Već sam pisala o tome kako sam jedva čekala kada će doći vrijeme za uživanje u pečenju prvih kruhića, peciva i zdravih tijesta za Milu.
Nisam bila jedina...i njeni desni spremni za žuljanje isto su to jedva čekali.
Osim što sam htjela da njena peciva budu fina i u najzdravijoj mogućoj verziji, htjela sam da im i boja bude zanimljiva pa sam u bazu za tijesto počela dodavati pire batata i špinata, a onda i cikle.
Upravo za peciva od cikle danas vam pišem recept.
Cikla je jedna od mojih najdražih zimskih namirnica, a dok sam bila trudna bila je jedna od onih namirnica za kojom sam bila nevjerojatno luda. Iako količina željeza koju sadrži cikla, nije previše visoka, njegova kvaliteta je visoka pa je to uz mrkvu i chia sjemenke bila namirnica zahvaljujući kojima sam držala razinu željeza za vrijeme trudnoće u urednom broju.
Željezo iz cikle je odlično sredstvo i za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi, a osim što je dobra za trudnice zbog visokog sadržaja folne kiseline, cikla stimulira rad jetre i sprečava zatvor.
Uz sve to, betacijanin, pigment koji daje cikli njezinu predivnu crvenu boju (koja može postati i girlz roza) povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400 %.
Jedina mana cikle, ako ju možemo tako nazvati je dugo kuhanje (ako ne koristite ekspres lonac ili ne kupite već kuhanu).
Baš zato, kada kuham ciklu onda volim iskoristiti cijelu namirnicu u što većoj mjeri.
Kako Mila jede manje količine, a da ne kuham tolikoooo dugo samo jednu ciklu onda ja uvijek skuham nekoliko srednjih cikli i raspodijelim ih na pire (uz meso ili ribu), palačinke i ova peciva. Naravno, cikla je onda i nama na meniju.
Za ova peciva koristila sam ovu bazu za tijestu, a tijesto sam raspodijelila u dvije polovice.
Od jedne polovice sam napravila dva peciva koja su samo sa pirovim brašnom,
a od druge sam polovice napravila 3 manja peciva od cikle, kao na slici.
Ukoliko biste radili cijelu količinu samo ovih peciva sa ciklom, onda bih vam predložila da količina pirea od cikle
(ili drugog povrća) bude 200 g.
Ovaj put sam koristila 100 g pirea od cikle koji sam dobro izmiješala s drugom polovicom tijesta, a tijesto sam radila po ovom receptu:
150 g pirovog brašna
1 jaje ( može i bez)
60 g kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo
U jednoj posudi prosijam brašno i prašak za pecivo, a u drugoj posudi pomiješam jaje i kiselo vrhnje.
Sve spojim i kratko miješam te onda dodajem pire.
Kada sam peciva rasporedila u silikonski pekač, stavljam ih u pećnicu na 180/200 ( ovisno o jačini pećnice) stupnjeva i pečem 25 minuta.
Dodatkom pirea od cikle (ili drugog povrća), peciva postaju zanimljiv dodatak na tanjuru zbog boje i
najčešće ih spremimo za njen ručak ili večeru.
Naravno da se umjesto cikle može dodati i drugo povrće kako bi bebama boja i okus jela bili sto zanimljiviji pa tako špinat, batat ili mrkva mogu biti također odlična opcija za ova peciva.
Nadam se da vam se recept svidio i da ćete uživati u pripremi.
Mila i ja želimo vam dobar tek.
Peciva od cikle, prokulice i mljeveno juneće meso za Milin ručak