<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Vodič za Budimpeštu i prvo putovanje s Milom

Već sam nekoliko puta do sada uživala u Budimpešti, ali ovaj put je bio stvarno poseban jer je s nama išla i Mila. Znala sam da je Budimpešta idealna za kratko obiteljsko putovanje zbog blizine, zelenila i manje gužve nego u drugim većim europskim gradovima, ali sve do ovog putovanja nisam ga promatrala kao mama pa sam u ovoj vodič uvrstila i naša iskustva i preporuke koje bih i sama voljela pročitati da obiteljski planiram putovanje u prijestolnicu Mađarske i kraljicu Dunava.  
 

VOŽNJA I PRESVLAČENJE BEBE NA AUTOCESTI 
Za početak,  što se tiče samog puta dugo smo razmišljali da li da na put krenemo u noćnim satima ili jutarnjim kako bi za nju vožnja od Rijeke do Budimpešte u trajanju od otprilike 5 sati prošla što bezbolnije i slađe u snovima. S obzirom da ona još ne spava cijelu noć bez buđenja, odlučili smo da je za nas bolje krenuti na put ujutro. Na taj način lovili smo njen (drugi) jutarnji san i to se pokazalo kao odlična opcija. Mila od prvih dana obožava vožnju u autu tako da smo pretpostavili da će joj vožnja po autocesti odgovarati pa je tako prvih dva sata vožnje  spavala i probudila se malo prije granice sa Mađarskom. To vrijeme do stanja na pumpi ja sam ju zabavljala sa svim mogućim igračkama na stražnjem sicu i izdržala je u igri do prve pumpe u Mađarskoj gdje smo napravili pauzu. Čim su nas djelatnici pumpe ugledali s bebom odmah su nas usmjerili prema wcu koji je inače zaključan i oni ga otvaraju po potrebi za osobe sa invaliditetom i bebe. Naravno da smo imali svu potrebnu zaštitu za njenu higijenu i da sam izgled nije najdivniji ikad, ali u usporedbi sa nekim hrvatskim pumpama bili smo jako sretni što je možemo presvući na prematalici te ne trebamo to raditi u autu. 

Vožnja do Budimpešte je prošla zaista ugodno. Ukoliko je potrebno napraviti još neka stajanja putem to je moguće jer su sve pumpe putem u odličnom stanju. Također, ukoliko želite prilikom odlaska u Budimpeštu možda skrenuti sa autoceste i napraviti još neke izlete u okolici, naše prijedloge za takve izlete možete pogledati na kraju posta. 

Ono što vam može pomoći je da već pri prvom stajanju u Mađarsku pokušate već na pumpama razbijati novčanice u kovanice jer ukoliko putujete sa autom i mislite se parkirati u gradu na većini parkinga to će vam biti moguće  samo uz  kovanice, a svi ih čuvaju kao da su od zlata. Kada ih dobijete osjećate se kao da ste osvojili na jackpotu što je  zapravo blizu istine jer s obzirom da sve plaćate u forintima, cijelo vrijeme i imate osjećaj kao da ste milijunaš. 
 

PLAN RAZGLEDAVANJA 
Kako sam već unaprijed razradila naš plan istraživanja procijenila sam da nam je najbolja opcija da razgled Budimpešte podijelimo na  Citadellu, Budim i Peštu.

Pešta je bio grad u Mađarskoj koji se širenjem  spojio sa Budimom i tako je nastala Budimpešta. Sa lijeve strane grada je Budim, a sa desne strane Pešta što se najbolje može vidjeti sa vidikovca na Citadelli koju smo odmah posjetili pri dolasku u grad.

CITADELLA
Odlaskom na Citadellu  odmah smo Milu upoznali sa Budimpeštom jer se od tamo pruža predivan pogled na grad pa smo joj mogli i zapjevati...pokaži mi gdje Dunav ljubi nebo...i Budim i Peštu.  Uz predivan pogled, tu smo se odmah upoznali i sa mađarskim specijalitetima.

Slanim Langosom - prženim tijestom koje je premazano sa uljem češnjaka, a onda prekriveno pokrivačem od sira (često i vrhnja i po želji sa svim drugim mogućim dodacima) i slatkim Kürtőskalács koji bismo mogli opisati kao slatko  tijesto pečeno na tuljcima koji se onda završno posipaju sa cimetom ( ali i sa svim drugim dodacima koje možete izabrati kao što su kokos, čokolada, vanilija ili sladoled koji možete vidjeti na slikama niže). Parking smo na Citadelli vrlo brzo našli i bio je odmah do vidikovca tako da smo do vrha išli s Milom u klokanici jer za kolica stvarno nije bilo potrebe. Područje oko Citadelle je puno zelenila i klupica (idealnih za dojenje) tako da je tamo moguće naći svoj mali kutak za užiavnje u pogledu na Budimpeštu. 

SMJEŠTAJ U HOTELU
Nakon razgleda citadelle uputili smo se u hotel koji nam je bio na Budim strani. S obzirom da do zadnjeg trena zbog poslovnih obveza nismo bili sigurni ako ćemo uopće ići na putoavnje, prvi puta se do sada dogodilo da smo bookirali smještaj doslovno večer prije putovanja. Dan prije vidjeli smo da ima dovoljan broj slobodnog smještaja koji nam je odgovarao po nekim našim željama pa smo bili sigurni da ćemo na booking.com nešto sigurno naći, a i nadali smo se da će neke cijene možda još malo i pasti pa da nam ta neizvjesnost donese možda malo i sreće. S obzirom da već imamo odlična iskustva sa smeštajem u hotelu s  Milom i ovaj put smo se odlučili iskoristiti blagodati hotelskih usluga. Tražili smo hotel koji je čist, uredan i ima u cijenu uključen doručak jerrrrr je hotelski doručak jedna od najboljih stvari na putovanjima. Dodatni uvjet nam je  je bio da je  smješten u blizini znamenitosti koje smo planirali posjećivati tih dana na Budimu, ali da cijena nije u nebesima s obzirom da smo znali da ćemo minimalno vrijeme  provesti u sobi.

 Hotel Castel Garden našli smo dok smo istraživali gdje se možemo parkirati na Budimu, a na jednoj stranici  našla sam podatak da je  u tom hotelu moguće parkirati za 15 eura dnevno. Tada smo se zaljubili na prvu u ovaj hotel, a osim super cijene i super doručka na slikama smo odmah vidjeli da ima i predivnu terasu i park za djecu pa mi se zbog toga odmah učinilo da su otvoreni po pitanju smještaja male djece. Uz sve to,  smješten je na udaljenosti od 10 minuta šetnje od znamenitosti koje smo htijeli vidjeti  na Budimu tako da nam je ta lokacija definitivno pomogla da u naš raspored koji je bio isprepleten poslovnim obvezama uspijemo i obići znamenitosti Budima. Definitovno mislimo da će nam to biti baza svaki sljedeći posjet Budimpešti, a više o našem smještaju u ovom hotelu moći ćete  čitati na linku koji ću uskoro staviti  ovdje. Također, ukoliko dolazite u Budimpeštu s autom možda će vam pomoći informacija da nasuprot ovog hotela postoji javan parking koji se naplaćuje do 18 sati, a nakon toga je besplatan pa vam to može pomoći ukoliko planirate razgled Budima. 

 

BUDIM 
Na ovoj strani grada krenuli smo na šetnju dok je Mila imala popodnevno spavanje. Krenuli smo skroz do Budimskog dvorca pa se u povratku zaustavili kod Ribarske utvrde i crkve sv Matijaša, a nakon toga zasluženo odmorili uz kavu i kolače u slastičarnici Ruszwurm.

1. Budimski dvorac ili Buda
je kraljevska palača sagrađena još u 13. stoljeću sa koje se  pruža još jedan predivan pogled na Budimpeštu. Pri dolasku se prolazi do kamenih vrata uz koja je postavljen kip rimskog orla - turula. Nakon prolaska kroz vrata tri su reda habsburških stepenica tako da ako nemate nekoga tko će nositi kolica kao što je naš tata Kiki onda je bolje sa kolicima napraviti krug u drugim smjeru i krenuti prema unuatrnjim dvorištima sa druge strane palače te tako doći do fontane hrvatsko ugarskog kralja Matije Korvina, poznatijeg i kao Matijaša. Prolaskom kroz  lukove doći ćete do trga na kojem je spomenik Princu Eugenu Savojskom, a iza kojeg sam se iznenadila sa plakatom izložbe koja je trenutno bila u Mađarskoj nacionalnoj galeriji i koja se baš tih dana održavala  unutar dvorca. Frida Kahlo gledala me sa plakata, a ja nisam mogla vjerovati da je izložba moje najdraže umjetnice baš tada u gradu koji smo posjetili, ali srest ćemo se mi opet jer ovaj put to ne bih stigla. Izložba traje do 4. studenog, ulaz je 3,200 firinta pa ako nekoga zanima baš izložba više o tome može saznati klikom na link ovdjeU sklopu kraljevskog dvorca nalazi se i Muzej povijesti Budimpešte, a vrijeme kada se Mila taman probudila iskoristili smo za slikanje sa predivnom Budimpeštom u pozadini, a po slikama nam se čini da se Mili jako sviđa Budimpešta.  

2. Ribarska utvrda i crkva sv. Matijaša
je srednjovjekovni spomenik, izgrađen početkom 20. stoljeća u neogotičkom stilu s koje se pruža još jedan predivan pogled na Budimpeštu. Taman smo u vrijeme zalaska sunca odlučili posjetiti utvrdu  sa koje se vidi otočić Margareta, Lančani most i veličanstvena zgrada Parlamenta. Utvrda je ime dobila po tome što se prije tamo nalazila riblja tržnica koja se nalazila pod ribarskim cehom, a koji je bio odgovoran za obranu tog dijela gradskih zidina tijekom srednjeg vijeka. Sedam tornjeva predstavljaju sedam mađarskih plemena, a njihovo zdanje daje jednu posebnu dozu magije ovom spomeniku. Ulaz u tornjeve se plaća, a iznosi se koriste za očuvanje spomenika, ali ako ne želite plaćati ulaz, svejedno se možete prošetati između lukova i vidjeti tornjeve izvana. 

Odmah do nalazi se crkva sv. Matijaša u gotičkom stilu koja je građena  od 13. do 15. st. i koja ima jedno od najljepših krovišta koje sam do sada ikad videla na crkvama. Stvarno se nekad čovjek upita kako su to sve tada uspijeli izgraditi. 

4. Ruszwurm
Taman kada su nas već nogice počele boliti i kada je počeo padati onaj uranjeni, ne baš omiljeni, zimski mrak, odlučili smo predahnuti. Aaaa to je uvijek najbolje napraviti uz kolače. Odmah nasuprot crkve nalazi se ulica u kojoj je jako puno kafića i restorana. Jedan o njih je  i naš favorit - Ruszwurm. To je  jedan od najstarijih kafića u Budimpešti i mjesto gdje možete napraviti pauzu za kavu, Doboš tortu i njihovu poznatu cream/ creamy tortu koju je najlakše opisati kao našu kremšnitu. Uživali smo na terasi, ali i u pogledu unutra gdje se već pri ulazu osjeti koliko godina je već od tamo izašlo pojedenih kolača i zadovoljnih gosti.

Dan smo završili večerom u restoranu u sklopu hotela, na terasi gdje su nas grijale dekice, ali i toplina njihovog  gulaša koju je izazvala paprika koju sam nesvjesno baš onako sa guštom zagrizla i ostala šokirana hahah. Taj trenutak u kojem se borim sa gorenjem u ustima, a netko sam tko inače voli i papreno i ljutu hranu je bio definitivno  najsmješniji trenutak dana hahah Na slici nas dijele sekunde od tog događaja i sva sreća da ju je on uzeo u ruke prije nego sam ja krenula u avanturu zvanu - ljuta zelena paprika. 

Nakon istraživanja Budima, na red je došla i Pešta i prelazak preko mosta.
Mostovi koji danas spajaju Budim i Peštu spadaju u najljepše mostove Europe.
Jedan od njih je Lančani most koji sa dva kipa lava na ulazu čuvaju grad.
Upravo sa tog mosta koji je prvi spojio Budimpeštu kreće većina ruta za turističko razgledavanje Pešte. 
Sa te točke možete istražiti Peštu u nekoliko smjerova. Sa lijeve strane možete krenuti odmah po šetnici uz Dunav do Parlamenta, 
ulicom ispred vas možete krenuti prema Bazilici sv. Stjepana, a onda dalje do Sinagoge i na povratku do najpoznatije gradske ulice Vaci ili pak možete krneuti prema stanici metroa koji je najstariji u Europi  ( na kontinentu) i treći najstariji u svijetu, a koji vas može odvesti ispod Andrassy avenije sve do  gradskog parka Városliget gdje se nalazi umjetno jezero, ZOO, ljekovito kupalište Széchenyi i Dvorac Vajdahunyad. U kojem god pravcu krenuli ne možete pogriješiti. 

Mi smo se parkirali kod Budapest eye i sa Erzsébet trga nastavili istraživanje Budimpešte. Inače se u blizini nalazi i garaža, ali zbog predsjedničkih posjeta tog dana ulaz nije bio dostupan. Također, na tom trgu nalazi se i predivan zeleni park gdje mnogi hvataju svojih 5 minuta boravka u zelenilu, ali tih dana taman su ga cijelog  obnavljali pa nije bio u svom prepoznatljivom obliku. Zato je crkva sv Stjepana i Sinagoga uvijek na istom mjestu te smo krenuli u tom smjeru. 
Šetajući do Sinagoge razmišljala sam o svim onim ljudima koji ne mogu shvatiti kako i zašto netko putuje sa malom djecom, a jedino što sam im uvijek htijela objasniti je da se na taj način od malih nogu (osim svega drugoga) uče različitosti. Različitosti u kojoj možemo uživati i o kojoj možemo toliko toga naučiti za vrijeme putovanja. 

1. Bazilika sv Stjepana i Sinagoga 
Izgrađena je u neoklasicističkom stilu, a osim po relikvijama  poznata je i po svojim zvonima koja su posvećena svecima, a jedno od zvona  doseže težinu od čak devet tona. Kao simbol jednake važnosti i ravnopravnosti svjetovne i crkvene vlasti, građena je jednake visine kao i zgrada Mađarskog parlamenta. 20. kolovoza kada se obilježava dan sv. Stjepana u tu čast odžava se i vatromet na šetnici kraj Dunava tako da je sigurno znaimljivo ako se baš tog dana zateknete u Budimpešti. Šetnju smo nastavili do Sinagoge koja je najveća europska sinagoga i druga u svijetu, odmah iza one u New Yorku te smo se potom vratili u Vaci ulici gdje smo nastavili dalje istraživanje i to ono slatko. 

2. Café Gerbeaud
jedna je od najpoznatijih slastičarnica u Budimpešti i definitivno svoje malo veće cijene u donosu na druge slastičarne opravdava svojim veličanstvenim izgledom i prefinim tortama. Ukoliko želite probati Doboš tortu ili druge vrste kolača u Budimšešti moj savjet bio bi da odlučite onda da to bude baš u Gerbeaud slastičarnici. Uz to, ukoliko ste tamo s bebom kao i mi, oduševit će vas vjerojatno kao i nas koliko lijepo su uredili kutak gdje možete presvući bebu. Dok je Mila spavala mi smo uživali u naših 5 minuta, a nakon buđenja i hranjenja otišla je sa Kikijem na kraljevske usluge  presvlačenja. Kada bi barem svi kafići i restorani imali takva mjesta za presvlačenje to bi bilo zaista divno. 

3. Vaci ulica jedna je od najpoznatijih ulica u Budimpešti, a osim shoppinga tu možete isto pronaći mjesta gdje možete uživati u mađarskim specijalitetima. 

HRANA
A ako se pitate gdje i šta jesti u Budimpešti ovdje je kratki vodič svih jela i mjesta u Budimpešti: 

Gulyás -  Ako na putovanjima volite probati tradicionalna jela onda ne možete posjetiti Mađarsku, a da ne probate njihov gulaš. Komadići teletine, krumpira povrća, crvene paprike i jako puno papra formula su prefinog gulaša u kojem možete uživati u većini restorana. 

Mjesta gdje je prema preporukama najbolji gulaš su : 
Százéves Restaurant - najsatriji restoran koji poslužuje tradicionalna  mađarska jela 
Opera House
Opera caffe 
Baltazar hotel
Paprika Étterem
Frici papa kifőzdéje.
Gozsdu Udvar u Židovskog četvrti 

Lángos je čudooooo za sve ljubitelje tijesta, sira i češnjaka kao što smo Kiki i ja. 
Langos bar  na kraju  Zrínyi ulice 
na Citadelli 
Retro Bufe 
Langos u gradskom parku 

Töltött káposzta su istovi kupusa punjeni mljevenim mesom i rižom ( kao naše sarme)  i uz to je sve skupa preliveno kiselim vrhnjem. Halászlé je riblji gulaš, Nokedli su njoki koje sam i ja jela jedan dan sa paprikašem.  

Za sve ljubitelje sira vjerujem da bi vam se mogao sviđati Körözött- Sir s paprikama i Rántott sajt - pohani sir. 

BRUNCH KAVA DORUČAK 
Ukoliko ne doručujete u hotelu ili apartmanu, onda dan možete započeti odlaskom u  Ébresztő - kafić koji poslužuje kavu u najdivnijim šalicama u grad. 

A ako ste u potrazi za mjestom gdje možete uživati u brunchu ovo su moji favoriti: 
Kuglof 
Zona 
KIOSK 
Vintage Garden 
Panineria

SLASTIČARNE I KOLAČI 
su posebna priča u Budimpešti. Ima ih mnogo i niti u jednoj nećete pogriješiti. 
Slatke delicije koje bi vrijedilo probati su:  
Kürtőskalács 
Dobostorta
Creamy kao kremšnita 
Sponge Cake (“Somlói Galuska”)
Bejgli

Slastičarne u kojima ćete sigurno uživati: 
Café Gerbeaud
Ruzswurm
New York Cafe u Boscolo hotelu je definitivno jedan od najljepših mjesta u Budimpešti 
Daubner Cukrászda
Nándori Cukrászda
Édesem
Fröhlich Cukrászda
Auguszt Cukrászda
Szalai Cukrászda

Palacsinta su palačinke na mađarski način , a najpoznatija među njima je slatka Gundel-palacsinta. Ukoliko ste ipak fan slanog onda ćete sigurno obožavati Hortobágyi húsos palacsintu koja je punjena mesom. 
Najljepši sladoled Budimpešte je definitivno u Gelarto Rosa, a ako biste htijeli kombinaciju i sladoleda i Kürtőskalács onda vam predlažem da to probate u Molnár's kürtőskalács ili u Fragola Gelateria. 
Gyümölcsleves se obično se poslužuju kao rashlađenolagano ljetno osvježenje. Najpopularnija verzija je megami, od kiselih trešanja, kiselog vrhnja i malo šećera. Ako idete po ljeti u Budimpeštu siguran sam da ćete naći puno mjesta gdje ćete uživati u tom slatkišu, a jedno od mjesta je Kispiac Bisztro.

Palinka je voćna rakija koja je uz Tokaji (Tokajac) piće Mađarske
Tokaji je slatko mađarsko vino koje je savršeno kao desertno vino,  a ako tražite neko predivno mjesto gdje možete nazdraviti čašom vina ili koktela ovo su naši prijedlozi: 

KOKTELI I BAROVI SA POGLEDOM 

St. Andrea Wine &Skybar
360 bar 
Jardin bar koktel 

Nakon Vaci ulice nastavili smo naše istraživanje Budimpešte prolaskom po Andrassy avenijom

4. Zbog Andrassy avenije često  Budimpeštu nazivaju Parizom. I zaista...dok prolazite tom ulicom imate osjećaj na trenutke kao da ste u Parizu. Ispod te ulice ide Metro s kojim možete doći sve do gradskog parka. Ako volite uživati u razgledu predivnih modnih izloga ili ste zaljubljenik u modu onda ovom ulicom definitivno želite prošetati pa si uzmite malo više vremena jer ćete sigurno svako malo htjeti zastati...
Ili možete kroz tu ulicu napraviti panoramski razgled iz auta. Mislim da je Kiki tu opciju izabrao namjerno hahha tako da je za novčanike prošla bezbrižno, a i tom odlukom najbrže smo došli do gradskog parka.

Dolaskom do parka vrlo brzo smo našli mjesto iza Trga heroja gdje smo se parkirali. Očekivala sam da ćemo se parkirati na jednom velikom parkingu koji je nekada bio u produžetku, ali sada je cijeli taj ogroman prostor ograđen jer su građevinski radovi pa ćemo vidjeti sljedeći put šta se na tom mjestu novo izgradilo. 

5. Trg heroja (Hosok tere), lociran je na kraju Avenije Andráss i  mjesto je na kojem se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada. Spomenik prikazuje sedam poglavara nacije za koje se vjeruje da su vodili mađarski narod od središnje Azije do Karpata, a u centru spomenika nalazi se anđeo Gabriel  koji drži mađarsku krunu. Sa dvije strane spomenika nalaze se motivi koji prikazuju niz drugih značajnih osoba iz mađarske povijesti. Prelaskom preko mosta koji je odmah iza Trga heroja ulazi se u park i većse od tamo može vidjeti koliko je prediavn Városliget park. Kada pogledate prema parku baš vam dođe da odete tamo prošetati, voziti biciklu ili se odmarati i sunčati. To je oduvijek moj najdraži dio Budimpešte i jedva sam čekala tamo doći sa Kikijem i Milom. 

6. Gradski park je dio Budimpešte u kojem se svi građani i turisti sa obiteljima mogu odmoriti i rekreirati, a uključuje sportske sadržaje, kupališta i jezero te ima puno malih parkova za igranje koji su savršeni za manju djecu. Tijekom zimskih mjeseci jezero za veslanje pretvara se u jedan od najvećih europskih lklizališa. U parku se nalazi Zoološki vrt, Botanički vrt, Budimpeštanski cirkus i dvorac Vajdahunyad (u kojem se nalazi Muzej mađarske agrikulture). Čitala sam da se malo izvan parka nalazi i Time Wheel, koji je jedan od najvećih timera pijeska na svijetu i koji se namješta svake nove godine. 
Park je jedan od mojih najdražih mjesta u Budimpešti pogotovo dio kada se sa jezera ulazi u Vajdahunyad dvorac. Meni taj dio izgleda kao iz neke bajke. Inače, Vajdahunyad dvorac jedno je od najneobičnijih mjesta ovoga grada za koje je vezana i jedna neobična priča. Naime, vjeruje se da je dvorac u početku bio namijenjen privremenoj izložbi te da je izgrađen  od drva i kartona. Međutim, građevina je uskoro postala takav hit, da su vlasti grada odlučile da naprave malo otporniji objekt te je tako nastao ovaj dvorac. Danas je ovo mjesto moguće promatrati  iz četiri dijela koji prikazuje gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Čitav komples se sastoji od 21 manje povezane zgrade, od kojih je svaka projektirana kao kopija drugih značajnih građevina koje se nalaze širom Mađarske i Rumunije i od koje ne znaš koja je ljepša. Oko dvorca se prostire ogromna šetnica koja je sada bila prekrivena šuškavim šarenim lišćem pa sve izgleda kao da je netko crtao neki predivan dvorac na jezeru u jesen.  Šetnica vodi skroz do ZOO vrta koji se taman još proširuje tako da to jedva čekamo vdijeti kada Mila malo poraste, a ako vas zanima kako je u ZOO vrtu sa malom djecom možete čitati ovaj post kod Tutus&Sons . 
 

7. Za kraj našeg razgleda ostavili smo Parlament i šetnju uz obalu Dunava

Mađarski nacionalni parlament vjerovatno je prvo mjesto na koje će ljudi krenuti kada stignu u Budimpeštu. Ovo neogotičko zdanje  završeno je krajem 19. stoljeća i treći je  najveći parlament na svijetu. Za najbolje slike parlamenta dovoljno je prošetati se okolo parlamenta jer je iz svakog kuta predivan, a ako imate malo više vremena dok ste na Budimu mislim da se za najdivniju sliku cijelog Parlamenta isplati prošetati do mjesta uz Dunav, odmah nasuprot Parlamenta i to baš pred zalzaka sunca.

Našu avanturu u Budimpešti završili smo šetnjom uz promenadu uz obalu Dunava. Ukoliko na šetnicu dolazite za kolicima najbolje je odmah ići prema Parlamentu i kod kipa Gyula Andrássy-a potom skrenuti na šetnic. Ukoliko to pokušate učiniti sami kod Lančanog mosta, kao što sam i  ja  pokušala dok smo Mila i ja bile same nekoliko sati u šetnji naići ćete na stepenice preko kojih vam je jedina opcija samo nošenje po stepenicama. Zatooo ako nemate opciju nošenja, onda vam je puno jednostavnije prošetati do Parlamenta i onda se spustiti do Dunava.  
Ta šetnica savršena je za sve one koji žele kratku, ali zanimljivu šetnju jer dok se šetate možete vidjeti i Citadellu i sve znamenitosti Budima. Tamo ćete naći i jedan od najpoznatijih uličnih spomenika žrtvama u Drugom svjetskom ratu. Željeznu obuću ostavljenu na šetalištu Dunava kao vječni podsjetnik. To me podsijetilo na slične ulične spomenike postavljene na pločnicima diljem Berlina - stolpersteine- koji imaju za cilj učiti i podsjećati na prošlost kako se neke strašne stvari ne bi ponovile, a i kako bismo bili više svjesni života i zahvalnosti na  svakom danu na svemu što jesmo i što imamo. 

Uživali smo u zadnjim trenucima predivne jeseni uz Dunav, a potom smo sa mosta mahnuli Budimpešti dok smo se pripremali na vožnju natrag u Rijeku nadajući se da će Mila brzo utoniti u nesmetan san. 
Povratak natrag je dobro prošao i uz jednu pauzu prije noćnog spavanja Mila je prespavala gotovo cijeli put doma tako da je ovo prvo putoavnje ispalo odlično. 
Za druga putovanja koja nas uskoro očeukuju još ćemo razmisliti hoćemo li direktno ići na destinaciju ili ćemo napraviti pauzu sa joše jednim dužim stajanjem u nekom gradu koji je na putu za krajnji cilj. O tome ćete uskoro moći čitati ovdje. 

Jedva čekamo povratak, a ako se i vi spremate uskoro na put u Budimpeštu nadam se da vam je ovaj članak pomogao u pripremi putovanja i želimo vam sretan put. 

Ovo su naši priejdlozi za sljedeći put : 

1. Budimpešta je poznata po svojim "ruševnim pubovima". Najbolji pubovi postavljeni su u prostranim, napuštenim zgradama, napunjene udobnim, ali malo istrošenim namještajem. Svaki pub ima svoj vlastiti jedinstveni stil, pa ćete najlakše naći one  popularne po opisu interijera kao što su :
Instant ("s ludim životinjskim slikama")
Fogas Ház ("sa zubima"),
Kuplung (" s kitom") i
Szimpla

2. Nevidljiva izložba ima za cilj pružiti posjetiteljima priliku da dožive kakv je život za ljude koji su potpuno slijep. Snimljeni slijepi vodič će vas odvesti na obilazak kroz razne umjetno stvorene prostore (vrt, supermarket, bar itd.) koji se nalaze u potpuno tamnim sobama

3. Otok Margaret je otok dug 2.5 km koji se nalazi usred Dunava, a prekriven je  parkovima i rekreacijskim sadržajima. Gumena prevučena staza za trčanje od 5,5 km okružuje otok, a jedan  od najpoznatijih obilježja otoka je "glazbena fontana"

4. Opuštanje  u Károlyi Gardens, Trgu Szabadság ili Millenáris parku

5. Faust vinski podrum  

6. Etyek i Tokaj vinska regija 

7. Jezero Balaton

8.  Bull's Blood i Eger 

9.. Putovanje u Budimpeštu može se iskoristiti za spajanje putovanja sa Pečuhom i Villány vinskom regijom...

10. ...kao i odlaskom u  Beč ili Prag. 

______________________________________________________

Preporuke za Budimpeštu sa djecom : 

1. ZOO

2. Palace of Miracles 

3. Aquaworld

4. Istraživanje Budima sa  dječjom željeznicom kojom upravljaju djeca

5. Challangeland 

8. Mađarski prirodoslovni muzej

9. Nakon ovog putovanja došla sam na idjeu da sa svakog putovanja s Milom za uspomenu kupimo (barem) jednu slikovnicu iz te zemlje, a ako se i vama sviđa ta ideja : 
  Ovdje možete pogledati koje su to mađarske poznate slikovnice i bajke za djecu, a 
  ovdje možete pogledati predivne Pagony knjižare za djecu i njihove lokacije u Budimpšeti. 

10. Vožnja brodom po Dunavu i mahanje svim znamenitostima za kraj putovanja u Budimpešti biti će uspomena koju će sa ovog putovanja pamtiti i roditelji i djeca. 

Ako imate još kakve ideje za uvrstiti na ovu našu listu molim vas da nam se  javite na info@hadoka.hr 

Hvala na čitanju i želimo vam sretan put u Budimpeštu.

 

 

hotel castel garden budimpešta1.JPG
Instagram