Svaki put kada kuham ručak trudim se svaku namirnicu iskoristiti maksimalno i od kuhanja stvoriti što više mogućnosti.
U ovom postu ću vam napisati na koji način kuham piletinu s ciljem da od nje dobijem i juhu i glavno jelo i užinu.
Za početak file piletine narežem na srednje komade i stavim kuhati sa jednom kapulom, 4 srednje mrkve i 1/4 celera.
To je omjer koji koristim na tu količinu filea piletine.
Kapulu režem na pola, a mrkvu i celer na nekoliko komada te sve ubacujem u posudu s vodom u količini da prekrije sve namirnice.
Sve zajedno kuham oko sat vremena do sat i pol na srednjoj temperaturi te u međuvremenu dodajem vode ukoliko vidim da je isparila s ciljem da sve bude cijelo vrijeme prekriveno vodom.
Kada vidim da je sve kuhano ( provjerim s vilicom mekoću) tada u dvije posude odvajam:
Dio za polpete od piletine i
dio za paštetu od piletine.
U dio za polepete od piletine stavljam:
- pola skuhane piletine
Nekada piletinu izmiksam sa štapnim mikserom ( to možete koristiti na primjer za djecu mlađe dobi), a nekada samo uz pomoć vilice sve izmiješam.
Kada se sve izmiješa uz pomoć vilice puno je bolja tekstura i okus tako da se u zadnjih godinu dana odlučujem na tu opciju.
- komade mrkve u količini 1 mrkve
- 2-3 komada celera
- pola skuhane kapule
- 3 žlice zobenih mekinja
- 1 kacol juhe
- 1 veliku žlicu krem sira
Sve sastojke izmiješam pomoću vilice i ostavim u frižideru 5 minuta da se sve zajedno zgusne.
Nakon toga radim kuglice koje uvaljam u krušne mrvice i onda pečem na srednjoj temperaturi na malo maslinovog ili kokosovog ulja dok polpete ne poprime lijepu smeđu boju.
Dok se smejsa za polpete u frižideru zgusne,
pripremam dio za paštetu od piletine.
U preostalu količinu piletine ubacujem:
- pola skuhane kapule
- 2-3 komada celera
- 1 veliku žlicu krem sira - možete i kiselo vrhnje ako imate jer bude još kremastiji okus.
Sve sastojke izmiksam uz pomoć štapnog miksera i ostavljam u zatvorenoj posudi u frižideru.
Po želji, u tu smjesu možete staviti i drugo skuhano povrće kako biste dobili paštetu u boji.
Takve paštete radimo sad već tradicionalno za Uskrs pa ću Vam taj recept ostaviti ovdje na linku:
https://hadoka.hr/blog/prvi-uskrs-s-milom-i-recept-za-pastetu-od-piletine/
Na ovaj način uz pomoć jedne namirnice dobijem nekoliko opcija za užinu i ručak.
Dio polpeta koji ostane može se iskoristiti i za večeru.
Najčešće uz polpete poslužim riižoto i salatu, a u juhu 5 minuta prije ručka ubacujem reznace.
Ako kuham veću količinu juhe kako bih imala za one dane, onda prvo juhu ubacujem u posudu za zamrzavanje, a rezance ubacujem u onaj dio koji ću poslužiti za ručak.
Ovaj put smo uz polpete imali rižoto od cikle i matovilac koji naša Mila Matovilka jako voli.
Nadam se da su vam ovi recepti poslužili za inspiraciju i želimo vam dobar tek.