<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Sweetmama blog - Slađana Gržinčić

Slađanu Gržinčić preko raznih zajedničkih prijatelja iz Rijeke poznajem jakoooo dugo vremena, ali zapravo smo se službeno upoznale tek u razdoblju kada smo jedva čekale njenog Leona i moju Milu. 
Mnogi od vas možda je već i  prate preko njenog Instagram  profila - sweetmama, a prošle godine je cijela Hrvatska nju, Filipa i Leona pratila u ritmu  YouTube videa koji je postao viralan, a u kojem su otplesali sve faze trudnoće. 
Slađana je vlasnica marketing agencije Studio Akcent , piše o majčinstvu na svom blogu Sweet Mama, piše kolumne za časopis Mama&Beba ,  pomaže mladencima u organizaciji vjenčanja i plesnih koreografija i uživa sa svojim dečkima. 
Ona je jedna od mojih riječkih insta mama s kojima uživam u kavama i šetnjama i zato mi je posebno  drago da je našla malo vremena za  jednu online kavu i odgovore na pitanja  koje sam joj poslala. 

 

Slađana je iz svih poslanih pitanja odabrala pitanja na koja mi je odgovorila, a ovaj intervju, kao i svi drugi pod kategorijom Insta mame, smišljen je kako bi upravo sa svojim iskustvom pomogli nekome tko možda prolazi kroz slične situacije. 

1. Kako je prošla trudnoća: imaš li neke savjete ili riječi potpore za mame koje trenutno prolaze strah, mučnine ili mirovanje? 

Trudnoća je za mene bila prekrasno razdoblje, zahvalna sam da nisam imala nikakvih problema u trudnoći (bilo je žgaravice, laganih mučnina itd… ali nekih konkretnijih problema ne).
Mislim da je jako bitno biti aktivan u trudnoći, ići na treninge za trudnice, vježbati yogu, meditirati i opuštati se svakodnevno. Ukoliko je prisutan strah treba se okružiti pozitivnim pričama i vjerovati da će sve biti uredu! 

2. Jesi li čitala knjige, gledala videe ili slušala podcaste koje bi voljela podijeliti? 

Knjiga u kojoj sam guštala za vrijeme trudnoće i čitala je čak tri puta, u svakom tromjesečju jednom,
je “Svjesno majčinstvo” od Nade Bučević.
Smirit će sve vase strahove ukoliko postoje, baš će vam donjeti mir i pokazati način na koji vam trudnoća doista može proći  u blaženom stanju.

3. Najdraži trenuci  za vrijeme trudnoće? 

Najdraži trenutci tijekom trudnoće su naravno trenutci kad sam saznala da sam trudna, dan kad smo saznali da nam stiže dečkić Leon, prvi pokreti u trbuščiću, trenutci kad sam osjetila bebino štucanje po prvi put, maženje trbuha, Filipovo pjevanje trbuščiću…mogla bi ih nabrajati i nabrajati, bilo ih je neizbrojivo puno. 

4. Najdraže putovanje za vrijeme trudnoće? 

Najdraže putovanje za vrijeme trudnoće mi je svakako u prekrasnu Toskanu, tada sam bila u 7 mjesecu trudnoće.
Što se tiče putovanja autom, sve je prošlo super samo smo morali malo češće stajati dobro se istegnuti i onda bi nastavili dalje.
Nešto više o putovanjima za vrijeme trudnoće sam pisala i na svom blogu. Ovdje možete čitati o tome - http://sweetmamablog.com/putovanje/

sweetmama blog 2.jpeg


5. Kakvo je tvoje iskustvo poroda-trenutak prvog pogleda i prve misli?  

Za mene je porod naljepše životno iskustvo… koliko god bolno bilo, ta lavovska snaga žene i ljubav koja obuhvati cijelu prostoriju rođenjem malenog čuda nemjerljiva je s ičim u životu. Mislim da se priče pozitivnih poroda trebaju širiti što više, moju priču možete pronaći na ovom linku : http://sweetmamablog.com/moje-iskustvo-poroda/

sweetmama blog trudnoća .jpeg

6. Koje stvari  su ti najviše pomogle u torbi za porod?

Čepići za uši…hahahhaa, ali za ozbiljno spremite ih u torbu! Ukoliko završite dan prije poroda u bolnici spavate s drugim trudnicama, nema još bebica pa možete spavati (osim ako vam baš tijekom noći ne krenu trudovi),
a trudnice znaju i hrkati pa je to mudar potez da vam noć protekne što mirnije.

7. Koje stvari - osobe su ti najviše pomogle u prvim danima? 

Svakako moj muž, mislim da je u tim prvim danima, ukoliko je to moguće, najbitnije da budu sami mama i tata s bebom, da se povezuju, da se maze, da spavaju i papaju.
Nevjerojatno je koliko smo se muž i ja nakon tog razdoblja još više povezali, a mislila sam da je nemoguće povezati se još više.

8. Najdraži trenuci sa bebom do sada, prve riječi, prvi koraci, prvi osmijeh....sve je najdraže znammm:) 

Teško je odvojiti najdraži trenutak s bebicom u ovih proteklih 6 mjeseci, mislim da od trenutka od kad sam ga dobila u svoje ruke svaki trenutak sa njim je najljepši… svakako da je prvi osmijeh ostao urezan u mojoj glavi, a tek ovi glasni osmijesi koji su došli kasnije, trenutci kada osjetim koliko mu znači da ga baš ja uzmem i utješim… baš kao što si rekla, sve je najdraže, svaki trenutak je najdraži!

sweetmama blog 3.jpeg

9.Najdraži rituali - kupanje, šetnje, izleti, papanje? 

Do sada nam je najdraži ritual kupanje, volimo kraj dana završiti u kadici, nakon kupanja dobije lijepu masažicu. Tijekom kupanja nema plakanja, jednostavno uživamo u tim večernjim ritualima. Svakako i šetnje i izlete obožavamo!

10.Kako najdraže provodiš #vrijemezamamu i imaš li tu mogućnost?

Vrijeme za mamu je tako bitno uvesti u raspored, ja imam sreće da suprug i ja oboje radimo od doma, tako da u danu uspijevam imati uvijek neko vrijeme za sebe. Volim pročitati knjigicu, ispijati kavicu ili se zadržati u kupaoni što duže, hahaha…

11. A #vrijemezamamuitatu? Prvi spoj nakon rodenja ili neki zajednički trenuci koje bi s nama podijelila...( gledanje filmova navečer, putovanja, šetnje, kave ujutro i sl.) 

Vrijeme za mamu i tatu je podjednako bitno kao i vrijeme za mamu, hehe. Mi imamo dejtove svako malo … samo smo se morali malo prilagoditi. Možda više ne odlazimo na večere i cuge, ali navečer kada maleni zaspe napravimo si lijepu večericu i otvorimo fino vino, trudimo se da to barem jednom tjedno napravimo. Naravno tu je i šuškanje pod dekicom i gledanje filmova i serija, kavice na prostirki za igranje, ma puno je načina za provesti kvalitetno vrijeme s partnerom. 

sweetmama blog 4.jpeg

Za kraj, Slađana mi je odgovorila i na nekoliko brzih i kratkih pitanja: 

Tečajevi prije poroda: da ne
Baby shower da ne 
Zajednička soba nakon poroda ili odvojeno
Cosleeping/naučeno spavanje u kreveticu od prvih dana – kombinacija
Jesi li koristila izdajalicu:  da ne
Jeste li koristili dudu  da ili ne

Mamaroo/Leaf ili druga slična pomagala ili bez - imali smo nasljeđenu ljuljalicu od moje sestre i njenih beba 
Vole li se voziti u jaju- da ili ne
Vole li se voziti u kolicima- da ili ne 
Klokanica /bez klokanice

Problemi sa dojenjem ili ne
U početku s dojenjem nije bilo nikakvih problema, sve je nekako išlo glatko, dobivao je na težini i ja sam vjerovala da imam dovoljno mlijeka za njega, u biti o tome nisam ni razmišljala. Kada je Leon imao 4 mjeseca otišli smo kod pedijatrice i tada saznali da je dobio jako malo u zadnja dva mjeseca i da ćemo mu morati uvesti i adaptirano mlijeko. Više o tome kako sam se tada osjećala možete čitati na mom blogu. Narednih mjesec dana smo uspjevali kombinirati cicanje i adaptirano mlijeko, Leon je već nakon tjedan dana od uvođenja adaptiranog mlijeka odbio cicati, tako da sam se morala izdajati. Izdajanjem nisam uspjevala navući dodatno mlijeka i postepeno je nestajalo. Nedavno smo bili na pregledu i presretna sam jer je Leon jako napredovao u zadnja dva mjeseca, i sve je nadoknadio.
​​​​​​​http://sweetmamablog.com/dojenje-i-adaptirano-mlijeko-nasi-novi-izazovi/

Kašce ili blw 
Zubići : bolno iskustvo ili ne - zubići tek krenuli, prvi je prošao bezbolno, ali evo drugi nas muči još uvijek.
Grčići : bolno iskustvo ili ne -  trajali su oko 2 tjedna i dok su trajali bili su bolni, ali uz puno nunanja i masažice trbuščića uspješno smo se nosili s njima (ili se možda više ne sjećam kako nam je bilo tih besanih noći dok su trajali hehe)

Putovanja sa malom djecom : da ( iskustvo) ili ne - Nakon svih avantura na koje smo išli s autom, uskoro nas očekuje prvi zajednički let s avionom i putovanje u Sevillu. 
Jaslice vrtić-  teta čuvalica 


Hvala puno Slađani na odgovorima na pitanja, a njen rad možete dalje pratiti na njenim stranicama : 
Instagram : Sweet Mama
Facebook: Sweet Mama
Margeting agencija: Studio Akcent
Organizacija vjenčanja: F Weedings

 
Nadam se da vam se sviđa ovakav koncept intervjua i da ćemo tako svi učiti jedni od drugih, a vrijeme za mamu učiniti slađim. 
Druge Insta mame možete upoznati ovdje

Instagram