<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Najmanji, ali i najslađi gradić na našoj turi po Toskani bio je San Gimignano.


 

Piazza della Cisterna glavni je trg u San Gimignanu do kojeg dolazite prolaskom kroz gradska vrata i usponom kroz usku glavnu ulicu u kojoj se nalazi jako puno malih trgovina sa suvenirima i restoranima. 
Trg je specifičan jer se na sredini nalazi bunar  koji je sagrađen još u 13. stoljeću- Sa trga  se  vide poznati gradski tornjevi kojih je 
nekada bilo 72, iako su San Gimignanu mnogi zvali i grad sa 100 tornjeva. Danas ih je ostalo samo 14...

Drugi gradski trg je Piazza Duomo na kojem se nalazi katedrala koja je u unutrašnjosti cijela ukrašena sa freskama koje nikad nije bilo potrebno restaurirati. Možete  to zamisliti?
Upravo zbog toga što su prozori bili zatvoreni, svijetlost koja ih inače uništava u ovom slučaju do njih nije mogla doprijeti.
Čitala sam da su freske tek 1999. godine doživjele čišćenje prašine i to samo zato jer je to bio jedan od uvjeta da se unutar katedrale dopusti snimanje jedne od scena filma Čaj s Mussolinijem  koji je još jedan od filmova na listi za pripremu ture po Toskani. 

Na trgu se nalazi i jedna od najpoznatihij slastičarnica na svijetu jer je već godinama  upravo njihov sladoled proglašen najboljim na svijetu. Mi nismo primjetili neku veću razliku u odnosu na druge sladolede koje smo jeli, ali sljedeći put ćemo probati  voćne okuse jer se navodno upravo kod takvih okusa osjete najveće razlike...
U svakom slučaju  i Gelateria Dondoli je došla na našu listu Giro di Gelato nakon čega smo tražili hlad i naše mjesto za uživanje.

Rocca di Montestaffoli je park koji se nalazi na brdašcu udaljenom nekoliko minuta hoda od glavnog trga. 
S obzirom da ovdje ne dolazi puno ljudi, ovo je idealno mjesto za kratku pauzu u kojoj možete uživati bez žamora, u tišini, osluškujući samo povjetarac i pjev ptica. Možda vam se dogodi kao i nama da u jednom trenu čujete i harfu. Da, harfu. I onda u masleniku, dok šetate do vrha vidikovca sretnete glazbenicu koja svira na harfi i dodaje još jednu čarobnu notu divnoj atmosferi koja je u zraku...
Na vrhu parka nalazi se predivan vidikovac koji vam omogućava panormaski pogled sa 360 stupnjeva na okolne brežuljke, vinograde i tornjeve San Gimignana.

Posjet San Gimignanu završili smo u vinariji Tenuta Torciano. Završetak našeg posjeta nije mogao biti bolji jer smo kod njih uživali u probi maslinovog ulja, vina, sira i mojim najdražim tartufima. 
Kiki nije ljubitelj tartufa. Dao im je šansu, ali ta ljubav se nije dogodila. Njih ili obožavaš ili ti smrde po plinu.
Za doma smo uzeli nekoliko njihovih proizvoda pa sam još tjednima nakon povratka uživala u tim okusima, zatvorila oči i imala osjećaj kao da smo zauvijek ostali u Toskani... 

Ideje za drugi put::
1. Samo 45 minuta vožnje od San Gimignana smještena je Volterra, gradić koji je još jedan u nizu predivnih toskanskih gradova, a u kojem možete pronaći i ručno rađene suvenire  po kojima su poznati u svijetu.  
2. Muzej San Gimignano 1300 u kojem možete vidjeti minijaturni prikaz grada kako je izgeldao 1300. godine kada je bio na svom vrhuncu. Ovaj muzej mogao je biti zanimljiv najmlađima, pogotovo ako vole Lego jer izgled rekonstrukcija podsjeća na slaganje građevina sa Lego kockicama.
3. Uživati u čaši njihovog bijelog vina Vernaccia di San Gimignano i uzeti bocu za doma heheh  
4. Popeti se na vrh tornja Torre Grossa, najvišeg gradskog  tornja koji je visok 54 metra. Da bi došli na vrh potrebno je pješačiti 218 stepenica, ali isplati se jer je pogled sa vrha veličanstven. 
5. Jedan od simbola San Gimignana su suncokreti koji se njabolje mogu vdijeti u srpnju. Zamislite koliko divno bi bilo završiti posjetu  San Gimignanu sa vožnjom bicikla dok vas s jedne i druge strane ceste okružuju nepregledna polja suncokreta..

Instagram