<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=325673730927992&ev=PageView&noscript=1" />

NAŠ VODIČ ZA BARCELONU

10 ljetnih uspomena iz Barcelone, 2011. godine.

Naše putovanje za Barcelonu krenulo je iz Madrida. Kiki je bio presretan kada smo se za dolazak odlučili na vlak jer su svi avionski letovi između Madrida i Barcelone bili bookirani. To nam je jedna od najdražih prijevoznih uspomena.  Nakon 3 i pol sata vožnje vlakom koji je vozio i do 380 km/h i gledanja Kraljevog govora na španjolskom (naravno da je Kiki savao hahha),  stigli smo na predivnu sunčanu obalu Barcelone. Bookirali smo sladak  Sant Angelo hotel nakon što sam vidjela da imaju predivnu terasu na kojoj poslužuju doručak. S obzirom da nam je tada kod odabira smještaja najvažnije bilo da je blizu centra, da je hotel uredan i da ima doručak, to je hotelić koji bi svima preporučili. Doručkom sa pogledom na Montjuic započinjali smo dan i nakon toga prepustili smo se cjelodnevnim istraživanjima predivne Barcelone. Ovo je naših 10 najdražih uspomena. 

1. PARC GUELL 

Barcelona bez Gaudia danas ne bi izgledala onako kako je mi imamo prilike vidjeti. Kada bih imala smao par sati za provesti u Barceloni Parc Guell bi mi bio prvi izbor. Predivan park,  šarene mozaik pločice i  panoramski pogled na Barcelonu. Eusebi Guell prepustio je dizajniranje parka Antoniu Gaudiju. Park je građen od 1900 do 1914 godine, a za javnost je službeno otvoren 1926. Od 1984. godine park je pod UNESCO zaštitom i danas zahvaljujući Guellu i Gaudiju i svim radnicima možemo uživati u ovom predivnom parku.
U suvenirnici u sklopu parka svi zaljubljenici u mozaik, poput mene, uživati će u neograničenom izboru predmeta koji je napravljen u Gaudi stilu. Danas je jedan takav suvenir pomoćni član naše kuhinje. Preživio je čak i pad na pločice i lom u tisuću komadića koje je onda Kiki lijepio baš poput Gaudija.  
 

FullSizeRender 26.jpg

2. Mercat de Sant Josep de la Boqueria 
A kada smo kod kuhinje, najveća kuhinja u Barceloni nalazi se na  tržnici Sant Josep ili poznatijoj kao BoqueriaNa ovoj tržnici možete se upoznatim sa svim Katalonskim specijalitetima. Na brnojnim štandićima možete uživati u hrani koja vas najviše zanima. Mi smo zaljubljenici u paellu, tapase i sangriu tako da smo tih dana uživali u tim jelima najviše. Na tržnici također možete uživati u raznim smoothijima i  voćnim salatama koje su i nama to ljeto pomagale da lakše preživimo vrućine i imamo snage za istraživanje grada.
Najdraži restoran u Barceloni bio mi je restoranić koji je uređen u Gaudi stilu. Za cijenu od 10 do 15 e može se odabrati meni sa nekoliko slijedova, a za kraju bi preporučila uživanje u prefinom desertu – Cremi  Catellana. 

 

3. SAGRADA FAMILIA
Već u pripremi putovanja zaključili smo da ovaj put nećemo ulaziti u Sagrada Família. Gaudijevo životno djelo koje će, kada se izgradnja potpuno završi, postati najviša crkva na svijetu.  Mi smo se divili vanjskom, do svakog detalja nevjerojatnom izgledu ove crkve, šetali u parku koji se nalazi odmah pokraj i koje je savršeno mjesto za fotografije uspomena. A svima koji vole čitanje predložila  bih to mjesto i kao savršeno mjesto za čitanje knjige: Gaudijev ključ.

4. CAMP NOU
Naša tradicija sa razgledom nogometnih stadiona nastavila se i u Barceloni. Mislim da je to najduže vrijeme koje smo proveli u redu na ulazak ikada. Ali, naravno da se isplatilo. Stvrano ostanš bez daha kada shvatiš koliko je  Camp Nou ogroman. A ukoliko 2021. budete posjetili Barcelonu imat ćete priliku posjetiti i tada najveći stadion na svijetu koji će se proširiti i primati 105.000 ljudi. Mi  jedva čekamo. 
 

IMG_4360.JPG

5. WALK  PLAZA CATALUNA -  LA RAMBLA -  OCENARIUM -  BARCELONETA
Barri Gotic najdraži mi je kvart u Barceloni u kojem se možete veselo gubiti po svim preslatkim uličicama. Ili od Plaza de Catalunya možete nastaviti svoju šetnju sve do La Ramble, najpoznatije ulice u Barceloni gdje možete uživati na divnim terasama kafića, restorana i slušati grad kako diše. I pritom čuvati svoje stvari i ne igrati bilo kakve ulične igre.
Na tom korzu Barcelone susresti ćete brojne umjetnike, pa tamo možete napraviti i karikaturu. To je jedna od naših najdražih uspomena i rekla bih jedan od najboljih načina kako potrošiti 20ak eura. Danas je ta karikatura uokvirena na zidu našeg dnevnog boravka i svaki put kada na nju bacimo pogled odmah nam izmami osmjeh i kao da smo ponovo na La Rambli.
La Rambla je duga 1,2 km i spaja Plaza de Catalunya na vrhu, pa sve do kipa Christophera Kolumba u luci,  Port Vell. U tom dijelu Barcelone možete uživati u Maremagnum centru, posjetiti jedan od najvećih akvarija u Europi, provesti dan sa obitelji u Parc de la Ciutadella ili zološkom vrtu ili se  možete ukrcati na  žičaru i doći do Barcelonete i uživati na pješčanoj plaži i suncu. Šta god izabrali, biti će vam divno. I da, W Barcelona nisam te zaboravila. 

 

6. CASA MILA/ LA PEDRERA AND CASA BATLO

2 Gaudijeve zgrade posebno se ističu  u Barceloni. Casa Mila (poznata i kao La Pedrera) i Casa Batlo.
Casa Milà, valovita zgrada na kojoj se sa vanjske zgrade nalaze  balkoni od kovanog željeza, na nekim dijelovima prekriveni bršljanom i drugim rzelenim biljkama. Spoj nespojivog. Zgrada se  zapravo sastoji od dvije zgrade koje su na vrhu povezane, a između kojih se nalaze  dva kružna dvorišta te pomoću otvora na vrhu pružaju dnevno svijetlo . Najbolje se to može vidjeti kada se pogledaju slike odozgora. Kombinacija mozaika, mramora, stakla i željeza povezan je u skulpture neobičnog oblika koje izviruju na vrhu zgrade sa kojeg se pruža i jedan od najljepših pogleda na Barcelonu .

Druga zgrada, Casa Batlo nalazi se nedaleko od Casa Mile, otprilike 5 minuta hodom, kroz Passeig de Gracia, ali s obzirom da se ta šetnja odvija kroz ulicu u kojoj se nalaze svi predivni dućani ta šetnja možda će trajati nešto duže. Ako već  nije moguć ulazak u iste sa ciljem kupnje nekog komada najpoznatijih dizajnera današnjice, možemo uživati u pogledu na predivno uređene izloge ili zastati na čašu vina ili sangrije. Do Case Batlo doći ćemo onda nastavljajući šetnju niz tu ulicu i već izdaleka vidjeti ćemo koliko je divna kombinacija boja na toj zgradi. Prije nego smo došli u Barcelonu čitala sam razne putopise i komentare i zaključila da ćemo taj put preskočiti ulaz već ćemo neko vrijeme provesti ispred jer sam i prema drugim slikama shvatila da mi je zgrada ljepša izvana nego iznutra. Fasada zgrade izrađena je od kombinacije mramora, stakla i raznobojnih pločica koja je u meni probudila uzbuđenje jer izgleda predivnooo. Tako da ukoliko netko razmišlja koje zgrade posjetiti, moj savjet bi bio Casa Batlo izvana, a Casa Mila iznutra, sa naglaskom na vrh zgrade koji je naprosto predivan. ž

Kroz cijelo to područje primijetiti ćete predivne klupice za odmor na svakih par metara koje smo i mi koristili za odmor, hlad i photo session dok smo čekali hop on- hop off busić da nas odvede na drugi dio grada. 

7. MONTJUIC 
Na Montjuicu smo proveli jedno predivno popodne  i htjeli smo još. Od  Placa Espanya  krenuli smo prema Nacionalnom muzeju na vrhu sa kojeg se pruža predivan pogled na grad i na Tibidado. U ovom području nalaze se botaknički vrtovi, olimpijski stadion i predivno Španjolsko selo koje je uređeno u stilu davnih vremena i šetnjom unutar sela stvarno imate osjećaj kao da šetate nekim prošlim vremenima.
Navečer se na Montjuicu održava i poznati glazbeni show sa fontanama, a koji je zanimljivo promatrati i sa zgrade trgovačkog centra koji se nalazi na drugoj strani Placa Espanya. 
 

8. JOAN MIRO
Na Montjuicu se nalazi i muzej Joan Miro, jedini muzej koji smo posjetili prilikom tog odlaska u Barcelonu i za koji nas vežu brojne uspomene. Jedna od njih je i nastavak Kikijevog smijeha zbog epizode koju sam stvorila u Pradu u Madridu tražeći onu sliku. Za sve ljubitelje umjetnosti preporučila bih posjet ovom muzeju, a pogotovo svima onima koji se oduševljavaju kao i ja kada ugledaju neku od skulptura koje je izradio Juan Miro, a danas su  su poslagane diljem Barcelone. 

 

9. TIBIDABO 
 Najljepši panoramski pogled na Barcelonu pruža se sa TIbidabo. Vrha iznad Barcelone do kojeg, rekla bih, nije lako doći ali trud se isplati. Prvo smo koristili busić, zatim tramvaj i onda žičaru, malo propješačili i na knap, napokon došli na vrh. Svima koji planiraju odlazak gore predlažem provjeru voznog reda zadnje žičare prema gore jer mi nismo provjeravali i doslovno smo uletili  u zadnju. Na vrhu se nalazi Cathedral del Sagrat Cor i  zabavni park za djecu i malo veću djecu. Mislim da je vidikovac na vrhu idealno mjesto sa kojeg možete nazdraviti za Barcelonu i to Cavom, finim pjenušavim vinom sa ovih prostora. Ili je možete kupiti za doma i čuvati za nazdravljanje uspomenama iz Barcelone. 

IMG_4400.JPG

10. FIGUERES
Izlet koji smo za vrijeme boravka u Barceloni isplanirali bio je izlet u Figueres. Razlog tome je što se u tom malom mjestu nalazi muzej muzejSalvadora Dalija. Lokalnim vlakom trebalo nam je otprilike dva sata do tamo i pritom smo uživali u panoramskoj vožnji i živopisnim ljudima koji su s nama dijelili vagon. Uspomene iz ovog muzeja su mi jedne od najdražih jer nikada neću zaboraviti preslatko lice Kikija -  dok se namješta na koji način najbolje može vidjeti šta se dešava sa slikom Salvadora Dalija koja se  kada se promatra sa  udaljenosti od 20 metarara pretvara iz slike Gale koja promatra Mediteransko more u sliku Abrahama Lincolna. Ludi Dali, ispred svog vremena i muzej koji je izrađen baš u skladu sa njegovim duhom.  
 

___________________________________________________________________________

Osim drugih znamenitosti jedna od naših ideja za sljedeće putovanje u Barcelonu je povezivanje Barcelona sa još nekim destinacijama i to onim poveanim sa pješčanim plažama  i mjestima koji su stvoreni za odmor duše i tijela.

pa su se tako kao kombinacija putovanja

1. MALLORCA i  MENORCA 
Tako su se na ovoj listi našle Mallorca i Menorca.  Mallorcaj je oduvijek bila na našoj listi želja za odmor, ali za Menorce smo prvi put čuli tek prije nekoliko godina i to kada je Kiki bio na jednom seminaru vezanom za posao, a kolega mu je bio podrijetlom sa Menorce. Nakon što se vratio sa tog puta, istu večer smo istraživali to predivnooo skriveno mjesto Sredozemnog mora. Nismo mogli vjerovati da nismo nikada čuli za nešto tako divno i jedva čekamooo. 

2. IBIZA  i FORMENTERA 
Još jedno manje poznato mjesto pored Ibize je malo  divno otočje Formentera. Iako većina o Ibizi možda ne razmišlja kao o potencijalnoj obiteljskoj destinaciji za odmor, možda će se izneanditi, baš kao što sam se i ja jednom prilikom, da unatoč poznatom mjestu za one koji vole ljetne zabave, Ibizu posjećuju i oni željni tihog odmora. Baš poput našeg Paga, Zrća i Stare Novalje. 

3. VALENCIA
Grad koji nas oduševi na slikama svaki put, grad koji je spoj moderne i povijesne arhitekture, grad sa najizvornijom vrstom paelle i sa divnom obalom i dugim pješčanim plažama.

Hvala puno na čitanju, ljeto će nam brzo:) 
! Gràcies Barcelona!

 

Instagram