulje dovoljne temperature, donji dio kuhače uronimo u ulje  i ukoliko se uz kuhaču vide i mjehurići od ulja to znači da je ulje dovoljne temperatire za pečenje. Tada je najbolje malo smanjiti temperaturu kako ne bi ulje bilo prejako i kako bi se fritule pekle na najboljoj temperaturi da dobiju lijepu boju. 

4. Nekoliko je načina na koji ljudi rade oblike fritula. Meni se pokazao najbolji način oblikovanja kada koristim dvije malene žličice. Te dvije žličice potrebno je prvo umočiti u ulje, a tek onda krenuti u oblikovanje i pečenje fritula. Nije potrebno baš svaki put prvo njih staviti u ulje, ali svako toliko to možete napraviti. Nakon toga, jednom žličicom zahvatimo  dio  smjese, a drugom žličicom smjesu skidamo pomalo  u ulje. Tako nastavimo prebacivati fritule u ulje sve dok ne prekrijemo dijelom površinu. Bolje je ostaviti prostora na površini padele kako bi fritule mogle bolje ispasti pa nije potrebno pretrpavanje posude. Kada budu gotove s jedne strane, fritule će se  same okrenuti, a taj proces možemo ubrzati na način da ih pomoću kuhače okrenemo. Uz to, za fritule isto vrijedi:  vježbom do savršenstva i sigurno će nam nakon sto puta fritule biti manje oblikom na jelene hhehehe sa rogićima koje nakon pečenja možemo odrezati i više oblikom na savršene kuglice. 

5. Osim dovršavanja fritula sa šećerom u prahu, ja volim frituel dodatno zasladiti s Nutellom, marmeladom, Linoladom: gold ili od kokosa

Upravo zbog toga, volim da je baza fritual sa što manje šećera i dodataka, ali vi naravno u smjesu možete dodati i rum, koricu limuna, jabuke ili grožđice. 

Uživajte u fritulama i živio pust. 

 

 

 

 

Instagram