<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

Za izradu ribljih polpeta najprije u padelu stavim nekoliko mrkvi i kapulu na pola, prelijem ih vodom i kuham 15 minuta. Zatim ubacim 500 g fileta oslića (ili druge ribe) i preko njih dodam još vode u količini da sve prekrije pa kuham još 10 minuta. Nakon što se skuha, isključim i ostavim sve u vodi. Vodu u kojoj se kuhala riba ne bacam jer od toga svega poslije napravim juhu. 

U drugoj posudi izmiješam 2 jaja, pola svježeg Pilos sira iz Lidla ( 250g), 2 žlice zobenih mekinja, malo češnjaka u prahu i po želji drugog začina. Zatim očistimo ribu od kosti pa očišćene komadiće umiješam u posudu i ostavim barem sat vremena u frižideru da odstoji. Žlicu po žlicu komadića od ribe stavljam u smjesu pa ako vidim da je dovoljna količina ribe za polpete, ostatak komadića ribe vratim u posudu u kojoj nam se kuhala riba da nam juha bude i s komadićima ribe. 

Kada pripremam ovaj ručak, smjesu za polpete i juhu napravim ujutro te dovršim kada se vratimo doma za ručak. Tada od smjese pomoću žlice napravim polpete koje pržim nekoliko minuta na tavici, a u juhu dodam još rižu ili slova pašticu. Polpete možete peći i u pećnici, ali su mi nekada brže gotove i mekše na tavici. Uz polpete obično napravimo krumpir na salatu, kuhani krumpir s mahunama ili rižoto od povrća, a poslužimo uz sve  sezonsku salatu. Nevjerojatno je na primjer koliko Mila i Kiki obožavaju kukumare: krastavce od kojih ja imam žgaravicu čak i ako pojedem samo jedan komadić. 

Ovakve polpete Kiki i ja inače radimo na isti način i od 3 tune iz konzerve i to od kada smo taj recept radili kada smo bili na Dukan dijeti. Nekad takve polpete napravimo i za zajednički ručak s Milom - otprilike jednom u dva  mjeseca. S obzirom da se tuna zbog žive ne preporuča za česti unos djeci ni trudnicama, mi se češće odlučimo za oslić, ali kako joj se tuna okusom sviđa mišljenja smo da joj tako mala količina ne može naškoditi. Štoviše, procjena je da se više žive nalazi u svježoj tuni nego u tuni koja je na primjer sačuvana u konzervi. Plava riba svrstava se inače i u kategoriju alergena tako da ukoliko se odlučite za bilo koju plavu ribu dobro je imati i tu informaciju na umu, iako prema WHO svaka namirnica može biti alergen. 

Uz to, prema metodi Beba vođa dohrane konzumacija namirnica kod beba neovisna je o tablicama i najviše ovisi o navikama  roditelja, sezonskoj ponudi hrane, tradiciji  podneblja i zemlje u kojoj dijete odrasta. Tuna se čak ni po toj metodi ne preporuča prije godinu dana.  Mila je  svježu tunu probala s godinu i 4 mjeseca na ljetnoj fešti tune u Omišlju kada sam spontano procijenila da je najbolji trenutak za probu  i to će vjerojatno biti tradicionalna tuna koju će jesti svake godine, naravno ako joj se tuna i dalje bude sviđala.

Nadam se da smo vas inspirirali za ručak i da ćete uživati u ribljim polpetama. 

Dobar tek vam žele Mila i Hana 

Instagram