<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Ogulin i 17. Ogulinski festival bajke

Ogulinski festival bajke je kulturno-turistička manifestacija za vrijeme koje se, kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva, ostvaruje umjetnička i kulturna produkcija namijenjena djecimladima i odraslima.

Potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić, koja je rođena u Ogulinu, a grad i okolica bili su joj inspiracija za pisanje.

Program festivala obuhvaća sadržaje s područja kazalištaanimiranih filmovaglazbe, s velikim brojem edukativnih i kreativnih radionica.

Jedan od ciljeva Festivala je pružiti doživljaj zajedništva pričanjem, gledanjem i slušanjem priča.

Bezbroj kreativnih radionica, polaganje za vozačke dozvole za letenje na metli, predstave, pripovijedanja,

Ciklobajka... samo su jedan mali dio zanimljivih događanja  u Ogulinu. 

Festival organiziraju Udruga Ogulinski festival bajke i Turistička zajednica Grada Ogulina od 2006. godine.

 

Ove godine Mila i ja smo bile u Ogulinu za vrijeme 17. Ogulinskog festivala bajke, a u nastavku možete pogledati kako nam je bilo i koje preporuke imamo za sve koji razmišljaju o izletu u Ogulin. 

Uživale smo u Ogulinu  i jedva čekamo 18. Ogulinski festival bajke. 

Video iz Ogulina možete pogledati klikom na link: 

https://www.instagram.com/reel/CiVtU4ijWli/?utm_source=ig_web_copy_link

https://visitogulin.hr/

Sve informacije o festivalu bajke u 2023. godini i turističkoj ponudi Ogulina možete pogledati na njihovoj web stranici: 

https://www.tz-grada-ogulina.hr/novosti/

hadoka ogulin 20221.jpg

1. Zavičajni muzej Ogulin 

Muzej je smješten u glavnoj zgradi Frankopanskog kaštela (Starog grada Ogulina) kojeg je, nad samom liticom kanjona rijeke Dobre, oko 1500. godine dao sagraditi feudalni gospodar knez Bernardin Frankopan. Podigao ga je u nesigurnom i opasnom vremenu kao jedno u nizu utvrđenja za obranu od turskih osvajanja, nakon što su Osmanlije katastrofalno razorile moćni frankopanski utvrđeni grad Modruš. Istodobno s Frankopanskim kaštelom sagrađena je i dvorska kapelica sv. Bernardina.

Danas se u Muzeju može razgledati stalni muzejski postav koji čuva uspomene na povijesna događanja, značajne osobe i događaje te kulturne i prirodne  vrijednosti ogulinskog kraja prikazane kroz: Zbirku kamenih spomenika, Zbirku Domovinskog rata i Spomen sobu poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, Etnografsku zbirku, Spomen sobu Ivane Brlić Mažuranić, Alpinističku zbirku, Arheološku zbirku, Ćeliju br. 6 i Umjetničku zbirku. Također, Muzej čuva predmete vezane uz stare obrte i zanate, brojne tehničke predmete, staro oružje, stare fotografije te Zbirku razglednica i čestitki.

hadoka ogulin 202213.jpg hadoka ogulin 202214.jpg hadoka ogulin 202215.jpg hadoka ogulin 202217.jpg

2. Ivanina kuća bajke

Ako dolazite u Ogulin, svakako je preporuka posjet Ivaninoj kući bajke: Ivane Brlić Mažuranić, 

a radno vrijeme Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke je 

od ponedjeljka do nedjelje od 10:00 do 17:00 sati

https://www.ivaninakucabajke.hr/hr/planirajte-posjet/kontakt-i-servisne-informacije/

hadoka ogulin 202216.jpg hadoka ogulin 20226.jpg hadoka ogulin 20227.jpg hadoka ogulin 20228.jpg

3. Đulin ponor i Đulin vrt u kojem se nalazi STEM park, a na toj lokaciji se za vrijeme festivala bajke,  organiziraju radionice, predstave i bajkopričalice. 

hadoka ogulin 202219.jpg hadoka ogulin 202218.jpg hadoka ogulin 202220.jpg hadoka ogulin 202221.jpg hadoka ogulin 202222.jpg hadoka ogulin 202223.jpg hadoka ogulin 202224.jpg hadoka ogulin 202225.jpg

4. U centru Ogulina nalazi se predivan dječji park, a u blizini parka, za vrijeme festivala bajki, održavaju se predstave, radionice izrade vjenčića, polaganje za vozačku dozvolu na metli, facepainting i filmske produkcije. 

 

hadoka ogulin 202226.jpg hadoka ogulin 202227.jpg hadoka ogulin 202228.jpg hadoka ogulin 202211.jpg hadoka ogulin 20224.jpg hadoka ogulin 20225.jpg IMG_7767.jpg IMG_7773.jpg IMG_7777.jpg IMG_7784.jpg

5. Za vrijeme 17. Ogulinskog festivala bajki, mi smo bile smještene u Hotelu Frankopan Ogulin 

https://hotel-frankopan.hr/

Hotel se nalazi u centru grada Ogulina, tik do starog Frankopanskog kaštela iz 16. stoljeća kojeg je izgradila plemićka obitelj Frankopan.

 Nasuprot hotela nalazi se fenomen hidrogeološkog spomenika prirode Đulin ponor u kome svoj tok  završava Rijeka Dobra – ponire ispod kamenitih i strmih litica u ogromnom otvoru u središtu grada, a koji pogled s litice ostavlja bez daha mnoge turiste.  Đulin ponor se sa spiljom Medvedicom nastavlja u najduži speleološki objekt Hrvatske. Ime ponora vezano je uz legendu o djevojci Đuli ili Zulejki, koja se u ponor bacila zbog nesretne ljubavi. 

Hotel je idealno smješten jer iz Ogulina možete napraviti izlete i na Plitvička jezera, u  Gorski kotar ili na more sjevernog Jadrana. 

Hotel ima parking, prefin restoran i saune, a preporuka za probati su juha od gljiva, teletina i krumpir izpod peke i moj favorit u ponudi preko 20 vrsta kolača - štrudla od šljiva. 

 

 

hadoka ogulin 202229.jpg hadoka ogulin 202230.jpg

Za vrijeme boravka u Ogulinu preporuka za aktivnosti s djecom su i :

- jezero Sabljaci - akumulacijsko jezero 3 km udaljeno od Ogulina i Hotela Frankopan, zbog ljepote i veličine (sa 170 hektara jedanaesto je u Hrvatskoj) prozvano je Ogulinsko more.

Jezero je omiljeno izletište ljubitelja veslanja, jedrenja na dasci, plivanja, ronjenja, ali i stjecište ribolovaca. Okolica jezera pruža mogućnosti za ugodne šetnje i vožnje biciklom. 

 

- Šmitovo jezero - Šumovito ili Zeleno jezero je smješteno u selu Ivanac na obroncima Velike Kapele u Ogulinskom Zagorju.

Sastoji se od dva povezana jezera, Maloga i Velikoga. U jezeru i obližnjoj špilji Rupećici obitavaju endemske vrste: čovječja ribica i riba svjetlica. Stara legenda kaže da je u jezeru živio zmaj, koji je jednom prilikom iskočio iz jezera i uhvatio mladu djevojku. Uto se pojavio sveti Juraj, te je zaprepaštenu djevojku oslobodio od zmajeva zagrljaja. U blizini jezera nalazi se kamen na kojemu je “sačuvan” otisak kopita konja svetog Jurja.

 

 i planinarenje na Klek- planini iznad Ogulina moguće je prići raznim pravcima no najpopularniji je iz sela Bjelskog na cesti Ogulin – Jasenak.

Razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon 50 minuta uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek (1000 m) pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh traje 30 minuta i jedva čekam da s Milom osvojimo Klek.

 

Nadam se da ste kroz ovaj članak mogli uvodno upoznati Ogulin i nadam se da ćete Ogulin izbrati kao destinaciju za obiteljske izlete tijekom godine, a pogotovo za vrijeme 18. Ogulinskog festivala bajke u 2023. godini. 

https://visitogulin.hr/

 

IMG_7660.jpg
Instagram